HTML

biztonságos?

Semmi sem biztonságos. az Ember egy kis hópihe az őrjöngő tűzhányók kereszttüzében. A cikkek igazából kérdések, ha kinyilatkoztatok, azt is vegyétek kérdésnek..

Friss topikok

  • gunyoros: Legalább a végére írd oda, hogy paródia, mert kezdik egyre többen beszopni. :D (2014.03.02. 12:17) Rezsiadó
  • Világnézet Netes Napló: Érdemes megnézni a képet: Akasztány vallás jelképei erkolcstan.blog.hu/2013/10/08/akasztany_vall... (2013.10.08. 19:37) Az Akasztány Vallás
  • Budaphestie: @hakapeszimanó: így van, a szakzsargon Kiss Endre filozófustól származik. hu.wikipedia.org/wiki... (2012.12.30. 21:12) Szakdolgozat kvíz
  • bögöbö: Bocsánat, helyesebben csak "Tény", így, egyszerűen és szerényen. (2012.12.06. 09:08) Helyreigazítás 2014
  • Celtic: Ez igy van. Ez az un. "ne a zemberekkel fizettessek meg"-eljaras. Gyonyoru populista szarsag. En... (2012.10.11. 14:29) A hatósági ár esete az adóforintjainkkal - kis számtan költőknek

Linkblog

A hatósági ár esete az adóforintjainkkal - kis számtan költőknek

2012.09.21. 06:12 Budaphestie

Miniszterelnökünk szájából időről időre előbukkan a lakossági energiaárak mind erősebb állami szabályozásának gondolata. Árbefagyasztással már kísérletezgetett is a második Orbán kormány, legutóbb pedig az E.ON energetikai nagyvállalat megvásárlásáról beszéltek. Az állam által garantált "alacsony" ár demagóg üzenete még mindig nagyon népszerű a magyar választók körében. Éppen ezért érdemes végiggondolni, hogyan történik mindez és hogy valóban kevesebbet fizetünk-e a gázért vagy villanyért, illetve, hogy kik fizetnek kevesebbet és kik többet.

Az alaphelyzet legyen az, hogy az energia előállítása és szállítása pénzbe kerül. Fogadjuk el azt is, hogy ezek a költségek napjainkban sajnos egyre növekednek. Ennek a növekedésnek különböző okai vannak, de erre most ne térjünk ki, hanem fogadjuk el, hogy így van. Például a villamos áram piaci ára folyamatosan növekszik annak ellenére, hogy elvileg több szereplős piacon vagyunk. Mit tud tenni egy kormány azért, hogy a választók nagy tömege számára mégiscsak úgy tűnjön, mintha nem emelkedtek volna számottevően az energiaárak? Ha nem tudja különböző ösztönzőkkel - többet ésszel, mint erővel - az energetikai piac szereplőit rábírni az önérdekből fakadó árcsökkentésre, akkor valamilyen módon a választóknak ígért ár és a piaci ár közötti különbség a költségvetést terheli majd. Ez sokféleképpen történhet, például állami dotációval, vagy államosítással (lásd. E.ON-nal kapcsolatos orbáni tervek)

Ha ez a kettős finanszírozás életbe lép, onnantól kezdve az átlag választó számára megtévesztő kép rajzolódik ki, ami abból ered, hogy a magyar emberek túlnyomó többsége még mindig nem érzi magáénak az államháztartásba adó és járulék formájában befizetett forintokat. Pedig az a mi pénzünk, a mi munkánk bére.  Különböző állami szolgáltatásokat vásárolunk rajta, mint például a közbiztonság, a közoktatás, a közgyógyellátás, stb. Ezek a közszolgáltatások nem Orbán Viktor ajándékai a népének, hanem fizettünk értük. Elég sokat. A kormány természetesen nem a kormánypártok vagyonából támogatja majd a lakossági villamos energia ár csökkentését sem, hanem az adózók pénzéből. Az aktív adózók viszont a lakossági fogyasztóknak csak egy része. Éppen ezért a következő egyszerű megállapításokat tehetjük:

- Az energiaár piaci szint alatt tartása az aktív adózok adó és járulékterheinek növekedését vonja maga után feltéve, ha nem akarjuk máshonnan elvonni a szükséges pénzt, például a nyugdíjasoktól vagy a közoktatásból. Tegyük fel, hogy nem tudjuk máshonnan elvonni, de ha el tudnánk, az se változtatna a helyzeten, hiszen az akkor egy csökkenő színvonalú vagy volumenű szolgáltatást jelentene azonos költségen, ami végső soron egy olyan bújtatott drágulás lenne, mint az azonos áron egyre kisebb joghurtos doboz esete.

- Ha csak az aktív adózók áram árát dotálná a kormány, annak ezek után nem sok értelme volna, mert amint látjuk, ebben az esetben a lakosnak össze kellene adnia a villanyszámlán szereplő összeget azzal, mint amit az ő adóbefizetéseiből dotációra költött az állam. Ez pedig végeredményben ugyanazt a piaci árat eredményezi, amit a látszólagos állami dotáció nélkül fizetne a kedves lakos ( és akkor tekintsünk el most az állami bürokrácia extra költségeitől ) Ebben a hipotetikus esetben végeredményben kifizeti a piaci árat az adózó.

- Az előző pontban felvázolt hipotézis viszont a gyakorlatban soha nem következik be, mert egy ilyen jellegű "állami támogatás" általában minden lakossági fogyasztót érint: a munkanélkülieket, a nyugdíjasokat és az adócsalókat (feketén dolgozókat) is. Így tehát végeredményképpen az aktív adózók többet fizetnek, mintha "csak" a teljes piaci árat tartalmazná a villanyszámla, hiszen ők fizetik a többi nem-adózó dotációját is, A többiek viszont valóban megkapják a kedvezményt az adózóktól.

Az egész pénzáramlást tehát úgy egyszerűsíthetnénk le, hogy a becsületesen adózó aktívak amellett, hogy a teljes piaci villamosenergia árat megfizetik, még pénzt adnak a nyugdíjasoknak, munkanélkülieknek meg a feketén dolgozóknak, hogy ezzel "segítsék" őket. A nyugdíjasoknak még talán szívesen is adnék, de nem úgy hogy közben közénk áll egy paprikajancsi, aki úgy csinál, mintha az ő kegyelméből történne mindez.

1 komment

Címkék: gazdaság orbán magyarország ingyenebéd

A bejegyzés trackback címe:

https://biztonsagos.blog.hu/api/trackback/id/tr564791560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Celtic 2012.10.11. 14:29:35

Ez igy van. Ez az un. "ne a zemberekkel fizettessek meg"-eljaras. Gyonyoru populista szarsag.

En annak orulnek, ha mondjuk a szamlan szerepelne, hoyg ez a gaz/villany nekunk ennyibe kerult, ennyi hasznunk/karunk van rajta es ennyit dotalt rajta a kormany, neked pedig ennyiert adjuk. Ugyanigy, nem tetszik, hogy a bankadot nem nekem kell megfizetnem. Csak dragult a forinthitelem, eltunt par kedvezmeny a folyoszamla dijabol, stb. Inkabb fizetnem en meg, de nem hatulrol szopatnanak...
süti beállítások módosítása