HTML

biztonságos?

Semmi sem biztonságos. az Ember egy kis hópihe az őrjöngő tűzhányók kereszttüzében. A cikkek igazából kérdések, ha kinyilatkoztatok, azt is vegyétek kérdésnek..

Friss topikok

  • gunyoros: Legalább a végére írd oda, hogy paródia, mert kezdik egyre többen beszopni. :D (2014.03.02. 12:17) Rezsiadó
  • Világnézet Netes Napló: Érdemes megnézni a képet: Akasztány vallás jelképei erkolcstan.blog.hu/2013/10/08/akasztany_vall... (2013.10.08. 19:37) Az Akasztány Vallás
  • Budaphestie: @hakapeszimanó: így van, a szakzsargon Kiss Endre filozófustól származik. hu.wikipedia.org/wiki... (2012.12.30. 21:12) Szakdolgozat kvíz
  • bögöbö: Bocsánat, helyesebben csak "Tény", így, egyszerűen és szerényen. (2012.12.06. 09:08) Helyreigazítás 2014
  • Celtic: Ez igy van. Ez az un. "ne a zemberekkel fizettessek meg"-eljaras. Gyonyoru populista szarsag. En... (2012.10.11. 14:29) A hatósági ár esete az adóforintjainkkal - kis számtan költőknek

Linkblog

A kísérlet nem sikerült, a gazdaság haldoklik

2011.08.16. 09:33 Budaphestie

Egy korábbi posztban (Akár címmel) maximális jóindulattal és túlzott optimizmussal írtam a kormány azon tervéről, miszerint radikális adócsökkentéssel megpróbálják beindítani a gazdasági növekedést Magyarországon. Írtam azt is, hogy "Júliusig minden kiderül. Ha bejön a számítás, akkor nagyon nagy királyság van."

Sajnos azonban a gazdasági növekedés még a kormány szerény céljait is messze alulmúlja: A ma napvilágra kerülő KSH adat alapján az utolsó negyedévben a magyar GDP alig növekedett, tulajdonképpen stagnál. Februárban még abban reménykedtem, hogy ez "... nem következik be és Orbán kísérlete az ország gazdaságával jól sikerül majd."

Természetesen az már év elején is látható volt, hogy ez csupán egy kísérlet, semmi több. Még Orbán és Matolcsy is büszkén hangoztatta, hogy milyen rendhagyó gazdaságpolitikát folytatnak, amire az egész világon nincs precedens. Nos ez talán nem véletlen. Nem véletlen, hogy más nemzetek kormányai nem kezdenek bizonytalan kimenetelű kísérletbe, mert tudják, hogy saját választóik bőrére megy a játék. Ami pedig most következik, abba jobb bele se gondolni. A kormány ugyanis mindent fölélt, mindent beáldozott a cél elérése érdekében. Nincs IMF hitel, nincsenek nyugdíj megtakarítások (vagy csak egy része maradt meg), elpárolgott a piaci szereplők bizalma,  nincs jogbiztonság, nincs másik vízió. Pontosabban van, csak éppenséggel azt gyurcsányi víziónak hívják, és egyes elemei már meg is jelentek a Széll Kálmán tervben.

Ne legyenek illúzióink: Orbán pontosan ott folytatja, ahol Gyurcsány abbahagyta. (és szándékosan nem Bajnait írok, ők ugyanis egy rövidtávú mentőakciót hajtottak végre) A következő években pontosan az következik majd, ami miatt négy éven keresztül "Gyurcsány takarodj" -ot énekeltetett a fidesz. Persze lehet, hogy nem vizitdíjnak fogják hívni, hanem "nemzeti egészségügyi hozzájárulásnak" és nem ingatlanadónak fogják hívni, hanem "fényűzési adónak". A kórházakban nem ágyszámcsökkentés lesz (van), hanem "ágyszám optimalizálás". Az oktatásban pedig tandíj helyett "hallgatói hozzájárulást" kell majd fizetni.  De a hülye is látni fogja / látja, hogy a lényeg ugyanaz.

Miért? Mert nincs más út? Nem, attól, hogy ez a kísérlet nem sikerült, még nem következik, hogy nincs más út. Végtelen sok út van. Csupán annyi látszik, hogy Orbánék is elkúrták. Csak ez most sokkal jobban fog fájni és nem csak a szocialista és liberális szavazóknak. A legjobban a polgárikörös MLM piramis aljának fog fájni, mert ők még kerékbe törve is bíznak majd. Ők fogják a legmagasabb árat fizetni a naivitás elvesztéséért cserébe.

6 komment

Címkék: gazdaság magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://biztonsagos.blog.hu/api/trackback/id/tr403157244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heptakontanonaéder 2011.08.16. 15:46:11

Hány éves vagy, királyfi?

Budaphestie 2011.08.16. 17:34:12

@heptakontanonaéder: miért fontos ez neked tündér-virágszálam?

heptakontanonaéder 2011.08.18. 23:21:43

Nekeeeeeem?
Tán _NEKED_ mókuscickányliliombibém!

<<<Egy korábbi posztban (Akár címmel) maximális jóindulattal és túlzott optimizmussal írtam a kormány azon tervéről, miszerint radikális adócsökkentéssel megpróbálják beindítani a gazdasági növekedést Magyarországon. Írtam azt is, hogy "Júliusig minden kiderül. Ha bejön a számítás, akkor nagyon nagy királyság van.">>>

Ha elmúltál 3-4 éves és még hittél a tündérmesékben...

(De jobb későn mint soha. Vannak későn érők is.)

Budaphestie 2011.08.21. 20:21:39

@heptakontanonaéder: Igazad lehet. Annyira naív voltam, akár egy mókuscickányizé.

Azért a hivatkozott posztba beleolvasván hamar kiderül, hogy nem vagyok én egy nagy orbánbérenc. :) Inkább csak szerettem volna, ha legalább a gazdaságot nem teszik teljesen tönkre másfél év után ezek félkegyelműek.

heptakontanonaéder 2011.08.21. 23:51:33

Fiatal vagy.

Én, mekegő vénség, még emléxem a fijjug '98-2002 közti teljesítményére (lex Simlicske etc.) és nem vagyok meglepve.
Egyelőre még maradok kies hazánkban - megvárom amíg viszonylag kis veszteséggel eladom a házamat, aztán irány Erdély, a Felvidék, vagy Isztria. Az állami nyugdíjam úgyis a röhej kategória, az ING-NN járadékom euróban van, a bankbetétemet meg már tavaly júliusban átnyomtam a BNP-Dresdner Bank müncheni fiókjába.
Gyerekeim már évek óta kint élnek, 99 %, hogy maradnak is. Az unokák meg kétnyelvűek lesznek. Nekik már nem kell végigkeccsölni azt az életpályát, amit nekem meg a nejemnek.

Ha van módod, te is pattanj meg, mert jó magyar akárhol lehetsz.

Budaphestie 2011.08.22. 09:44:57

Köszönöm a javaslatot. Engem még jó pár évig (évtizedig) ide köt sok minden. Itt kell érvényesülnöm. Igazából a hétköznapokban viszonylag jól is érzem magam.

Pazar a nyaram, annak ellenére, hogy közben az ország a szemem láttára hullik szét. Jól öltözött kisgyerekek csoportokban jönnek oda a hipermarket parkolójában kéregetni hozzám (legutóbb egy szőke szeplős kislány :( egy budapesti parkolóban, egy százast adtam neki ). Követnek, ahogy tolom a bevásárló kocsit. Megdöbbentő! Ilyet eddig csak Afrikáról szóló dokumentumfilmben láttam. A fidesznek másfél év sem kellett ehhez.

Talán ismét naiv vagyok, de nagyon bízom benne, hogy ez csak egy ideiglenes állapot. A gyerekek nem tehetnek semmiről. :((

Megértelek. Ha tudsz, menekülj innen.
süti beállítások módosítása