HTML

biztonságos?

Semmi sem biztonságos. az Ember egy kis hópihe az őrjöngő tűzhányók kereszttüzében. A cikkek igazából kérdések, ha kinyilatkoztatok, azt is vegyétek kérdésnek..

Friss topikok

  • gunyoros: Legalább a végére írd oda, hogy paródia, mert kezdik egyre többen beszopni. :D (2014.03.02. 12:17) Rezsiadó
  • Világnézet Netes Napló: Érdemes megnézni a képet: Akasztány vallás jelképei erkolcstan.blog.hu/2013/10/08/akasztany_vall... (2013.10.08. 19:37) Az Akasztány Vallás
  • Budaphestie: @hakapeszimanó: így van, a szakzsargon Kiss Endre filozófustól származik. hu.wikipedia.org/wiki... (2012.12.30. 21:12) Szakdolgozat kvíz
  • bögöbö: Bocsánat, helyesebben csak "Tény", így, egyszerűen és szerényen. (2012.12.06. 09:08) Helyreigazítás 2014
  • Celtic: Ez igy van. Ez az un. "ne a zemberekkel fizettessek meg"-eljaras. Gyonyoru populista szarsag. En... (2012.10.11. 14:29) A hatósági ár esete az adóforintjainkkal - kis számtan költőknek

Linkblog

Fizesse az állam helyettem?

2008.02.17. 13:12 Budaphestie

Mostanában sokszor hallok vagy olvasok olyat, hogy valaki "ingyenes" szolgáltatást követel az egészségügyi reformok vitájában. Nos, az ingyenesség elképzelhető lenne, ha például egy multimilliárdos valaki merő jótékonyságból alapítana egy kórházat, ahol az orvosok bérétől a műszerek költségéig mindent ő finanszírozna. Miért ne? Habár Magyarországon ez kissé valószínűtlennek tűnik, de elvileg lehetséges volna. Sőt! Ez a módos jótevő -az elképzelés komolyságához mérten nevezhetnénk Fehér Gandalfnak- létrehozhatna mindjárt egy egészországos egészségügyi hálózatot saját zsebből! Csak úgy! Jófejségből meg szeretetből!

Talán érezhető, hogy erősen lecsökkent azoknak a lehetséges meccénásoknak a száma, akiknek hatalmában állna ilyesmi akárcsak egy hónap erejéig is. Még Bill Gates-nek is hamar kigurulnának a dollárok a keze ügyéből, ha ilyesmire vállalkozna. Ezek után viszont aki arogánsan "követeli" az ingyenességet saját maga számára, arról mit gondoljunk? Mert ugye még az utcai koldus is tudja, hogy tolakodó stílussal nem jut előrébb, ha már egyszer kéregetnie kell.

Persze sejthető, hogy akik olvassák ezt a cikket, azok azért tisztában vannak azzal, hogy az "ingyenesség" kifejezés nem a realitások talajából sarjadzik. Csakhogy a magyar társadalomban még erősen él az a szocializmus szépségeiből a kultúránkban ragadt reflex, hogy amit az államon keresztül fizetünk ki, az "ingyen van". Vagyishogy: "fizesse az állam helyettem". A politikacsinálás veszélyes mellékhatása, hogy rájátszik az effajta össznépi tudatzavarra: vitorlájába fogja a fingot is. Ez viszont már nem szép dolog, mert mindenki kárára válik az ilyen kommunikáció. Az olyan érveléstől pedig, hogy: "amikor azt mondom, hogy ingyenes, valójában arra gondolok, hogy nem ingyenes" megkímélhetnénk egymást.

Miután tisztázzuk a szavak jelentését, lehet vitatkozni azon, hogy miféle egészségügyi rendszer kialakítása lenne nálunk a legcélszerűbb és megy is a vita rendesen. Az államnak a feladata a közegészségügyi rendszer biztosítása, ez nem kérdéses (többek között ezért van szükség egyáltalán államra). Az azonban, hogy milyen formában tegye mindezt, már megítélés kérdése. Nyilvánvaló, hogy minden megoldásnak vannak előnyei és hátrányai. Minden megoldásnak vannak vesztesei is. A politikus a vesztesekről mindig hallgat és csak az általa preferált módszer előnyeiről beszél, de valahol ez is a dolga. Aki viszont nem tagja pártnak, egy tisztán civil újságíró,blogger vagy egyébhozzászóló, az miért tesz ilyet? Érdekesss.

1 komment

Címkék: reform egészségügy ingyenebéd

A bejegyzés trackback címe:

https://biztonsagos.blog.hu/api/trackback/id/tr1342661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandír 2008.02.18. 09:56:19

"Minden megoldásnak vannak vesztesei is." Ja, csak mondjuk az nagyon nem mindegy, hogy kik azok. A magyar egészsébiztosnak például nem kéne, hogy a magyar betegek legyenek a vesztesei... Ezt valahogy elahallgattad.
süti beállítások módosítása