HTML

biztonságos?

Semmi sem biztonságos. az Ember egy kis hópihe az őrjöngő tűzhányók kereszttüzében. A cikkek igazából kérdések, ha kinyilatkoztatok, azt is vegyétek kérdésnek..

Friss topikok

  • gunyoros: Legalább a végére írd oda, hogy paródia, mert kezdik egyre többen beszopni. :D (2014.03.02. 12:17) Rezsiadó
  • Világnézet Netes Napló: Érdemes megnézni a képet: Akasztány vallás jelképei erkolcstan.blog.hu/2013/10/08/akasztany_vall... (2013.10.08. 19:37) Az Akasztány Vallás
  • Budaphestie: @hakapeszimanó: így van, a szakzsargon Kiss Endre filozófustól származik. hu.wikipedia.org/wiki... (2012.12.30. 21:12) Szakdolgozat kvíz
  • bögöbö: Bocsánat, helyesebben csak "Tény", így, egyszerűen és szerényen. (2012.12.06. 09:08) Helyreigazítás 2014
  • Celtic: Ez igy van. Ez az un. "ne a zemberekkel fizettessek meg"-eljaras. Gyonyoru populista szarsag. En... (2012.10.11. 14:29) A hatósági ár esete az adóforintjainkkal - kis számtan költőknek

Linkblog

Kirajzás a világűrbe

2010.08.12. 11:34 Budaphestie

Az elmúlt napokban a híres fizikus, Stephen Hawking ismét rámutatott arra, amit sokan már rég tudunk: nagyon nagy és egyre nagyobb veszélyben van az emberiség. Ez a veszély nem merül ki "csupán" a globális felmelegedésben és annak hatásaiban, nem "csak" egy nagy globális elszegényedésről vagy éhezésről és járványokról van itt szó. Hawking az emberi faj eltűnéséről beszél.

Amint tudjuk, "semmi sem biztonságos". Például az emberiség jelenleg csak pár napra tudja előre jelezni, hogyha egy jókora meteor keresztezi a föld pályáját. Az, hogy esetleg egy ilyen meteor végérvényesen eltörli az emberiséget a Föld felszínéről egyáltalán nem fikció. Az viszont már sokkal inkább, amikor pár nap felkészülés után John McClane hadnagy felröppen és személyesen robbantja fel a gonosz sziklát. Ha igazán gyorsan és elég nagy kő jön, akkor semmilyen módon nem tudjuk majd megvédeni magunkat. Egyszerűen nem vagyunk rá felkészülve. Az, hogy egy komolyabb méretű meteorbecsapódás eddig nem történt meg az emberi faj rövid történetében nem mond semmit arról, ami ezután következik. A "nem szokott ilyen lenni" elég rossz kiindulási pont. Hiszen a csiga is gondolhatja azt a sztráda közepén, hogy eddig még sosem ütöttek el, tehát nincs ilyen veszély.

 Hawking nem meteorról vagy pusztító erejű napkitörésről beszél, hanem más, kiszámíthatóbb veszélyekről. Például a túlnépesedésről, ami lassan de biztosan vezeti a háború és káosz felé az emberiséget. A lényeg nem fajunk kiszolgáltatottsága, hanem az, hogy hogyan védekezhetnénk ellene. A gondolkodásban sokat segíthet, ha visszavetítjük a problémát arra, amikor még törzsközösségben próbáltunk védekezni a minket fenyegető természeti katasztrófák ellen. Mindenkinek nyilvánvaló, hogyha összesen csak egy Homo Sapiens törzs létezne és történetesen pont egy aktív vulkán lábánál laknának, akkor elég nagy volna az esélye a pusztulásuknak és ezzel az egész faj kihalásának. De ha a törzs kettészakad és a két fél egymástól elég messze telepszik le, akkor megsokszorozódik a túlélés esélye. Az egyik törzs a járványtól fél, a másik a vulkántól, de kicsi az esélye, hogy a két katasztrófa egyszerre következik be.

Ezért mondja Hawking, hogy ne hagyjuk "az emberiség összes tojását ugyanabban a kosárban". Igaza van, nem lehet elég hamar elkezdeni egy holdi bázis kiépítését, ami legalább pár évig önállóan biztosítaná az ott lakók túlélését (pár év után esetleg ismét lakhatóvá válna a Föld is). Nem lehet elég sokat költeni az űrkutatásra és az emberes űrutazás fejlesztésére, ha az egész faj túlélése a cél.

Szerencsére az emberi technológia eljutott arra a szintre, hogy elegendő energiával szélsőségesen mostoha viszonyok között is képesek vagyunk az életfeltételeink megteremtésére csupán néhány alap elem felhasználásával. Így elérkeztünk egy olyan problémához, ami feltétele a kirajzásunknak, ez pedig az olcsó energia előállítása. A megoldás a fúziós energia hatékony kiaknázása jelentheti. Jelenleg többek között az ITER projekt foglalkozik a dologgal, de folyamatos csúszásban vannak és pénzhiánnyal is küzdenek., A jelenlegi piaci viszonyok között hihetetlenül sokba kerül egy ilyen kísérleti erőmű kifejlesztése. Nem beszélve arról hogy elég sok a nagy hatalmú, ellenérdekelt piaci szereplő, akik nyilván megpróbálják megakadályozni vagy lelassítani az új energiatermelési eljárások létrejöttét.

Eljutottunk tehát a globális piaci társadalomig, a kapitalista társadalmi berendezkedésig, ami az utóbbi évtizedekben úgy tűnik önmagában is gátja a tudományos fejlődésnek és ezzel esetleg gátja lesz a faj megmenekülésének is. Ez egyelőre elgondolkodtató. Húsz-harminc év múlva talán több lesz, mint elgondolkodtató.

Szólj hozzá!

Címkék: társadalom emberiség hawking

A bejegyzés trackback címe:

https://biztonsagos.blog.hu/api/trackback/id/tr772216608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása