HTML

biztonságos?

Semmi sem biztonságos. az Ember egy kis hópihe az őrjöngő tűzhányók kereszttüzében. A cikkek igazából kérdések, ha kinyilatkoztatok, azt is vegyétek kérdésnek..

Friss topikok

  • gunyoros: Legalább a végére írd oda, hogy paródia, mert kezdik egyre többen beszopni. :D (2014.03.02. 12:17) Rezsiadó
  • Világnézet Netes Napló: Érdemes megnézni a képet: Akasztány vallás jelképei erkolcstan.blog.hu/2013/10/08/akasztany_vall... (2013.10.08. 19:37) Az Akasztány Vallás
  • Budaphestie: @hakapeszimanó: így van, a szakzsargon Kiss Endre filozófustól származik. hu.wikipedia.org/wiki... (2012.12.30. 21:12) Szakdolgozat kvíz
  • bögöbö: Bocsánat, helyesebben csak "Tény", így, egyszerűen és szerényen. (2012.12.06. 09:08) Helyreigazítás 2014
  • Celtic: Ez igy van. Ez az un. "ne a zemberekkel fizettessek meg"-eljaras. Gyonyoru populista szarsag. En... (2012.10.11. 14:29) A hatósági ár esete az adóforintjainkkal - kis számtan költőknek

Linkblog

Nem a tiéd

2010.12.10. 12:18 Budaphestie

Kedves olvasó. Remélem nem hiszed azt, hogy neked Magyarországon bármilyen megtakarításod, vagy félretett pénzed lehet? Ha eddig így gondoltad, akkor jól figyelj, mert csak egyszer magyarázom el.

Az a pénz nem a tiéd. Amikor jövedelemre teszel szert, például megkapod a havi fizetésed adózás után maradó részét, akkor mi történik valójában? Az történik, hogy a befizetett járulékok és személyi jövedelemadó után megmarad némi pénz, amit magadra költhetsz. Ez a pénz, amit megkapsz: valójában a kormány pénze.

A kormány ugyanis megtehetné, hogy a jövedelmedet 100%-os adóval sújtja. Hogy nem teheti meg? Mondd, hol élsz te? Az Orbán Kormány megteheti. Az tehát csak a kormány jóindulatán, sőt, Orbán Viktor személyes kedvességén múlik, hogy mégsem teszi, hogy mégis hagy neked valamennyi pénzt, amit magadra költhetsz. Valójában ez a pénz nem a tiéd, hanem a Kormányé, hiszen ő rendelkezik felette. A kormány döntött úgy, hogy ezt a pénzt magadra költheted. Örülhetsz neki, mint majom a farkának, vagy ha nem, hát kussolhatsz.

Kis butus olvasó, azt hitted, hogy a nettó béred a te pénzed? Röhögnöm kell rajtad! Tényleg nevetséges, hogy "még ma is sokan ezt gondolják"! Még csak nem is rendelkezhetsz szabadon felette. Nem vehetsz például belőle heroint, de nem költheted gépfegyverre sem, mert ezt a törvények nem engedik. Tehát akkor jársz a legjobban, ha nagyon hamar befejezed a butaságbeszélést és okos arccal figyeled, hogy mit mond neked a Rogán Anti, mert ő még legalább van olyan rendes, hogy nem szembesít téged a valóság teljességével. Mert tudja, hogy néhányan talán jobban érzik magukat attól, hogyha azt hihetik, hogy van saját házuk, autójuk, pénzük és netán megtakarításuk. Ezek az emberek talán még nem jutottak el a lelki fejlődésben addig, hogy belássák, hogy valójában mindenük a közösségé. A közösség pénzét pedig a Kormány kezeli. Ha tetszik, ha nem.

391 komment · 2 trackback

Címkék: közélet gazdaság magyarország kormány adó rogán

A bejegyzés trackback címe:

https://biztonsagos.blog.hu/api/trackback/id/tr682506369

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A munkanap szabadsága 2010.12.11. 09:19:46

mese!?Atyafiak, ma reggel éreztem valami olyat, amilyet régen nem! Tudniillik, hogy fel kell kelni! No nem azért, mert kávét vinnék a párocskámnak az ágyba. Nem, azért, hogy ledolgozzam szent karácsony estéjének napját!Ez valami ördögtől való fertelmes...

Trackback: Magán-e a magánnyugdíj? 2010.12.10. 16:47:59

Amiért nem rendelkezhetünk teljesen szabadon magánnyugdíjvagyonunk felett, ez a pénz már nem is a magántulajdonunk? (Fotó: Huszti István/Index) Az InfoRádióban Rogán Antal – a kormánypárti politikusok közül gyakorlatilag elsőként – kísér...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bullshit béla 2010.12.10. 13:14:50

a 25%-os áfát valahogy mindenki természetesnek veszi, pedig azt a nettó jövedelemből fizetjük.

Visegrádi 2010.12.10. 14:14:15

Ezt a szitut Hofi egyszer már bemutatta.
A disznó mennyit fog fialni.
Hát mennyi a terv elvtárs?
- 14

Hát sajnos a 14 helyett 10 lett. Erre mit lépett a hatalmi propaganda:
A 14 malacból 10et exportálunk, a többit meg megesszük mi.
Lehet, hogy még nem mindenki érzi az analógia jogosságát, pedig már egyre inkább alakul.

Id. Lencsés István 2010.12.10. 14:14:32

Levélben tájékoztatják majd a magánnyugdíjpénztár-tagokat az előttük álló döntésekről és a határidőkről - közölte Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott a TV2 Mokka című műsorában. A magánnyugdíjpénztár-tagoknak több levelet is kiküldenek majd, hogy tájékoztassák őket az állami nyugdíjrendszerbe történő átveréssel kapcsolatos részletekről - mondta Selmeczi Gabriella. Orbán Viktor miniszterelnök a nyugdíjasokhoz intéz majd levelet.

Nem értem ezt a Viktort! Miért intéz nyugdíjasokhoz levelet? Nem is tudják ezek, miről is van szó!

schnee 2010.12.10. 14:20:23

@bullshit béla: Hmmm. Én nem veszem természetesnek.

schnee 2010.12.10. 14:22:02

@hunocska: Szerintem csak a roki nyugdíjasok egy részéhez kellene levelet küldeni a következő szöveggel: "önnek a továbbiakban nem jár roki nyugdíj. tessék dolgozni!" Tudtommal kb 400.000.-en vannak aki nem igazi rokinyugdíjasok.

Hoppázó Beléndek 2010.12.10. 14:22:12

én válaszolnék ennek a pókhálóharapó rémnek. pl,h nem kérem a hazugságaikat tartalmazó propagandát.
levelem árát tegyék félre a nyugdíjamra. úgy értem inkább lopják el azt is.

Hungeralien 2010.12.10. 14:22:29

Nem a kormányé, a nemzeti együttműködés rendszerének a tulajdona mindenünk.
"A lelkem az Orbánékat illeti meg."

manager2008 2010.12.10. 14:23:49

Előbb utóbb rá fog jönni a nép, hogy rabszolgának lenni sokkal jobb volt.
Kaptál kaját, szállást és nőt, ingyen mozit, színházat, és olcsó sört..
Mi kell még?
8 munka 8 óra pihenés 8 óra szórakozás :))
Cserébe nem volt gondod az adóval, számlákkal, stb.

Ha elfogyasztod a jövedelmedet akkor is jobban jársz, mintha jönne az APEH és ingatlanadótól kezdve minden hülyeséget kitalálva elszedi az összes pénzedet.
Csak bosszantás az egész.

M_R 2010.12.10. 14:25:12

A levelek költségét megelőlegezik a magánnyugdípénztárakból befolyó összegből. Még 4-5 ilyen spam-áradat és már meg is lesz a helye a pénznek. A Magyar Posta lesz belőle konszolidálva áttételesen :)

sztrugackij 2010.12.10. 14:26:08

@bullshit béla: De nem kötelező! Ne vásárolj semmit és megmarad a pénzed.Vagy vásárolj más országban,ahol kevesebb az áfa és máris kibújtál az áfafizetés alól.

NemzetköziKockázatközösség 2010.12.10. 14:28:04

Kedves blogger!

Illene tudomásul venni, hogy amíg a nagymama nem evett, addig a többieknek sincs ebéd. Sőt, a gyerek is előbb kap enni, mint a papa és a mama, akik megkeresik a pénzt.

Az enyém az, amit magamra költhetek, és nem az, amit megkeresek. Mert abból először a kötelességemet kell teljesítenem a társadalom többi tagja felé. Az orvosnak (akkor is, ha nem engem gyógyít), a tanárnak (akkor is ha nem engem tanít), a rendőrnek,a tűzoltónak, az útkátyúzónak.

Én mindezek **után** következem csak. Meg a lapostévém is.

Szégyen, hogy ezt bárkinek magyarázni kell. Milyen ember az ilyen? Milyennek nevelték?

midnight coder 2010.12.10. 14:28:18

Igazából tényleg nem a te pénzed. Állam bácsi még a Horn kúrmány alatt kitalálta hogy a jövedelmed egy részét átirányítja a magánszámládra, az így kieső összeget pedig fedezi. Hogy miből ? Hitelből. Amit persze szintén a Te nevedre vettek fel, és amit ne hidd hogy nem te fizetsz vissza, és aminek eddig is te fizetted a kamatait. Azaz mi történt ? Te Hornék előtt is kaptál volna nyugdíjat, az átirányítás után is be volt ígérve hogy kapsz. Ez nem változott. Akkor mi ? Az hogy te megmondhattad hogy állam bácsi melyik bűnszervezethez utalja a járulékodat ahol aztán kevesebbet kamatozott mint az állampapír amibe egyébként igen gyakran fektették. Plusz, ugyanezt a pénzt felvették hitelből a nevedben arra hogy fedezzék a meglévő felosztó-kirovót. Egyszerűbben: állam bácsi felvett egy rakás hitelt amiről te dönthettél hogy melyik bűnszervezet számláján kamatozzon. A bolondnak is megéri ez az üzlet. Sőt, leginkább annak éri meg.

midnight coder 2010.12.10. 14:30:29

Ami meg a nettódat illeti, amikor a jó Fletó bácsi felemelte az áfát 25%-ra akkor is a nettódból emelte. Amikor extra adót fizetsz a benzin, pia után akkor is a nettódból fizeted. Amikor illetéket fizetsz a megvásárolt autód után akkor is a nettódból fizetsz állam bácsinak.

pokesz70 2010.12.10. 14:32:00

- Apu, az hogy lehet, hogy az én generációm belerokkan abba, hogy az ország 6 millió nyugdíjasát eltartsuk? Miért nem gondolkoztatok előre, nem tudtátok, hogy ez lesz?

- De tudtuk, édes lányom, de tudod szörnyű igazságtalanságok voltak akkoriban. Volt olyan, képzeld, hogy aki 400ezer forintnál többet is keresett havonta, annak 36%-os személyi jövedelemadót kellett fizetnie!!

- De mi most jövedelemtől függetlenül 72%-ot fizetünk!

- Tudom, kincsem, viszont ingyen kapod az egészségügyi ellátást és a diplomát. Az ország legeldugottabb sarkából is bármikor vonattal mehetsz az új debreceni szuperstadionba. És már közel 3 éve, hogy az utolsó baloldali szavazót is sikerült börtönbe csukni. Egy kicsit módosítani kellett hozzá az alkotmányt, de végül csak sikerült fogást találni id. Varga Gézánén is: kiderült, hogy még a 2010-es évek elején sima trikolort lengetett nemzeti ünnepünkön, a fülkeforradalom évfordulóján.

- Nem lett volna jobb, ha egy kicsit takarékoskodtok, aki igénybeveszi a különböző intétmények szolgáltatásait, az fizet érte egy kicsikét, a felesleges vonalakat bezárják és nem építenek 600 ember kedvéért stadiont?

- Lányom, ha ilyeneket mondasz, kénytelen leszek feljelentést tenni. Ja, nem is kell, már itt is vannak, majd elfelejtettem, hogy minden lakás be van kamerázva, egyenesen Pintér Sándor irodájába. Sajnálom, kincsem, mondd meg a börtönben anyádnak, hogy csókolom és remélem már megbánta, hogy nem volt hajlandó magára tetováltatnia a NyeNyit. Majd küldök kolbászt és pálinkát, ha megjön az éves fejadag.

Rönkugró 2010.12.10. 14:32:29

@schnee:

es mi a francot dolgozzanak szerinted? Van szerinted 400.000 munkahely, ami csak rajuk var? A rokkant nyugger tomeg nem mas, mint a munkanelkuliseg aranyanak mesterseges lenyomasa. Ha nem rokker nyugdijat vennenek fel, akkor munkanelkuli, meg ilyen-olyan segiijt. A vegeredmeny u.a.

dr kíváncsivagyok 2010.12.10. 14:35:55

@midnight coder: ...és majd most Viktorotok visszadja úgy-e ?....

sztrugackij 2010.12.10. 14:37:48

Ami engem leginkább lehangol ezekkel az intézkedésekkel kapcsolatban az a fidesszavazók közönyös vagy még inkább helyeslő reakciója.A fidesz kétharmadától semmi jót nem vártam de ez a szavazói hozzáállás egyszerűen nem fér a fejembe.
A zemberek saját egyéni számlán lévő megtakarításait nyúlják le és a károsultak akik pár hónapja 300 ft-ért vicsorogtak most foggal-körömmel védik viktorkájukat.
Valaki tud erre magyarázatot?

dr kíváncsivagyok 2010.12.10. 14:38:56

@pokesz70: Ez jó....magára tetoválni a NeNyi-t...baszki , ötletet adtál nekik...

Harcimaci 2010.12.10. 14:39:15

@pokesz70: csak nem látod a 2012 választások utáni időket?

Berkut 2010.12.10. 14:41:01

nem értem hogy miért kell ide keverni orbánt, hiszen bármelyik volt-jelenlegi-jövőbeli kormányra (és nem csak kormányfőről van szó) kell értelmezni.

pokesz70 2010.12.10. 14:41:02

@NemzetköziKockázatközösség:

Vélhetően problémák akadnak nálad a nettó és a bruttó fogalmakkal.

Egyébként az általad felsorolt tételek vélhetően 30 év múlva is aktuálisak lesznek, azzal a különbséggel, hogy az aktívak/inaktívak aránya jelentősen az utóbbiak javára fog elmozdulni.

Igen, a mama kap előbb ebédet a családi asztalnál. De nem a gyerekek tányérjából vesszük el az ételt. Ha kevés a kaja, egy kicsit mindenki kevesebbet eszik. Vagy nem csökkentjük a társadalom legmagasabb jövedelemmel rendelkező 4% adóját drasztikusan.

Hungeralien 2010.12.10. 14:42:35

@sztrugackij: "A zemberek saját egyéni számlán lévő megtakarításait nyúlják le és a károsultak akik pár hónapja 300 ft-ért vicsorogtak most foggal-körömmel védik viktorkájukat."

Számold ehhez még azt hozzá, hogy a lenyúláshoz küldenek még nyolc millió adófizetőnek és nyugdíjasnak egy levelet, mondjuk legyen csak 200 Ft, az 1.6milliárd. Ez hozzájön a lenyúlás költségeihez...
Nem mellesleg öt millió vizitdíj...

@Rönkugró: "es mi a francot dolgozzanak szerinted"
Gondolkozzanak és találjanak munkát. Eléggé felháborított engem az, hogy "rokkantnyugdíjas segített világrahozni az utcán a gyereket", "amikor megláttam hogy kiabál, *rohantam* kifelé". Menjen el ápolónak, tutira van felvétel.... Én is rokkant vagyok baszki, konstans fájdalom gyötör, mégis 12órázom.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2010.12.10. 14:43:54

@NemzetköziKockázatközösség: Ha mindenki gondoskodna csak(!!!) saját magáról, máris nem lenne ez probléma...
Milyen orvos az aki nem tudja magát eltartani? (abba bele se menjünk, hogy milyen orvos az aki elvárja a csuszópénzt) Milyen ember az, aki egész életében mások tartanak el? (És nem a kivételekről, betegekről van szó) Na őt, milyennek nevelték?

Bepes Elek 2010.12.10. 14:44:49

Éljen az I. Mahgar nyuggerisztán!

midnight coder 2010.12.10. 14:45:33

@pokesz70: Eddig lényegében az zajlott, hogy hitelt vettünk fel a magunk és a gyerek nevében arra hogy a mama megkaphassa az ebédet a családi asztalnál, a mama adagjának az árát pedig betettük a bankba azért, hogy neked is legyen mit enned ha megöregszel, és ne az akkori családnak kelljen ezt fizetnie. A gond csak az, hogy a hitelt is a jövőbeli családnak kell kifizetnie.

Hungeralien 2010.12.10. 14:46:06

@NemzetköziKockázatközösség: "Az orvosnak (akkor is, ha nem engem gyógyít), a tanárnak (akkor is ha nem engem tanít), a rendőrnek,a tűzoltónak, az útkátyúzónak."

Arról nem hallottál talán, hogy a KT pénzét a cigók kapják? 800millió.

A tűzoltóknak meg nemrég ítélte meg az elmaradt túlórapénzük, de nem ők kapják majd, hanem a cigók.

Tehát rossz a preferenciasorrended, mert a tűzoltók előtt a cigók kapnak pénzt.

dr kíváncsivagyok 2010.12.10. 14:46:44

@sztrugackij: Mélységesen egyetértek veled....már alakul a "modern" vizitdíj - (természetesen más lesz a neve , a rossz emlékek miatt :betegségi hozzájárulás, vagy hasonló !) - azt a 300 ft -ot akkor Viktor nem engedte "lenyelni" - most vélhetően több lesz ! Azt gondolom, hogy amíg csak a szájukat tépik politikusaink , kivárnak az emberek ( még azok is akik itt a szájukat tépik, helyeselve Orbán lépéseit !) , de amikor már zsebre megy , kevesebb lesz mondjuk a januári fizu (vagy ugyanannyi - de mindennek megy fel az ára, amint már érzékelhetjük is !) és tudatosul a fidesznyikekben (is) , hogy a megtakarításából csökkentették a jómódúak adóját....hát szerintem a mostani hallgatólagos-támogatók fogják a p...ba elzavazni Őket.....nem a valódi ellenzék !

Medgar 2010.12.10. 14:46:51

@midnight coder: Neked az a munkád, hogy hülye legyél, vagy magadtól vagy az?

Milyen bűnszervezetről beszélsz?
Szeméyes példám alapján: a befizetett 1,9 MFt-ra 870 eFt hozam jut.

"Állam bácsi még a Horn kúrmány alatt kitalálta hogy a jövedelmed egy részét átirányítja a magánszámládra, az így kieső összeget pedig fedezi."

Pontosan. Mivel már akkor látható volt, hogy a jelenlegi nyugdíj rendszer fenntarthatatlan. Cserébe a 8% mnyp-ért a tag lemondott 25% állami nyugdíjról. A további lépések meg elmaradtak. Ajánlom nézz utána a témának, mielőtt megszólalsz
Kezdetnek:
mek.niif.hu/07400/07449/07449.pdf

Palkovics Ede 2010.12.10. 14:48:19

@sztrugackij: "Thomas Mann: Mario és a varázsló"

Hungeralien 2010.12.10. 14:50:32

@midnight coder: "az így kieső összeget pedig fedezi. Hogy miből ? Hitelből"

Így van, tehát akkor miért bánt téged?
Hiszen a jelenlegi nyugdíjkassza hiányát is az én pénzemből fedezik. Én jól keresek, de jobban szeretnék egy olyan országban élni, ahol lehet tervezni. Inkább ne nyertem volna 100+eFt-ot az szja-n, mert szerintem ebből bukó lesz hosszú távon.

Költségcsökkentés kéne...

hivatásos rettegő 2010.12.10. 14:51:24

"Kis butus olvasó, azt hitted, hogy a nettó béred a te pénzed?"

Azt hiszem a posztolónak alapvető fogalmi zavarai vannak a bruttó bér minusz tb járulék minusz szja előleg egyenlő nettó bér fogalomkörben.

Mielőtt ilyen hangulatkeltő cikkeket írsz kicsit olvass utána a témának

sztrugackij 2010.12.10. 14:51:30

@midnight coder: Láttad a magánnyugdíjpénztári hozamokat?
fideszes szokás szerint összevissza beszélsz minden hülyeséget.
amúgy a saját nevemre szóló számla az tulajdonképpen nem is az enyém?Hát ki a faszé?
Ja,és a bankszámládat is írasd a fideszre!

Bepes Elek 2010.12.10. 14:52:16

@NemzetköziKockázatközösség:

Igazad van! Fizesd az eü-t, a közlekedést, stb... A kigyúrt hiperpigmentált rokkantoknak, a korengedményes nyugdíj mellett munkát vállalóknak, és maradj utoljára te, aki az egészet fenntartja.
Ember nem lehet ennyire korlátolt.

Alf (törölt) 2010.12.10. 14:52:32

tényekkel nehéz vitatkozni, még ilyen "szatirikus" szösszenetek segítségével is.

M&Ms (törölt) 2010.12.10. 14:52:47

@Hungeralien: Tetves cigányoknak jól ki van nyalva a seggük, ez a helyzet. Az a 800 milla is arra kell, hogy a segélyt lehessen miből finanszírozni, és ne kelljen dolgozniuk. És ha valaki ezt meg meri jegyezni, akkor az csúnya rasszista.

dr kíváncsivagyok 2010.12.10. 14:54:07

@Hungeralien: Nekem is feltűnt az a 40' - es Meteorológus vajon mibe rokkant bele , megsütötte a nap, vagy az eső verte el ? szerintem egy meteorológusnak nincs akkor fizikai leterhelése a munkáját végezve...mint egy szülésznek...és azt , mint láttuk egészen jól ellátta. De komolyan , egy szellemi foglalkozásút ugyan milyen feltételekkel rokkantosítanak - mert volt a TV - ben , hogy akinek hiányzott mindkét lába, annak évente kontrollra kellett mennie....hátha kinő ?!

_Szom Ki-Van · http://csollima.blog.hu/ 2010.12.10. 14:54:51

Mindennél világosabb, hogy itt lenne az idő a kapitalista rablógazdálkodás felrúgására. Az Önök bűne, hogy mindezt hagyják.

dr kíváncsivagyok 2010.12.10. 14:56:03

@Medx: Azért beszéljünk a 2 millió saját elhatározásból belépőről is.... nem volt tehát ez akkora kényszer , mint állítják a tolvajok .

M&Ms (törölt) 2010.12.10. 14:57:45

Hiába, cigó a min.elnök is, nem tehet róla, hogy kell neki a mnyp-i megtakarítás (meg lehet a végén a nettó jövedelmet is visszamenőlegesen megadóztatják), végtére is az ahogy a poszt is mondja, nem a zemberek. Ez van.

Id. Lencsés István 2010.12.10. 14:59:18

www.pepsifoci.hu/node/81039

A legszebb fotók! Nem tetszik, hogy miért Csányinak, meg az orbánnak mondja ezeket a csalásokat. Mit képzel, mert 3000 milliárdot vesznek ki a zsebből? Jó a debreceniek benne voltak a csalásokban, de kapnak 10-13 milliárdos stadiont.

Eltiltott az Európai Labdarúgó Szövetség két debreceni focistát másfél illetve két évre. Az ítélet szerint azért, mert nem jelentették, hogy meccsek előtt megkeresték őket ismeretlenek, hogy befolyásolják az eredményt. A két játékos, Polekszics és Mészáros fellebbez, klubjuk szerint is ártatlanok.

Michel Platini megbeszélte Orbán Viktorral, hogy melyek azok a problémák, amelyeket az Európai Unió segítsége nélkül nem lehet orvosolni, mert túlmutatnak a nemzeti és nemzetközi szövetségek hatáskörén, s Magyarország az EU soros elnökeként e kérdésekben (így például a fogadási csalások elleni harc, az utánpótláskorú játékosok védelme) januártól sokat tehet az előrelépés érdekében

Anti Anyag (törölt) 2010.12.10. 15:00:13

Gyurcsánynál nem volt megmagyarázós bácsi, lazán megemelte az EVA-t 10%-al.

Itt nem emelnek meg semmit.

indapass2009 2010.12.10. 15:00:37

Ami azt illeti a pénz tényleg nem a tiéd. Az a magyar állam tulajdona. Ha tényleg a tiéd lenne akkor pl. elégethetnéd, amit most nem tehetsz meg.

Jelenleg a pénzt az magyar állan bocsájtja ki ezért az övé. Azt csinál vele amit akar. Pl. elinflálhatja ami gyakorlatilag egyenlő azzal mintha elvenné.

isti77 2010.12.10. 15:01:03

@hivatásos rettegő: úgy látom, neked, nem igazán jött le az irónia a cikkből, pajtás.

Ő is tisztában van vele, hogy a nettó bér az, ami az adók és járulékok levonása után a zsebedben marad, azért írta, hogy milyen rendes a kormány, hogy nem kell adóba befizetni a teljes jövedelmedet, hanem marad valamennyi belőle.

Szóval itt most te kommentáltál valamit, amit úgy igazán meg sem értettél.

dr kíváncsivagyok 2010.12.10. 15:01:11

@sztrugackij: Nem fogja ráiratni a Fideszre a bankbetétjét.....de tapsolni fog amikor (visszamenőlegesen ) elveszik tőle...mert Ő ilyen hazafi ! (Vagy valószínűbb hogy elzavarja a p...ba Őket...hamarabb mint az ellenzék .)

ZX 2010.12.10. 15:01:46

@midnight coder: Már megint ezt a demagóg baromságot fújod?

dr kíváncsivagyok 2010.12.10. 15:03:15

@Anti Anyag: jól illik a többi humoros írás közé ez is....jót röhögtem .

Kilgore Trout 2010.12.10. 15:03:16

@kíváncsivagyok: Nem védve, mert biztos van egy csomó csaló is, de mi van, ha pl. egy autóbaleset után hiányzik a mindkét veséje, vagy túl van 3 infarktuson, vagy kigyógyult egy műtét révén az agydaganatból? Akkor is rokkantosítják, és kívülről nem látszik rajta. Szóval nem csak az lehet roki, akinek hiányzik 3 lába. :)

pokesz70 2010.12.10. 15:03:43

@midnight coder:

Ok, nézzük át, amiket írtál.

Az én bruttó bérem után fizet 24% nyugdíjjárulékot a munkáltatóm, valamint TB járulékot. Én fizetek 36% szja-t és 1,5% nyugdíjjárulékot az államnak, 8%-ot pedíg -- kötelező jelleggel ugyan, de mégis -- félreteszek annak érdekében, hogy ne csak a gyerekeim vállát nyomja majd az én nyugdíjam terhe, hanem egy kicsit én is hozzájáruljak ehhez.

Az állam képtelen megreformálni a nagy elosztórendszereket, ezért ezek vészesen pazarló módon működnek, így kénytelen hitelből fedezni bizonyos kiadásokat. A hitel ugyebár állampapírok formájában létezik, tehát az én megtakarításomból az általam választott myp (aminek a pénztári tagok, vagyis én és sorstársaim vagyunk a tulajdonosai) állampapírokat vásárol, ergo kölcsönadunk a magyar államnak. A kamataok az én számlámra kerülnek, az én hozamom lesz. Én fogom majd elkölteni vagy a gyerekeim örökölhetik és elköltik majd ők. Ha nem a mnyp-ak veszik meg az állampapírt, akkor feltehetőleg külföldi befektetők teszik ezt, a kamatok hozzájuk kerülnek. A külső adósságunk nő, nem a belső, ráadásul a következő generációk ugyanúgy kénytelenek lesznek hiteleket felvenni, ki tudja milyen kondíciókkal.

Az szja-csökkentés 700 milliárd forintot vesz ki a ktsgvetésből évente. A mnyp-be évente 300 milliárd körül folyt be. Azt, amit most a legmagasabb jövedelmű polgártársaink (engem is beleértve) kedvéért eltapsol az állam, a gyerekeinknek kell majd mind visszafizetni. Magyarul, a mnyp-ak felszámolása egy késleltetett érvényű adóemelés a jövő generációi számára.

sztrugackij 2010.12.10. 15:03:43

@kíváncsivagyok: A nálam dolgozó alkalmazott is önként váltott.Most kérdezem tőle,hogy nem fog hiányozni az a pénz?Csak vonogatja a vállát és motyog.A pasija mondta meg neki kire kell szavazni és különben is mocskos kommunista tolvaj bandára nem szavazunk.Hát ennyi

egyittlakó (törölt) 2010.12.10. 15:06:08

@midnight coder: azt még nem mondtad el, hogy miért világít a negro cukorka a szádban

ámbátor 2010.12.10. 15:07:15

Idézet az inkriminált törvényjavaslatból:

T/1817. számú
törvényjavaslat
a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás
lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról
Előadó: Dr. Matolcsy György
nemzetgazdasági miniszter

17. § Az Mpt. 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(4) A pénztártag követelése – a tulajdonlás elve szerint – a pénztártag tulajdona, amelyre az e
törvényben foglaltak szerint kedvezményezett jelölhető. A pénztártag követeléséért a pénztár, és az
e törvényben meghatározott feltételek szerint az Alap tartozik helytállni.”

Van még kérdés?

nem várt fordulat 2010.12.10. 15:07:56

@pokesz70: :)
bár ha belegondolok nem is olyan vicces.

mojszipupi 2010.12.10. 15:10:26

Elképesztőh egyesek még meg is magyarázzák h az ilyen rogán féle dilettáns beszólások helytállóak.

Hagyjuk már az ÁFA-t könyörgöm. Hogy lehet ilyen ostoba párhuzamot vonni????

Azt mondta tóni hogy az ÉN béremből az ÉN számlámra utalt pénz nem az enyém.
Aki erre tapsol és helyesel.....hagyjuk is mert nem akarok csúnya dolgokat írni

egyittlakó (törölt) 2010.12.10. 15:11:15

@midnight coder: "állam bácsi felvett egy rakás hitelt amiről te dönthettél hogy melyik bűnszervezet számláján kamatozzon"

na megint egy fidesz-komcsi droid szöveg... te vagy az Anti? ha nem te, akkor a kapafogú Gabika?

Zine 2010.12.10. 15:11:18

A posztíró bár ironizál azzal, hogy a nettó béred valójában nem a tiéd, de abba bele gondolt már valaki, hogy valóban pontos megállapítás?
Ugyanis a nettó bérünkből fizetjük az ÁFÁ-t, az ingatlanvásárlási illetékeket, gépjármű regisztrációs adót, üzemanyagok adótartalmát, és még egy halom különböző címen szedett adófélét.
Vagyis ha vesszük a bruttó bérünket, kiegészítve a munkáltatói járulékokkal, azaz azt az összeget, amibe egy munkavállaló a munkáltatójának ténylegesen közvetlenül kerül, akkor ennek az összegnek csak nagyjából 40%-a landol a bankszámlánkon, 60% az állam zsebébe kerül.
Továbbá ezt az összeget tovább kell csökkentenünk a fentebb felsorolt egyéb adófajtákkal. Így a munkáltató teljes költségének (ha úgy tetszik, a tényleges bruttó bérnek) mindössze 20-30%-át mondhatjuk valóban a miénknek, amiért közvetlenül értéket kaphatunk cserébe.
20-30%, bizony. :)

Őszintén szólva nekem ez néhány nagyságrenddel jobban piszkálja a csőrömet, mint hogy a kormány hogyan alakítja át a nyugdíjrendszert, ami valljuk be, tényleg elég rosszul lett kitalálva (részletek később, ha valakit érdekel).

Na, de talán a fokozatos szja csökkentéssel a 20-30%-ból lesz 25-35% pár éven belül, ami viszont (majdnem) mindenki zsebének jól fog esni. :)

is 2010.12.10. 15:14:27

a posztban az a szomoru, hogy ez nem vicc. ezt Orban tenyleg igy kepzeli. csak mint sztalin: a nep lehet, hogy nem ert meg, de en akkor is csak az o erdekukben robotolok, vegeztetek ki embereket (2010-ben a feljelentes pl. David Ibolya ellen tipikus koncepcios per UD Zrt. ugyben), allamositok. Virag elvtars szavaival elve: fognak maguk meg engem visszakivanni... Pelikan valasza: hat azt azert nem gondolnam...

kuciber 2010.12.10. 15:17:40

@hunocska: Levelet küldenek, hogy magyarázzák a bizonyítványukat. De arra meg nem telik, hogy levélben elküljenek egy nyomtatványt, amiben nyiltkozhatsz mész vagy maradsz.

schnee 2010.12.10. 15:18:58

@Rönkugró: Nem ugyan az. Mert a rokinyugdíjasok fele a nyugdíj mellett feketén dolgozik!

ZX 2010.12.10. 15:19:42

@kuciber: Nem küldhetem vissza a levet baszd meg szöveggel és nagyujjat mutató rajzzal? :D

Delinquent 2010.12.10. 15:20:13

Javaslom hogy hozzuk letre a Nemzeti Cash Poolt a Nemzeti Egyuttmukodes Rendszerenek kereteben. Az osszes nyugdij, ado es bankbetet egy darab allami szamlara kerulne, es abbol utalnanak minden egyes allampolgarnak szocialis kartyara a havi jussot, amibol az arra kijelolt uzletekben lehetne kolteni etelre, ruhara, de semmi uri huncutsag! A nyugditozsdenek es kiszolgaloinak vegre befellegzett!!!

dr kíváncsivagyok 2010.12.10. 15:21:30

@Kilgore Trout: Már ne is haragudj , de mindegyik példád alanyai egészen nyugodtan dolgozhatnának bizonyos munkakörökben ( mint ahogy teszik is !) ,pl. a szellemi foglalkozású vesétlen-lábatlan-agyatlan is , akár 4 - 6 - 8 órában .. részleges níugdíjjal . Most az a gyakorlat , hogy lerokkantosítják magukat......és elmennek dolgozni . Sőt horribile dictu , az Állam segíti Őket munkához jutni , + kapják a rokit ! Ezt már nem bírja ez az Orsszág gazdasága...

dr kíváncsivagyok 2010.12.10. 15:23:14

@kuciber: Ettől a lépéstől félnek , mert tudják hogy csak ilyen antidemokratikus eszközökkel tudják biztosítani az átlépést

Hungeralien 2010.12.10. 15:25:40

@hivatásos rettegő: "Azt hiszem a posztolónak alapvető fogalmi zavarai vannak a bruttó bér minusz tb járulék minusz szja előleg egyenlő nettó bér fogalomkörben."

Mivel szuperbruttó van, ezért az szja-t befizeted a teljes összeg után!
Meg egyébként is tök mindegy, milyen címen vonják el a pénzt amit megtermelsz....

Ha a méhektől elveszed a drága méz egy részét és adsz nekik olcsó cukrot adsz nekik hogy tovább tudjanak fejlődni, akkor azt lehet méhgazdaságnak nevezni, jogosan, mivel a gazdaság fogalma pont erről szól.

Ám ha a méhektől elveszed a mézet, cserébe meg lófaszt sem adsz, azt már csak rablógazdálkodásnak lehet hívni. Vagy rablásnak.

énis 2010.12.10. 15:31:41

én nem akartam magánnypt tag lenni, kötelező volt! Ha valami kötelező, akkor nem szabadon választott, kötelezően írták a nevemre, soha egy percig nem hittem, hogy az enyém., ti igen? mókás..

Neménvoltam! 2010.12.10. 15:32:00

Mi a kézzelfogható pénz? A bankjegy. A bankjegy kinek a tulajdona? Na ugye.

MarbleC 2010.12.10. 15:32:37

@NemzetköziKockázatközösség:
Megértelek, DE
akkor miért várja el az orvos a hálapénzt?
akkor miért nem kapnak a tanárok rendes fizetést?
akkor a rendőröknél miért ilyen magas a lefizetés?
akkor a tűzoltóknak miért nincs rendes felszerelésük?
és utoljára miért kerülgetem a kátyukat már 10 méterre a parkolótól?

hmmm.

Talán mert a mindenkori kormányok az állami dolgozók és a nyugdíjasok szavazataira utaznak, ezért nem tudnak olyan törvényt alkotni, hogy ne 2millió ember fizesse meg a 10millió magyar jutó állami költségeket?

Talán...

asola 2010.12.10. 15:33:02

@Medx: Midnight Coder egy egyszerű bérkommentelő. Mindenhol ott van, azaz más igazi munkája nyilván nincs. A Fidesz agitproagandáját nyomja mindenhol ezerrel.

MarbleC 2010.12.10. 15:34:01

helyesen:

hogy ne csak 2millió ember fizesse meg a 10millió magyarra jutó állami költségeket?

Ringlósztár 2010.12.10. 15:34:40

@midnight coder:
Remélem Megyónak megköszönted, amikor levitte 20%-ra!

Ringlósztár 2010.12.10. 15:35:29

@asola:
Ez így van, kb. ugyanazokat a paneleket használja minden topicban.

Laciii 2010.12.10. 15:36:01

@sztrugackij:
Nem a viktorkát védjük hanem a józan észt.

A manyup rendszer arról szólt, hogy jó esetben talán egy picit nőtt a pénzecskéd, cserébe meg az ország hiteléből a rád eső rész jobban nő, aztán akkora lesz az adósság, hogy bezuhan a forint és a pénzed nem ér semmit. Mi nem vagyunk USA, hogy 500% adósság is belefér, mert szétrúgjuk a Moodys seggét ha beszól.

A 300 Ft meg KIADÁS volt a KÓRHÁZAKNAK, minden 300 Ft-ért ugyanennyivel kevesebbet kaptak az OEPtől, viszont a könyveléssel sok elment (kezdetben a beszerzés miatt több is, automata gyártóknak jó volt).

Még sok ésszerű lépés kellene, leginkább az ál-rokinyugdíjasok felülvizsgálata.

énis 2010.12.10. 15:36:31

nem átmenetileg inaktívnak amúgy sem adnék szavazati jogot, mert nehogymár ő döntsön az aktívakról..

ZX 2010.12.10. 15:37:36

@Neménvoltam!: A bankjegy egy államilag kibocsátott váltó, a mindenkori birtokosának a követeléseit testesíti meg az állammal szemben! Vagyis az állam ezzel ismeri el, hogy tartozik a váltót birtokló felé.

@énis: Lépj csak vissza. A droidokat úgysem lehet meggyőzni sehogy, hogy ellopják tőlük a pénzüket.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.12.10. 15:41:23

eljott a cumi ideje, nade ti akartatok, ugyhogy oblogessetek jo melyre

Laikus érdeklődő (törölt) 2010.12.10. 15:41:32

@pokesz70: Te 24+8=32% nyugdíjjárulékot fizetsz. (tudom nem pontos)
Ennek a 32%-nak egy részét az állam a manyupok kezelésére bízta. Most meg visszavette a teljes összeg feletti rendelkezést.
A magánvagyonodhoz akkor nyúltak volna, ha az ÖNKÉNTES (tehát a kötelező 32% felett befizetett) nyugdíjkasszáknál gyűjtögetett pénzedhez nyúlnak.

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2010.12.10. 15:41:51

A nettó a szolgáltatóké...víz, villany, gáz, levegő...vagy az még ingyenes?

Budaphestie 2010.12.10. 15:42:47

@énis: de legalábbis kétszeres súlyozással kellene számítani az éppen aktív befizetők szavazatát. Ezt a szavazatsúlyozásos ötletet miért vetik el mindig zsigerből?
Ha jól tudom a jobbiknak is volt valami ilyesmi a programjában...

ZX 2010.12.10. 15:43:00

@Laciii: Persze b+ és ezért el kell lopni a manyup pénzt. Végülis igazad van. A politikusoknak kell az a 2000 milliárd korrupciós pénza zsebébe, meg a kamu rokiknak is jár minden. A cigóhoz aki mercivel megy segílyt felvenni, úgysem merr szólni senki, a 40 éves aktatologató rendőrnek, katonának meg a volt pártfunkcionáriusoknak a fizetését meghaladó nyugdíj jár, mert hát ők szegények sokat dolgoztak ugye. De persze ha világéletedben adócsaló voltál, akkor is jár majd a nyugdíj, mert hát olyan nincs, hogy nem jár.

ladislaus 2010.12.10. 15:44:10

nyugdij akkor lesz a tied ha JOGOSULT leszel ra.
ezen azt hiszem nem kell magyarazni semmit.

reccs 2010.12.10. 15:44:59

Küldeném szeretettel Rogán úrnak és mindenkinek, aki szereti.

www.youtube.com/watch?v=Y2SPxyCkWe0

Id. Lencsés István 2010.12.10. 15:45:30

@kuciber: íorbán járja végig a 3 000 000 meglopott embert, Selmeczivel a nyakában.

ZX 2010.12.10. 15:45:47

@Laikus érdeklődő: Olvasni ugye megtanultál?

5. § (1) Az önkormányzati működés elvének megfelelően a pénztárra vonatkozó alapvető döntések meghozatalára kizárólag a pénztártagok jogosultak.
(3) A kölcsönösség és az öngondoskodás elve alapján a pénztártagok közösen teremtik meg a pénztár működésének és szolgáltatásainak fedezetét, a pénztárak pedig az Alap létrehozásával és fenntartásával az e törvényben meghatározott módon gondoskodnak a pénztárak szolgáltatási kötelezettségének teljesítéséről. A pénztártagok a felhalmozási időszakban befektetői, a járadékos időszakban befektetői és biztosítási kockázatközösséget alkotnak.
(4) A pénztártag követelése - a tulajdonlás elve szerint - a pénztártag tulajdona, amelyre az e törvényben foglaltak szerint kedvezményezett jelölhető. A pénztártag követeléséért a pénztár, illetve az e törvényben meghatározott feltételek szerint az Alap és a központi költségvetés tartozik helytállni.

(1997. évi LXXXII. törvény a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról)

ladislaus 2010.12.10. 15:46:15

annyira okos mindenki aki vedi index fele blogger sereg velemenyet. ervelni mar nem tudnak sot esetleg azt sem hogy mit lehetne kezdeni a nyugdijrendszerrel hogy jobb legyen... sarat dobalni igen ez a ballib media. menjetek valovilagnegy-re elvezkedni.

Advanced Flight 2010.12.10. 15:47:16

@ámbátor:
Ha megnéznéd a hatályos szöveget, ott is dettó ugyanez van, annyi különbséggel, hogy ott a központi költségvetés is a helytállásra kötelezettek között szerepel, a módosítás ezen változtat.

De ha elolvasnád (elolvasnátok) ezt a nyomorult törvényt végig, 13 éve ott van benne, hogy " A pénztártag egyéni számláján nyilvántartott összegre sem a pénztártag, sem a pénztár hitelezői nem tarthatnak igényt." (25. §, a tagsági viszony megszűnése). De az is benne van, hogy a " pénztártag halála esetén az egyéni számla hagyatékának nem része." (29. §)

A befizetett pénz pedig nem megtakarítás, amit neked lekötve félretesznek, hanem TAGDÍJ.

Miről is beszélünk?

Laciii 2010.12.10. 15:49:05

@ZX:
OLVASS TOVÁBB b+, a többi is kell és itt nem szabad megállni.

Id. Lencsés István 2010.12.10. 15:49:16

@kuciber: 3 000 000 levél x 100Ft = 300
000 000. Egyszóval ez csak a postai költség, de ott van még a papir és a boríték + nyomtatás. Mennyi pénzt költenek már ezek. Tegyék oda ezt a pénzt a devizahitelesekhez.

ladislaus 2010.12.10. 15:50:25

@pokesz70: tehat van ket szarkupac. egy kisebb ami kesleltetett nem kozvetlen adoemeles (amit leirtal) vagy lehet egy nagyobb ami direkt adoemeles es esetleg szocialis megvonas azonnal.
Lehet valasztani melyikbe lepsz bele.

De ne legyetek mar egyugyuek. Nezzetek korul a vilagban vagy a legtobbet szopkodott eu-ban. Mindenhol vacakolnak valamivel, mi epp ezzel. Tessek lehet keresni jobbat, de hidd el nem talalsz. Mondom ezt 3,5 ev irorszagi elet utan ugy hogy hazamentem es 2 honapon belul talaltam munkat. Nah.

ladislaus 2010.12.10. 15:51:37

@hunocska: szerinted ezen levelek kezbesitesi dija nincs beleepitve mar a belyegek araba? DE naiv vagy!

énis 2010.12.10. 15:51:47

@ZX: :-))))
tedd a pénzed önkéntes nyugdíjpénztárba és már meg is van oldva a problémád!
Most az állam átrakja az egyik zsebéből a másikba, ennyi történik...
Magán=saját... hagyjuk már! :-)))

Budaphestie 2010.12.10. 15:56:30

@Laikus érdeklődő: Az egész érvrendszerrel van egy nagyon komoly probléma.

Magyarország nagyon fiatal piacgazdaság. Az itt élőknek a magántulajdonhoz fűződő viszonya a szocialista 40 év miatt torz. Különösen az idősebbeknek. Egyszerűen máshogy gondolkodunk a tulajdon vagyonunkról, mint a Nyugati Ember (USA, UK, stb.)
Nem kell különösebben magyarázni, hogy kinek a viszonyulása az egészségesebb.

Ezt a népet (Mo.) tanítani, okítani kéne az öngondoskodásra. Mutatni neki, hogy ez a Tiéd, mert megdolgoztál érte, és mert Félretetted. Meg kellene változtatni a fejekben 40 év alatt belekötött képet. És nem csak a cigányok fejében, hanem mind a 10 millió fejben. Akkor lesz csak növekedés és csak akkor lesz itt bármi is...

Ebből a szempontból nagyon káros az, amit most a kormány csinál. Mert ki is tartozik bele abba a bizonyos "közösségbe"? Soroljuk már fel!

Laikus érdeklődő (törölt) 2010.12.10. 15:58:22

@ZX: Csak azt akartam érzékeltetni, hogy a KÖTELEZŐ manyup-ba befizetett pénzed nem olyan tiszta magántulajdon mint a bankszámlád vagy a pénztárcád tartalma.

Id. Lencsés István 2010.12.10. 15:59:11

@ladislaus: Mostanában nincs bélyeg. Multkoriban koldult tőlem a smit, meg az orbán színes nyomtatásban jött a levél, saccra 130Ft volt a bekerülési költség és kolontári károsultak részére gyűjtöttek, oda meg nem ért el a pénzfolyam, csak a vörösiszap. Elfeledték Felsőzsolcát, Edelényt, Kolontárt, Devecsert, Devizahiteleseket. Most a MNYP a sikk.

4 millió háztartásnak küldhették ki = 520 000 000Ft Gondolom smitt vagy 10 db-ot küldetett magának.

ZX 2010.12.10. 16:00:11

@énis: Szóval szerinted a magánvagyonom nem egyenlő a saját vagyonommal?
Áruld el azt, a Kmnyp vagyonom hogy teszem át ömnyp-ba?
Erről a pénzről az állam lemondott a későbbi kifizetések csökkentésének fejében. tehát ez már nem az állam zsebe, hanem az enyém amiben turkál.

freemind93 2010.12.10. 16:01:18

@ladislaus: en se ertem, mi ez a felhordules. hol emelik a tandijat (london, tegnap este), hol meg allamositjak a magannyugdijpenztarakat. mi meg tapsolunk is hozza!

a szarkupacos peldadbol az kovetkezik, hogy szerinted nem szukseges dolgoznunk a kozep es hosszu tavu fenntarthatosagon?

pioker1933 2010.12.10. 16:02:31

Svédországban, aki bármilyen nyugdíj mellett dolgozni mer, azt megbüntetik mint az állat, plusz a nyugdíját is bukja.
Ott el lehet dönteni, hogy valaki képes dolgozni, vagy nyugdíjas. (A választás szabadsága, ugyeugye)

Nyomorognak is a svéd nyugdíjasok rendesen, és tömött buszokkal mennek Angliába, meg Németországba dönert sütni, meg vízvezetéket szerelni, hogy aztán a kínkeservesen megkeresett pénzüket csirke farhátra költsék.

ladislaus 2010.12.10. 16:02:34

@hunocska: oke akkor javitom a kerdesem. szerinted az allami levelek postakoltsege nincs beepitve a te altalad hasznalt postai szolgaltatas araba?
ezt hogy szamoltad ki hogy ennyibe kerult egy level dija???

ZX 2010.12.10. 16:04:01

@Laikus érdeklődő: Korlátozva van mit mit tehetek vele, igen. De attól ez még az enyém. De van egy csomó más tulajdonlási forma, ahol szintén korlátozva van mit tehetsz vele. Attól az méga tied.
Egyébként meg érthető a korlátozás, hiszen így biztosítható, hogy valóban arra használod fel amire az szánva van.

Id. Lencsés István 2010.12.10. 16:05:17

@ladislaus: Most adtam fel egy levelet Bp XIII. kerületi címre, egyet pedig 150 Ft-ért Zalagerszegre, boríték + levélpair + nyomtató festéke (fekete, nem színes mint a smitté)

Medgar 2010.12.10. 16:05:23

@Medx: Nincs válasz? A központ mit mond?

Id. Lencsés István 2010.12.10. 16:05:54

Most adtam fel egy levelet Bp XIII. kerületi címre 80 Ft, egyet pedig 150 Ft-ért Zalagerszegre, boríték + levélpair + nyomtató festéke (fekete, nem színes mint a smitté)

Laciii 2010.12.10. 16:08:01

@hunocska:
"egy levelet Bp XIII. kerületi címre, egyet pedig 150 Ft-ért Zalagerszegre"
És mennyisége kedvezményről ugye még nem hallottál?
Ettől függetlenül felesleges ennyit levelezni.

Severus Tobias Snape (törölt) 2010.12.10. 16:11:19

@Laikus érdeklődő:

ha holnaptól lecsökkentik a MNYP-be KÖTELEZŐEN utalandó 8%-ot 0%-ra, és innentől nem megy pénz a MNYP-be, az még talán megmagyarázható és akár el is fogadható, DE:

az, hogy VISSZAMENŐLEG olyan pénz visszaadásra kényszerítenek zsarolással(!), amiről az ÁLLAM - anno - LEMONDOTT A SAJÁT TERHEINEK ENYHÍTÉSE CÉLJÁBÓL (vagyis 100% nyugdíj helyett csak 75%-os nyugdíjat fizet), az számomra szimpla törvényesített lopás...

A zsarolás ebben az, hogy a munkáltató által a MUNKAVÁLLALÓ bére után fizetendő 24%-os nyugdíjjárulékot ezentúl nyugdíj-hozzájárulásnak hívva megfoszt a 75%-os állami nyugdíj résztől.

Az igazságos az lenne, hogy NEM VISSZAMENŐLEGES hatállyal, hanem mostantól vagy az államnak utalsz 24+10%-ot 100%-os nyugdíjért vagy a 24+10%-ot a saját MNYP számládon kamatoztatod, és ezzel lemondanál az állami nyugdíjról.

Természetesen ehhez biztosíthatnák a szabad átjárást oda-vissza(!) korrekt, megfelelő(!) szabályozással.

Szerintem.

Id. Lencsés István 2010.12.10. 16:14:34

@Severus Tobias Snape: Jó, de te nem vagy tolvaj, hanem becsületes ember vagy. Persze egy becsületesnek könnyű megmagyarázni két mondatban, de egy becstelent is lehet érteni, persze megérteni nem!

CM2131 2010.12.10. 16:14:43

A nettó bér soha sem volta a tiéd, abból fizeted pl. a 25% áfát, az ilyen-olyan illetékeket, a kommunális adót stb.

tocibacsi 2010.12.10. 16:17:13

@sztrugackij: én azt mondanám pl, hogy ez a kötelező maszek dolog volt a baromság... az ígyis-úgyis befizetett zsozsó egy részét -egy előttem szóló szavaival élve- maszek bűnszervezetekre bízott a központi bűnszervezet. Az egész számomra azért tűnik baromságnak, mert pénztáranként akad 1-1 keresztapa és még pár tucat majom, akinek céges autót, céges mobilt és felsővezetői fizut kell megtermelnünk. Mégis mi a ráknak?
Mivel kötelező, belátható, hogy kábé ugyanaz a lehúzás mehet, mint a céges/vállalkozói kötelező bankszámlával, a KGFB-vel, stb. NEM! NEM KÉRÜNK BELŐLE! Legyen egy olyan-amilyen állami nyugdíj, és ezen felül akinek van pénze meg kedve, az fektessen be bármibe, legorsszabb esetben magánnyugdíjpénztári tag lehet.
A baj számomra az, hogy az általam jogosnak tartott megszüntetés ilyen kőkorszaki komcsi módszerekkel történik...

pixeltoki 2010.12.10. 16:25:33

Ha rosszabbul teljesítettek, a "bűnszervezetek", akkor miért és hogyan adhatják vissza az állami hozamon feletti részt.

index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/10/meg_nem_is_szamoljak_a_folveheto_penztari_realhozamot/

Ha nem az "én " pénzem amit elvesznek, akkor miért akarnak kialakítani egyéni számlát az állami nyugdíjkasszában?

index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/27/a_multat_idezi_a_fidesz_nyugdijrendszervaltasa/

bebe tv 2010.12.10. 16:25:40

@MMs drazsé: Hiába no. Genetikailag ez a
rassz másképpen van kódolva. Egyébként ha
csórásért lekapcsolnak valakit közülük, az első érve, hogy a hagyományaik szerint és így a nyelvükből is természetesen hiányzik a szó, hogy magántulajdon. Mivel az ő közösségük roppant szociális beállítottságú, ezért mindent megosztanak egymás között. Ennél fogva úgy érzik, hogy amiből neked van, ami neki nincs, arra jogot formálhat. Hát valahogy így állunk a királlyal is.

ZX 2010.12.10. 16:25:43

@tocibacsi: És akkor meg kell szűntetni? Mert szerintem meg egy erősebb szabályozás kell. Maga a rendszer jó.

Id. Lencsés István 2010.12.10. 16:28:02

Most a kormány kijelentette, hogy nem tud gazdálkodni a befizetett összegekkel, tehát lopni kényszerűl, mint egy bűnöző, persze magának bőven tud félretenni azért ez látható.

Orbán nem vesz autót
Orbán nem fizet súlyadót
Orbán nem fizet kötelezőt
Orbán nem fizet CASCO-t
Orbán nem fizet autópályáért
Orbán nem fizet üzemanyagért
Orbán nem fizet szevízköltségért
Orbán nem fizet söförért
Orbán nem fizet a lakása biztosításáért
Orbán nem fizet az örzéséért
Orbán kap ruhapénzt
Orbán nem vált bérletet
Orbán gyerek 1 nem vált bérletet
Orbán gyerek 2 nem vált bérletet
Orbán gyerek 3 nem vált bérletet
Orbán gyerek 4 nem vált bérletet
Orbán gyerek 5 nem vált bérletet
Orbán feleség nem vált bérletet
Orbán kap napídíjat
Orbán kap jutalmat
Orbán nem a sajátjából ad ajándékokat
Orbán kap ajándékokat + családja (Pápa)

freemind93 2010.12.10. 16:28:36

@tocibacsi: azon lehet vitatkozni, hogy hol van jobb kezekben, az allamnal vagy a mnyp-nal. vilagnezet es bizalom dolga, hogy szerinted hol megy el tobb audikra.

DE!

ha az allamirol van szo, az allam kezelje, ne elkoltse a nyugdij megtakaritasokat. fektesse be, adja kolcson (akar maganak), majd amikor nyugdijas leszek, fizesse szepen nekem hozamostul. az orokolhetoseg szinten jo lenne.

reccs 2010.12.10. 16:29:53

@NemzetköziKockázatközösség:
Olyan ember, aki tudja, hogy amit leírtál, társadalmi szinten ma sem igaz, a mi öregkorunkra meg valószínűleg még ennyire sem lesz igaz.

smartdrive 2010.12.10. 16:31:15

@CM2131: áfát nem kötelező fizetni, csak ha fogyasztasz

Laciii 2010.12.10. 16:31:41

"Ha rosszabbul teljesítettek, a "bűnszervezetek", akkor miért és hogyan adhatják vissza az állami hozamon feletti részt."
1. Infláció feletti rész, nem állami hozam feletti rész.
2. Azok fognak pénzt visszakapni akinek mákja volt, sokan BUKTAK.

bebe tv 2010.12.10. 16:32:44

@Severus Tobias Snape: Hát így lenne normális, de nem hiába volt a nemzet megmentője talán szintén Döblingben.

tocibacsi 2010.12.10. 16:34:40

@ZX: szerintem felesleges. szokak szerint az. mások szerint nem. az ideális eleve az lenne, ha nem kéne nyugdíj, mert mindeki tudna félretenni. Mind anyagi értelemben, mind pénzügyi kultúrában. És senki nem lenne beteg. a fő baj eleve az, hogy nemhogy munka sincs, a magya r dolgozni sem akar. Körbe lehet nézni, mindenki rohan el nyugdíjba, ahogy lehet... eszméletlen, miket látok. Inkább a havi 40, csak dolgozni ne kelljen... agyrém.
Amúgy nem pontosan értem, mire gondoslz erősebb szabályozás alatt... normál esetben nem hatékony, ha 10-20-30 helyen törlik a port számítógépekről, mikor az egész rendszert manapság egy mobiltelefonnyi informatikai háttér képes lenne működtetni...

Kandabula 2010.12.10. 16:37:19

Vegyünk egy egyszerűbb képletet, könnyű számokkal:

Van - mondjuk - 100.000.- Ft fizetésem, amiből - mondjuk - 10.000.- Ft vonódik le kötelezően, nyugdíjjárulék címén. Ebből 5.000.-Ft a közösbe megy, a másik 5.000.- forintot pedig egy bankba rakom be, mellyel egy olyan szerződést kötöttem, hogy az ott gyűlő pénzemet csak a nyugdíjazásomkor vehetem fel. Ez esetben a banki pénzem határozottan az ÉN pénzem, és jóllehet egy ideig nem rendelkezhetem vele, de az ENYÉM! Az államnak ehhez semmi köze. Egyébként ez is örökölhető, hiszen az ÉN pénzem. Így kéne működnie a magánnyugdíj-pénztáraknak, bankszerűen és megnyugtatóan. (Mondhatná valaki, "no de a bank is tönkremehet". Igen. De nem jellemző, és nem a "Bürgözd és Vidéke" Bankot kell választani. Meg kitörhet valami háború is, a forint elértéktelenedik és visszajön a Pengő. Ez is lehet. De az ÉN pénzem megy tönkre, amihez senkinek semmi köze. A tönkremenés is állampolgári jog, amit az élet egyéb területén simán megengednek. )

ősirománszokás 2010.12.10. 16:37:30

@NemzetköziKockázatközösség: A "milyennek neveltek" komment kapcsán: a munkabérem alsó hangon 50%-a megy állam bácsinak, de inkább 70% ha idevesszük az ÁFÁt, illetékeket, jövedéki adókat, meg a munkáltató által fizetett járulékokat. Ezért cserébe mit is kapok? Az orvosnál várnom kell, adhatok borítékot ha valamit akarok, miközben a szolgáltatás minősége gyenge. Óvodába akkor kerül be a gyerek ha szociálisan rászorult, az mindegy hogy apu-anyu mennyit tesz be a közösbe. Általános, közép és felsőoktatásban, fejgyenge tanárok (kicsit sarkosan, és tisztelet a kivételnek) azt tanítják amit tudnak, nem azt amire szükség van, de azt legalább hatékonytalanul és drágán. A rendőr sehol nincs ha lopják az autómat, ellenben az izzókészletem iránt élénken érdeklődik. Legutóbb meg, az állam elkommunizálja a munkabéremből befizetett járulékaimat, majd közli velem hogy az nem is volt soha az enyém, illetve ha szeretném megtartani akkor leszek szíves a közösbe továbbra is fizetni, de úgy hogy viszont abból semmit nem látok. A következtetést levonva, engem gondolkodásra neveltek. Téged meg arra hogy majd az állam gondolkodik helyetted, ami valószínűleg még mindig jobb mintha te tennél kísérletet minderre. Tudom hogy a parazita életmódot, amit az ország lakosságának 40%-a életvitelszerűen folytat könnyebb megideologizálni, de erre azt tudom mondani hogy azt hallgatom meg aki nem más f****val veri a csalánt, mert ez utóbbi elég könnyű.

Laciii 2010.12.10. 16:38:11

@ZX:
"Maga a rendszer jó."
Miért?

Meg kellene érteni, hogy a pénz nem fog neked kenyeret sütni, meg katéterezni.
Ha vannak fiatalok akkor az ő befizetésükből tud az állam fizetni, ha nincsenek és nincs aki dolgozzon akkor kinek fogsz fizetni a nyugdíjadból?
Ha nincsenek fiatalok semmilyen rendszer nem fog működni, ha vannak akkor meg az állami is jó.

tocibacsi 2010.12.10. 16:40:59

@freemind93: örökölhetőséggel egyetértek. Meg amit írsz azzal egyébként is. De hogy az egészet anno elkúrták, arról nem a zorbánviktor tehet, meg se született még, mikor már rég el volt kúrva az egész. Szerintem a nyugdíj az szociális kérdés, nem a piac dlga. A piac dolga a profittermelés. Ha valaki libákat tenyészt, akkor abból, ha MNYP-t nyit, akkor abból... de a szociális cuccok ne legyenek üzlet. Az állam legyen jó gazda, lehezssen tökönrúgni (dunába lövetni, lefejezni, lesittelni, mind1), ha nem az... Maga a modell más kérdés, de itt most nem az a vita tárgya, hogy befekteti, sorsjegyet vesz, vagy elszívja... a kérdés az, hogy ki fekteti be, ki vesz sorsjegyet vagy ki szívja el. Szerintem NE magáncégek szívják el. Nyilván hosszútávon a Te elképzelésed lenne ideális szerintem is. Örökléssel. Ingyen disznótorossal. De a kötelező magán pusztuljon. Szeritem. A maszekot meg nem fogják talán bántani...

Butabi 2010.12.10. 16:41:30

Orbán Viktor 2020:
Zemberek, 2010-ben csökkentettük az SZJA-t 16%-ra, az így kieső pénzt hitelböl fedeztük, szóval beláthatjátok ez így tarthatatlan. Sőt tudomásunkra jutott, hogy többen az így jogtalanul kapott pénzt ami az enyém, akarom mondani az államé, bankba tette. Mivel a bank nem biztonságos, mert tönkremehet, és nem szeret benneteket úgy mint én, ezért 1 hónap múlva elvesszük mindenki bankbetétjét.

Na mostmár azért a legsötétebb droidnak is kapisgálni kellene, miről is szól ez a cikk.

bebe tv 2010.12.10. 16:44:51

@Laciii: Akkor miért protestáltak a háziorvosok, hogy a vizitdíj eltörlésével kb. átlagosan 180.000 Ft-al kevesebb a bevételük, és tessék ezt az államnak valahogy kompenzálni. Amit azok a mocsok szoclibek meg is tettek. Nyilatkozott az egyik nagy fővárosi kórház igazgatója is, hogy a vizitdíj ill. ágydíjból kb. 1,5 milliárd Ft az éves többlet
bevételük. Nem csak a Rogán meg a Répási süketelésre kellett volna annak idején oda-
figyelni.

Laciii 2010.12.10. 16:44:57

@freemind93:
Izéé, és minden akkora nagy rendben van, hogy mostantól nem hitelből is tudnánk fizetni a nyugdíjakat?

tocibacsi 2010.12.10. 16:47:12

@Kandabula: igen, amit írsz tudtommal az a magánnyugdíjopénztár. Az önkéntes, amit nem bántanak. Amit megszüntetnek, az szeritem egy zsákutca. l. fent. Kitalálták 1x, a bejövő lóvét kettészórták, most meg megint összesöprik... én eddig sem éreztem azt a sajátomnak. A sajátomnak akkor éreztem volna, ha szívem szeritn pl ingatlanba is fektethettem volna, csak pl elkurvázni nem lehet... az, hogy állambácsi akkreditált N db bűnszervezetet, akik kezelhetik azt a pénzt, amint nekem kötelező befizetnem de mégsem nem ők maguk kezelnek, az nekem nem jelent semmit. Akkor sem jelentett mikor létrehozták és most sem jelent, mikor visszacsinálják az egészet. Évi 2-3-4 SPAM-el kevesebb lesz a postaládámban.

pokesz70 2010.12.10. 16:47:12

Tény: a mny-pénztárak tulajdonosai a pénztár tagjai. Nevezhetjük 3millió adófizető honfitársunk közösségét bűnszövetkezetnek, de talán még sem ez a legpontosabb leírás.

Tény: a biztosítók a pénztárak működtetéséért felelősek, ezért egy bizonyos százalékot kapnak. A legnagyobb hazai mny-pénztárat az OTP működteti. Nevezhetjük az OTP-t bűnszövetkezetnek, de talán mégsem ez a legpontosabb leírás (vagy ha igen, abba belegondolni sem szeretnék).

Tény: a mnyp-ak infláció feletti, vagyis reálértékben pozitív hozamokat produkáltak, a válság eddigi legnagyobb buktáját, a 2008-as évet is beleszámítva. Az állami rendszer semmilyen hozamot nem produkál, hiszen csak az a pénz tud hozamot produkálni, ami be van fektetve. Ezzel szemben az állam elkölti a nyugdíjkasszában szereplő pénzeket, arra meg nem adnak kamatot sehol.

Tény: a demográfiai tendenciák miatt teljesen egyértelmű, hogy a jövőben kevesebb inaktív fog eltartani több inaktívat. A kétpilléres rendszerben (állami + önkéntes) a mindenkori aktívak felelőssége és terhe ez (akinek van önkéntes, az is megkapja az állami 100%-át).

Tény: mindezek fényében, a myp-ak megszüntetése a jelenlegi problémákat lehet, hogy orvosolja, viszont gyerekeink generációjára súlyos extra terheket pakol.

Tény: a mnyp-akban gyűjtött pénzeket nem használhatjuk fel szabadon nyugdíjas éveink előtt. Ugyanis pontosan ez a lényegük: hogy akkor legyen, amikor már munkajövedelmünk nincsen. A malacperselyben gyűjtögetett pénzt sem használhatod fel szabadon, csak akkor, ha széttöröd a perselyt. Kormányunk most ezt teszi. Végszükség esetén talán indokolt, még ha nem is fair. De milyen az a végszükség, ami közben 700 milliárdos adócsökkentésre futja? Azért törjük fel a gyerek malacperselyét, hogy magunknak vegyünk belőle kubai szivart? Ok, de akkor ne papoljunk erkölcsről meg igazságosságról meg egyéb délibábokról.

freemind93 2010.12.10. 16:47:29

@Laciii: a kevesebb fiatal sok problemat fog szulni. tetezzuk ezeket meg a nyugdij kerdessel is?

Peetee 2010.12.10. 16:47:32

Ez így önmagában ehezen érthető annak ,aki nem követte a politikai döntéseket az elmúlt 6-12hónapban.
Arról van szó ,hogy a 985-os különadó elmeszelésével egyúttal azt is lehetővé tette magának a mindenható kormány ,hogy bármekkora adót, bármikor akár visszamenőleg is ki lehet szabni. Ennek a még éppen létező-lélegző AB mondhatna ellent, de már nem tud, mert levágták kezeit-lábait.
Tehát visszakövetelhető a 2002ben kifizetett gyes, vagy akár a tavalyi adójóváírás is.

A MAL Zrt államosításakor törvényt hoztak.
DE a tv. nem úgy szól, hogy azért mert iszapömlés volt konkrétan CSAK a MAL Zrt. veszik állami felügyelet alá....neeeeeeem.
A törvény szerint (ez most ma hatályos tv. Magyarországon) innentől kezdve kormánydöntésre bármilyen magyar gazdálkodó szervezetet és ingóságot állami tulajdonba lehet venni.
Vakondtúrás Bt-t, telephelyet, házat, nyaralót, BÁRMIT!!! Kormánydöntésre.

Így azthiszem már érthetőbb a cikk!!!!!!!!
Ezek a száraz tények!!!!!!

ZX 2010.12.10. 16:49:22

@Laciii: miért? Mert idővel az állam tehermentesül a nyugdíjak kifizetésétől, és nem az egyre kevesebb inaktív nyakán élősködsz.

Jerk 2010.12.10. 16:49:23

nem vazze a kurva komcsik voltak faszak akik agyon loptak magukat....Fleto megvette a MOTIM-ot 10M vissza nem teritendovel, 1milliardert, miutan feltotlottek 3milliard erteku gepekkel, alapanyagokkal. Meg a Koka Jancsika a sulinet programmal...hat mi a faxrol beszeltek? Annyira csipazom hogy elfelejtitek Hagyot,Demszkit, Kocsis-t, es tarsaikat. Nekem mindegy hogy hova fizetem a nyugdij jarulekokat. Inkabb a retinegereknek kellene mar magukat eltartaniuk vegre.

Laciii 2010.12.10. 16:50:01

@bebe tv:
Azért mert az OEPtől a vizitdíj előtt többet kaptak, ha a vizitdíj megszűnik akkor illik bizony visszaállítani az előtte fennálló helyzetet. A vizitdíjat nem plusszba kapták, hanem OEP támogatás helyett, naná hogy szoptak volna ha vizitdíj helyett nem az OEP támogatást kapják vissza hanem a nagy büdös semmit.

Nem a Rogán süketelésére hallgattam, kórházi ismerős anyázott durván a vizitdíj miatt.

ZX 2010.12.10. 16:51:33

@tocibacsi: No igen, ha az állam szigorítana a szociális hálón, már jobban állnánk. de hát a szavazat nagy úr.

Laciii 2010.12.10. 16:52:10

@ZX:
"Mert idővel az állam tehermentesül a nyugdíjak kifizetésétől, és nem az egyre kevesebb inaktív nyakán élősködsz. "
A pénz ELLENÉRTÉKÉT mégis ki a faszom fogja MEGTERMELNI?

Laciii 2010.12.10. 16:54:06

Tessék meg megérteni, hogy az elöregedés nem csak azért probléma, mert nem lesz aki fizesse a nyugdíjakat, hanem azért is, mert nem lesz aki elássa a nyugdíjasokat, kenyér nem sül meg magától.

ZX 2010.12.10. 16:57:43

@Laciii: Jah, igen eső után köpönyeg. Ez van amikor a nyugdíjasokat meg a segélyen élőket toljuk a szavazataikért a fiatalok ellenében.

midnight coder 2010.12.10. 16:59:47

@pokesz70:

1. Mielőtt az Ország Esze kitalálta ezt a baromságot, a te 8%-od szépen bement a felosztó-kirovó rendszerbe. Azóta meg nem ment be. Azaz hiányzott onnan. Állam bácsi viszont nem csökkentette le a nyugdíjakat sem akkor sem azóta annyira, hogy a felosztó-kirovó nullszaldós legyen, azaz folyamatosan nyomta a pénzt a rendszerbe - azaz a te 8%-od helyett ő tett be pénzt. Honnan tette be ? Hitelből. Merthogy megtakarítása az elmúlt 20 évben nem igazán volt neki.

Ez idáig gondolom még követhető.

Na most, ha a te manyug pénztárad államkötvényt vesz a pénzből amit átutalsz (és ami helyett állam bácsi ugyancsak államkötvényt ad ki) akkor úgy néz ki, hogy állam bácsi arra adott ki kötvényt hogy a manyug megvegye. Ez gondolom már a legtöbb ballibesnek már nehezen követhető, de olvasgassátok újra, hátha...

A gond az, hogy amikor eljön az idő (és közben nem megy csődbe magától a manyug és a vezér nem Kubában nyaral majd a betétesek pénzéből - hasonlót azért már láttunk kis hazánban - akkor ugye a manyug eladja az államkötvényt, és állam bácsinak fizetnie kell. Csakhogy állam bácsi ki is lesz majd akkor ? Igen, a te gyereked. Akinek nem akarsz a nyakán élni...

Id. Lencsés István 2010.12.10. 17:01:51

@pokesz70: Azért törjük fel a gyerek malacperselyét, hogy magunknak vegyünk belőle kubai szivart? Ok, de akkor ne papoljunk erkölcsről meg igazságosságról meg egyéb délibábokról.

Nagy az igazságod! FINESZES vagy te! (vicc)

ZX 2010.12.10. 17:04:01

@midnight coder: Az a legnagyobb bajod, hogy túrót sem értesz a pénzpiacokhoz. Japánban hogy lehet 270%-os államháztartási hiány? Úgy, hogy a saját polgárai hitelezik az országot, és nem Kína, nem USA, nem EU. DItt ágálsz, hogy IMF rossz, akkor miért nem jó, hogy a manyupok államkötvényt vesznek, és azokat nem külföldre adják el?

tocibacsi 2010.12.10. 17:06:05

@pokesz70: persze igazad van Neked is, viszont másfelől az én véleményem az, hogy a
1) kötelező magánban levő pénz csak egy hasonló volumenű politikai döntés keretében másik cimkét kapott adó...
2) a nyugdíj részben azért is van, hogy legyen kajája a tücsöknek, aki egész életében nem tudott magáról előre gondoskodni... hogy ez jó v sem, megint egész más téma.... de egy viszonylag minimális szint teljesítése esetén kapsz pénzt.
3) a fenti modell részben ugye igazságtalan is lehet, de mondjuk mi van akkor ,ha valaki a tökét ledolgozza, elmegy 68 évesen nyugdíjba, aztán eléldegél 120 évig... modellben ez is bennevan.
4) ahogyan az is bennevan, hogy korhatár előtt 2 nappal elpatkolsz autóbalesetben... A lényeg, hogy legyen elég a közösben az ellátáshoz...
5) Igen, mivel egyre több a nyugger, a rendszer be fog dőlni. Nem. Bedőlt. Rég.
6) Ha csak maszek számlákon fialtatják a zsetont, abból nem fogja senki megetetni Jolinénit 87 éves korában...
7) Momentán mivel a befizetés nem fedezi a kifizetést, valamit kell csinálni, mert Jolinéni nem halhat éhen.
8) a fenti pont nyilván nem a megoldást mutatja, de a tényleges porbélmát a kötelező mnyp se oldja meg semennyire. Az, hogy a lóvé egy részét évekkel ezelőtt kivezették az állami rendszerből, csoda, hogy belefért idáig.
9) Az állami rendszer működési elve is módosítható, de ehhez nem kell a társadalomnak 10-20-akármennyi mnyp cégvezetőt etetnie.
10) talán gondoskodni kellene arról, hogy ne fogyjon el a magyar... az azonnali szétosztás is működhet, ha nincs 1000x anniy nyugger, mint kereső...
11) Ha a demográfiai tendencia megmarad, előbbutóbb BIZTOSAN bedől MINDEN... de ez nem a nyugdíj rendszer hibája
12) az életszínvonal fenntartásához kiszámolható, hogy a fizu mekkora részét kéne félretenni. Pl: Nagyapám 97 éves (tényleg)... tegyük fel, hogy a mai modellel nézve elmegy 1 évre katonának meg 6 évet lehúz az orvosin... a 40 évhez 33-at kell dolgoznia... mondjuk ha 58 évesen elment nyugdíjba, akkor 39 éve nyugdíjas... és 33 éven át volt kereső... a komplett fizuja felét félre keleltt volna tegye, ha nincs az állami rendszer...
13) Elnézve a saját egyenlegközlőimet, nem érzem azt, hogy a kötelező mnyp-bel velő zsé számottevően befolyásolná a nyugdíjas éveimet...

bebe tv 2010.12.10. 17:07:50

@Laciii: Basszus. Tanult volna meg az ismerősöd rendesen és gyorsabban írni. Amit pedig írtál, hogy ennyivel kevesebbet kaptak az OEP-től egyszerűen nem igaz, mert az említett fővárosi kórház igazgatója még azt is hozzátette, hogy ebből a + 1,5 milliárdból 2-3 év alatt ki tudják az összes öreg ágyat újakra cserélni, és még egyéb korszerűsítésre is futja belőle. Szíved joga kétségbe vonni a memóriám, de megnyugtatlak nagyon sok olyan dologra emlékszem amit már az azt leírók is elfelejtettek. Pl. emlékszem még nagyon jól arra a 2 oldalas cikkre a Magyar Hírlapból Antall miniszterelnöksége idejéből, ahol akkori MDF-es politikusok azt fejtették ki, hogy amennyiben lakossági közműfejlesztési hozzájárulással épült meg egy közmű ( víz, gázvezeték stb. ) és azt utólag az állam eladja egy befektetőnek, a lakosságnak az általa befizetett hozzájárulást az államnak ill. önkormányzatnak vissza kell fizetni a lakosság részére. Mi lett belőle? Az önkormányzat eladta a település területén létesített törzsvezetéket a szolgáltatónak, és b...tt a lakossági hozzájárulást visszafizetni. Te erre nem emlékezhetsz, mert lehetséges, hogy még nem is léteztél.

Jólfelhúztammagam 2010.12.10. 17:08:17

Nagyon veszélyes vizekre evez, aki szerint a manyup pénz az államé és ezért joga van visszavenni.

1. A törvény szerint megtakarítás a tag tulajdona. PONT
2. Ennek megfelelően nem is merik csak úgy visszavenni, hanem hitvány zsarolással próbálják elvenni
3. Ha követnénk az állam adta, az állam visszaveheti logikát, akkor utána senki ne sirjon, ha az állam 12 évre visszamenőleg visszaveszi a
- az adókedvezményeket, adójóváírásokat. (pl, tessék visszafizetni a Sulinetes eszközök árát, alkalmazotti kedvezményt, stb)
- az 1%-os felajánlásokat
- a nyugdíjakat, segélyeket, szociális juttatásokat vagy azok egy részét. pl. 13. havi nyugdíjak.

és még hosszan lehetne folytatni.

Laciii 2010.12.10. 17:10:03

@ZX:
Amikor kiveszed a nyugdíjad az ugyanúgy a fiatalok pénzbefizetéséből lesz kiadva, csak állampapírnak hívják ami közte van, nem nyugdíjrendszernek.

Mike36 2010.12.10. 17:12:15

én meg veszek pár aranyrudat, meg gyémántot
aztán bedőlhet itt forint, bank, állam, nem érdekel

Átvitel honvéd 2010.12.10. 17:12:23

Bírom, hogy megy a hörgés...

Valaki mesélje el nekem, hogy a mnyp-rendszer mitől "nem" dől majd be, amikor a felosztó-kirovó rendszer már "igen"?...

A Moody's, meg a többi csodagyerek szerintetek hányasra fogja értékelni Magyarország adósságkockázati besorolását, amikor tízből négyen lesznek majd "aktívak", és abból is kettő "magasan képzett" cigány munkavállaló lesz?

...Mi jut eszetekbe, ha arra gondoltok, hogy az ún. "megtakarításaitok" túlnyomó része (törvényileg előírtan) forintalapú pénzügyi eszközökben van?...

És a legfontosabbat Laciii írta az imént -- szerintetek ki fogja a "pénzetek" (ha marad belőle) ELLENÉRTÉKÉT megtermelni, amikor nyugdíjasok lesztek, ha az alapproblémáról -- az aktívakról -- nem gondoskodik a jótündér?

Ezek után -- miért is olyan marha jó a magánnyugdíjpénztári rendszer?

Azért, mert havi harmincmilliárdot utalunk át "jótékony célra", hogy a fenntartók játszhassanak vele egy kicsit, a nevesítettek úgy érezhessék, hogy jól kihúztak állam bácsi zsebéből egy kicsit (hiszen állam bácsinak ugyanennyivel kevesebb megy a zsebébe, nem igaz?), a nyugdíjrendszer működésére viszont éppúgy ne legyen hosszú távú gari, ahogy az állami rendszer működésére sincs?

Laciii 2010.12.10. 17:12:53

@bebe tv:
"Amit pedig írtál, hogy ennyivel kevesebbet kaptak az OEP-től egyszerűen nem igaz"
Innentől nem is olvasom tovább.

2010.12.10. 17:15:03

@ZX: miért, a nyugdíjas nem teljes jogú állampolgár? Ő az, aki többet adott az államnak, mint mi. Majd mi is leszünk nyugdíjasok, ha megérjük. Én azt nem értem, ebben a témában miért a nyugdíjas a hibás... ő ledolgozott vagy 40 évet és fizetett...

Id. Lencsés István 2010.12.10. 17:17:03

@midnight coder:

1. Mielőtt az Ország Esze kitalálta ezt a baromságot, a te 8%-od szépen bement a felosztó-kirovó rendszerbe. Azóta meg nem ment be. Azaz hiányzott onnan. Állam bácsi viszont nem csökkentette le a nyugdíjakat sem akkor sem azóta annyira, hogy a felosztó-kirovó nullszaldós legyen, azaz folyamatosan nyomta a pénzt a rendszerbe - azaz a te 8%-od helyett ő tett be pénzt. Honnan tette be ? Hitelből. Merthogy megtakarítása az elmúlt 20 évben nem igazán volt neki.

Azért ez szerintem nem egészen így van. Nem szabad minden a már nyugdíjasokra fogni, hogy ők viszik el a pénzt. Azt lehet mondani, hogy a nyugdíjasok szar embereket neveltek, nem a jóságra és tiszteletre tanították kölykeiket, hanem gátlástalanságra.

Az, hogy a 8 % kiesett, nem akkora katasztrófa több esett ki, esik ki, ha az ellenzék nem konstruktív. Nagyon sok pénzt szór el ma a kormány, ezt valószínűleg jobban tudod sok más embernél. Felesleges cezaromániás kiadások tömkelege figyelhető meg.

Egy család, ha jól működik előbb utóbb rájön, bizony takarékoskodni kell. Fejétől bűzlik a hal.

Megkérdezlek! Orbán a családjával Mikuláskor kormányfőként volt jelen, vagy magánemberként. Magánemberként, vagy kormányfőként adott aranyérméket (vagyonnyilatkozatában nem szerepel), magánemberként fogadtak el ajándékot gyermekei a Pápától, vagy mint magyarország gyermekeinek képviselőiként. Megosztották-e az ajándékot, megtartották-e az ajándékot, adóbevallásukban szerepel ez valójában, avagy nem? Miért nem tudhatja meg az én gyermekem, mit ad ilyenkor a Pápa díszdobozban?

Rob67 2010.12.10. 17:17:43

Gabika, mi a faszból telik sokszor 3 millió levélre?
Mennyi is ez?
Mindenestül minimum 100 forint egy levél, de ez 3 milliószor.
Te is dobsz egyet meg a viktor is.
Királyság. Hatszázmillió potty.
Ki a faszt érdekel mi Gabcsi?
Szoptál mér ennél kevesebbért is.

fátum 2010.12.10. 17:18:42

@midnight coder: Azt azért ne felejstd el, hogy cserébe a 40 év után járó nyugdíj az kiszámolt átlagfizetésed 66%-a helyett csak kb. 50%. Vagyis a manyupos tagon nyugdíjbavonulás után spórol(!) az állam.
Éppen ez a rendszer lényege.
És miért nem csökkentette a nyugdíjakat? Úgy van, mert akkor a lóf*sz sem szavazott volna rá.
Akkor most mi van? Be vagyunk zárva az állami felosztó-kirovó rendszerbe, és kész? Hogy ne legyen nyugdíjcsőd felemelik 70 évre a nyugdíjkorhatárt? Vagy lecsökkentik a nyugdíjak összegét és 65 év fölött megvonják a szavazati jogot?

Laciii 2010.12.10. 17:20:52

@randomgenerator:
"Én azt nem értem, ebben a témában miért a nyugdíjas a hibás... ő ledolgozott vagy 40 évet és fizetett... "
És ügyeskedésre tanította a gyerekét.
Ha mindenkit a saját gyerekeinek kellene eltartani akkor azon dolgoztak volna, hogy legyen sok gyerekük akik rendesen dolgoznak, ez viszont egyéni szinten (meddőség, gyerek balesete-betegsége) nagyon nagy kockázat. Ehelyett kitalálták a nyugdíjrendszert, így viszont nem egyéni lett a baj hanem társadalmi, mert nagyon sokan másra hárítják a problémát.

Ha valóban ön-gondoskodni akar valaki az csináljon gyereket és neveljen belőle rendes embert.

pokesz70 2010.12.10. 17:21:39

@midnight coder:

"Na most, ha a te manyug pénztárad államkötvényt vesz a pénzből amit átutalsz (és ami helyett állam bácsi ugyancsak államkötvényt ad ki) akkor úgy néz ki, hogy állam bácsi arra adott ki kötvényt hogy a manyug megvegye."

Ez így nem igaz. Az állam, ha pénzre van szüksége, államkötvényt bocsát ki, amit a piacon értékesít. Ebből bárki vehet, Te is, a myp-ak is, külföldi befektetők is, bárki. Ha nincs szüksége pénzre, nem bocsát ki. Olyan nincs, hogy kopogtat az államkincstár ablakán a mny-pénztár, hogy kölcsön akarunk adni az államnak, tessék azonnal államkötvényeket nyomtatni.

Abban igazad van, hogy az a 8%, amit a mnyp-ba fizetünk, az hiányozni fog a közösből. (Mellesleg ez 1998-2002 között is így volt, akkor semelyik fidesznyiknek egy rossz szava sem volt, sőt!) De ha most képtelenek vagyunk ezzel megbírkózni, akkor a jövőben még inkább nem fog menni (kevesebb aktív, több inaktív). Ezért kéne már végre egy felelős kormány, amelyik úgy rendezkedik be, hogy ne a jövőnk feléléséből legyen már most minden fasza. Ehhez spórolni kell, reformokat kell bevezetni, el kell tudni fogadtatni a zemberekkel, hogy az állam nem tud mindent megoldani, ösztönözni kéne a lakossági befektetéseket és erősíteni kéne a gazdaságot. A legnagyobb probléma a fidesz gazdaságpolitikájával, hogy a kiadási oldalon semmilyen spórolásra nem hajlandó, reformokról még csak az ígérgetés megy és mindenható szerepben tetszeleg, ugyanakkor a megtakarításokat elkölti és a belső fogyasztás felpörgetésével akarja a gazdaságot ösztönözni. Ugye látod, hogy pont az ellenkezőjét csinálja, mint amit kéne?

midnight coder 2010.12.10. 17:23:59

@József István: Igen, ez az alapvető kérdés. Úgy 20 éven belül akkora összeomlások várhatók hogy a fal adja a másikat, és ehhez képest a mi demográfiai problémánk huszadrangú kérdés. Az egész EU és USA hosszú távon bukni fog, mert mára már szinte mindent a kínaiak gyártanak, és csak idő kérdése hogy ők is fejlesszenek. Már most is usa dollárokkal tapétázzák a kínaiak a nagy falat, és az USA teli van kínai mérnökökkel és egyéb értelmiségiekkel akik ha van otthon pénz akkor szépen költöznek haza. Úgy hogy ez a szép mi adjuk az észt, a kína meg az izmokat nem fog sokáig tartani.

A másik várható gond az olaj elfogyása. A kitermelő kapacitás véges, az olajmezők végesek, az igények - hála a feltörekvő kínaiaknak és indiaiaknak - egyre nőnek.
Az olaj nem csak a szállításban érdekes, de Pl. a mezőgazdaságban is.

A harmadik várható gond az IT netre költözése (google chrome OS ha valaki tudja mi az). Ez rövid távon sok-sok IT munkahelyet szüntet meg, hosszú távon pedig iszonyúan sebezhetővé tesz mindenkit aki számítógépet használ. És mivel várhatóan a net központja idővel szintén Kínába költözik...

A negyedik várható gond maga Kína. Ezt a GDP növekedést nem fogják tudni sokáig tartani, a korfájuk is folyamatosan romlik, a nemek aránya is egyre rosszabb köszönhetően a népességszabályozás kínai megoldásának. Ebből még csúnya dolgok várhatók odaát is.

És akkor a kevésbé megfogható dolgokat, Pl. klímaváltozás már nem is említettem.

Aki ezek után (és a legutóbbi válság fényében) azt hiszi, hogy bármilyen pénzintézetnél nagyobb biztonságban van a pénze mint az állam bácsinál...

bebe tv 2010.12.10. 17:24:31

@midnight coder: De pedig mindenki számára követhető. Talán legfőképp a ballibek részéről, mivel ezt ők találták ki. Az államkötvényt meg pont az állambácsi találta ki azokban az időkben, amikor az a kutyának sem kellett külföldön pont a viszonylag alacsony hozamai miatt. Remélem követhető.
Így gyakorlatilag beállt az a kedvező helyzet, hogy az állam el tudta rendre sütni az alacsonyabb hozamú államkötvényeit is. Gyakorlatilag ezzel az mnyp-k hiteleztek államnak a piaci hozamok alatti kondíciók mellett. Ha ugyan akkora értékben akart volna az állam a nemzetközi piacon kötvényeket kibocsátani, annak a kamatjai magasabbak lettek volna. Így kimondható, hogy az a 8% amiről az állambácsi lemondott az mnyp-k javára, gyakorlatilag csak 5-6 százalék volt, mert legalább 2% kamatmegtakarítása keletkezett ebből.
Tudom nem érthető, de nem a te hibád, mert nem ezt kommunikálják a nép felé az
utóbbi 2-3 hónapban.

Laikus érdeklődő (törölt) 2010.12.10. 17:24:53

@tocibacsi: "Jolinéni nem halhat éhen."
Ebből kellene kiindulni!
Joli néni nem halhat éhen se ma se holnap se 20 év múlva. Még akkor sem, ha nincs családja aki eltartaná.
Aki a Joli néni kérdését átugorja hogyan beszélhet IGAZSÁGOS nyugdíjrendszerről?

pakesz (törölt) 2010.12.10. 17:27:37

@midnight coder: az a penz FELRE VAN RAKVA
azon nem lehet modositani, ha sok lesz, akkor sok lesz, ha keves akkor keves
az akkori nyuggergeneracionak a szavazatat legalabb a negyedevel kevesebb penzert lehetett volna megvasarolni
mondhatni en egynegyedreszt kevesbe lettem volna prosti nyugger mint a maiak

agggyatok emeliiiiist, oszt besavazunk, ha neked ez a mentalitas teccik, mert a sok hulye besavazta orbant akkor hajra, add be a hazadat is hogy szetosszak a megelhetesi szavazok kozott

Laciii 2010.12.10. 17:29:44

@pokesz70:
"ösztönözni kéne a lakossági befektetéseket"
Erről szól a 16%-os adó.
Kiadási oldal faragásba remélem hamarosan belekezdenek, különben tényleg nincs értelme az eddigi intézkedéseknek.

Laciii 2010.12.10. 17:32:43

@pakesz:
"az a penz FELRE VAN RAKVA"
De hova, ha neked a bankban van 1000 Ft-od 5%-ra, de kell a pénz és felveszel 1000 Ft hitelbe 10%-ra akkor szerinted megtakarítottál valamit?

midnight coder 2010.12.10. 17:33:59

@pokesz70:
>Ez így nem igaz. Az állam, ha pénzre van
>szüksége, államkötvényt bocsát ki, amit a
>piacon értékesít. Ebből bárki vehet
Olvasd újra a mondatom első felét. Ha államkötvényt vesz...

Amire utaltam az az, hogy te azt mondtad, hogy államkötvényt vesznek, tehát az államnak hiteleznek. Ez lehetséges, de ettől állam bácsinak semmivel nem lesz jobb. Ha állam bácsinak hitelt kell felvennie a manyug 8%-ának a pótlására akkor bizony azt akkor is a gyerekednek kell majd kiköhögnie ha nem a manyug veszi meg az állapapírt hanem teszem azt egy japán nyugdíjbiztosító. De ha a manyug felé kell kiköhögni azt a pénzt, akkor is ki kell fizetni, azaz ez a dolog ebből a szempontból alig számít.

>1998-2002 között is így volt, akkor
>semelyik fidesznyiknek egy rossz
>szava sem volt, sőt!
Csakhogy az idő alatt az ország GDP arányos államadóssága csökkent. Most meg volt 8 olyan év ami alatt sikerült megduplázni az államadósságot. Ma picit más állam bácsi teherbíróképessége mint 8 évvel ezelőtt. Nem véletlenül hagyták abba Fletóék a 13. havi nyugdíj osztogatását sem. Kiürült a kassza.

>De ha most képtelenek vagyunk ezzel
>megbírkózni, akkor a jövőben még
>inkább nem fog menni
Ami most folyik az kb. az, mintha te most bemennél a bankba és hitelt vennél fel, majd a pénzt átvinnéd egy másik bankba ahol rosszabb kamatra betennéd azzal a felkiáltással hogy de jó, majd 20 év múlva ezzel egészítem ki a nyugdíjat. Te nyilván nem csinálsz ilyet. Miért is ? Na, ezért rossz ötlet ez az egész manyugosdi ebben a formájában - és ezért kellett volna eleve seggberúgni azt aki kitalálta anno. Az államadósság mintegy 10%-a köszönhető ennek a manővernek. Ráadásul ami még szebb, ez a mindenkori minősítésünket rontja/rontotta. Azaz állam bácsi emiatt folyamatosan rosszabb kondíciókkal vett fel hitelt mint ha valaki ráült volna Bokros elvtársra addig amíg elmúlik neki ez az ötlete.

pokesz70 2010.12.10. 17:34:33

@midnight coder:

"Aki ezek után (és a legutóbbi válság fényében) azt hiszi, hogy bármilyen pénzintézetnél nagyobb biztonságban van a pénze mint az állam bácsinál..."

Ha azokat a jelenségeket nézzük, amikről írtál (és amik nagy részét én sem vitatom), akkor csak egy konklúziót lehet levonni: néhány év vagy évtized múlva világháború lesz, gazdasági összeomlás a nyugati világban, vélhetően az emberiség eddigi legnagyobb katasztrófáját fogjuk megélni, tetézve egy kis ökológiai apokalipszissal. Ebben a kontextusban teljesen értelmetlenek mindazok az érvek, amiket akár pro, akár kontra felsoroltunk. Világvége lész és kész, addíg meg éljünk a mának.

Viszont ma már a nagy globális intézmények (pl. pénzintézetek) sokkal nagyobb erőt képviselnek, mint a legtöbb nemzet. Argentína, Izland, Görögo., Írország lakosai már megtapasztalták, milyen az, amikor az állam nem tud fizetni. Attól még a bankokban fekvő pénzek megvannak. Sőt, mint láttuk, a nagyobb államok sok esetben a saját állampolgárai érdekeit is beáldozzák, ha a bankok megmentése a cél. Előbb lesz Magyarország fizetőképtelen, minthogy a pénzintézetekből eltűnjön a pénz.

pokesz70 2010.12.10. 17:36:59

@Laciii:

"ösztönözni kéne a lakossági befektetéseket"
Erről szól a 16%-os adó.

Ezt Matolcsyval is megbeszélted? Mert ő az adócsökkentés miatt megnövekedett jövedelmek miatt felpörgő belső fogyasztásban látja a gazdasági kiutat a válságból. Ugyanabból a pénzből nem lehet egyszerre befektetni és fogyasztani is -- melyik legyen?

midnight coder 2010.12.10. 17:37:11

@bebe tv: Állam bácsinak ki kellett adnia az államkötvényeket mert hogy pótolnia kellett a manyugba átirányított pénzeket. De a jóságos manyug azt a pénzt amit átirányítottak volt olyan kedves és részben államkötvénybe fektette, így teremtve piacot annak az államkötvénynek amit nélküle ki sem kellett volna adni. Nagyon rendes volt tőlük, valóban.

zellerlevél 2010.12.10. 17:38:15

@Laciii:

Hosszú távon igen, pontosan így van.

Csakhogy nekünk most itt vannak a szüleink, nagyszüleink, akik befizették a járulékokat sok-sok évig, és most jogosan követelik a nyugdíjukat. Azok is, akiknek négy gyerekük és 12 unokájuk fizeti a járulékokat, és azok is, akiknek egyetlen gyerekük és egyetlen unokájuk sem fizet.

Jól megjártuk mi, akik most adót fizetünk, mert tudjuk: ha a szüleink, nagyszüleink nem kapnak nyugdíjat, nekünk kell segíteni őket (vagyis így is, úgy is, a különbség csak az, hogy közvetve vagy közvetlenül), a gyerekeinket nekünk kell taníttatni (benne azzal, hogy aki a szüleink, nagyszüleink adójából tanult, az mind külföldre akar menni dolgozni, megszabadulni a felmenők iránti kötelezettségeitől, a taníttatása költségeit viszont esze ágában sincs visszafizetni), ráadásul gondoskodnunk kell az öregkorunkról, mert az csaknem teljesen biztos, hogy nekünk nyugdíjunk a régi metódus szerint már nem lesz (még akkor sem, ha éppen úgy négy gyerekünk van, mint a nagyszüleinknek volt).

Moroghatunk, háboroghatunk, de tudomásul kell venni: most fizetjük meg az árát annak, hogy az elmúlt évtizedekben befizetett nyugdíjjárulékot hagyták elfolyni; annak, hogy nem született elég gyerek, de legfőképpen annak, hogy nem kérte és kéri számon senki azokat, akik ezért felelősek.

Laciii 2010.12.10. 17:40:16

@pokesz70:
Nem vele beszéltem meg.

"Mint mondta, a belső fogyasztás további bővülésére számítanak, nem csak a negyedik negyedévben, de a jövő év elején is. Annál is inkább, mert a januári szja-változások nyomán, a kormányzati számítások szerint, mintegy 300 milliárd forint többletjövedelem marad a háztartásoknál. Bár ennek várhatóan csak a kisebb része szolgálja majd a fogyasztást, miután az adókedvezmény java a magas jövedelműeknél csapódik le, ezért jelentős lehet a magtakarításra kerülő és a hiteltörlesztésre fordítandó rész."
www.tozsdeforum.hu/i/c-felporoghet_a_belso_fogyasztas__raiffeisen_-menu-cimlap-submenu-onearticle-news_id-419448-red-top.html

midnight coder 2010.12.10. 17:41:05

@pokesz70: A pénzintézetek a fenti katasztrófák nélkül is simán be tudtak dőlni. Az hogy a folyamat megállt annak köszönhető hogy a helyi állam bácsik konszolidálták a csődközelbe került bankokat. Ha anno Obamáék nem nyúlnak a bankok hóna alá, akkor kő kövön nem marad.

Az elemi érdeke az lenne mindenkinek, hogy akkor amikor ezek a dolgok be fognak következni, Magyarországot a lehető legjobb állapotban találja az összeomlás. Mert ennek a folyamatnak is lesznek vesztesei és nyertesei - de ez utóbbiak biztosan nem azok lesznek akik békeidőben is a béka segge alól nézik a világot.

Nádasi Balázs 2010.12.10. 17:43:58

A Rogán-féle interjú kapcsán valóban ugyanez fogalmazódott meg bennem is... a régi vicc:

Rákosi meglátogat egy óvodát. Két óvodás felérúg egy labdát; Rákosi elkapja, és visszaadja nekik. Az óvonéni lelkes hangon mondja a többi ovisnak: "Ugye látjátok, hogy Rákosi elvtárs milyen jó ember? Visszaadta a labdát, holott ki is végeztethette volna Pistit és Karcsit!"

pokesz70 2010.12.10. 17:45:05

@midnight coder:

"Ami most folyik az kb. az, mintha te most bemennél a bankba és hitelt vennél fel, majd a pénzt átvinnéd egy másik bankba ahol rosszabb kamatra betennéd azzal a felkiáltással hogy de jó, majd 20 év múlva ezzel egészítem ki a nyugdíjat. Te nyilván nem csinálsz ilyet."

Persze, hogy nem. Az államnak sem kéne. Úgy kéne gazdálkodni, hogy ne kelljen hiteleket felvenni -- pl. nem csökkentünk adót, ha nincs rá fedezet. Melyik biztosít fentartható rendszert: ha meghúzzuk a nadrágszíjat és takarékoskodunk, mert látjuk, hogy nehéz idők jönnek majd, vagy ha feléljük a megtakarításokat, hogy egy kicsit jobban élhessünk és szarunk a jövőre? Kérdezhetném úgyis: te a tücskökkel vagy a hangyákkal vagy inkább?

98-02 között valóban csökkent az államadósság. Ehhez két dolog kellett: nem történtek beruházások, amik az ország versenyképességét növelték volna (8km autópálya épült). A másik, hogy pl. pont a nyugdíjakat a törvényben előírtakhoz képest nem emelték olyan arányban, mint előtte és utána. Semmilyen fentarthatóság nem lett beépítve a rendszerbe. És 2000 után már a fidesz alatt is kezdett elszaladni a ló, amit Megyó nagyon csúnyán megsarkantyúzott (igaz, legalább voltak beruházások és a szegények valamivel jobban élhettek, mint előtte).

Id. Lencsés István 2010.12.10. 17:45:41

Csak idén, alig néhány hónappal a Fidesz-kormány magánnyugdíjpénztári befizetéseket érintő döntése előtt fizette vissza hazánk azt a világbanki hitelt, amelyet még 1998-ban vett fel a kormány a magánpénztárakat is bevezető nyugdíjreform finanszírozásához. Tehát ez lerendezve?

midnight coder 2010.12.10. 17:47:00

@pokesz70: Igazából két dologról van szó.

1. Csökkenteni kell az adórendszer progresszivitását. Az országot nem a Tesco-s árufeltöltők viszik előre. És nagyon fontos lenne hogy azok akik nagyobb jövedelemre tudnak szert tenni, lehetőleg itt tegyék azt.

2. Ha én munkáltató vagyok és azt akarom, hogy jól fizetett alkalmazottaim legyenek, akkor ki kell csengessek ez után X bérköltséget. Minél magasabb az SZJA az alkalmazottaim körében, ez az X annál nagyobb kell hogy legyen. Ha progresszív az adórendszer az azoknak a cégeknek kedvez akik olcsó munkaerőt foglalkoztatnak, nekik kell kevesebbet kicsengetni ahhoz hogy a dolgozóik jól érezzék magukat. Ha az adórendszer nem progresszív, akkor az azoknak a cégeknek kedvez akik képzett (=drágább) alkalmazottakat foglalkoztatnak.

Na most, pillanatnyilag ez utóbbi cégek azok akiknél igazán van lehetőség a kitörésre. A 8 elemis betanított munkások hogyléte nem igazán érdekli a cégeket, mivel abból van annyi hogy dunát lehet velük rekeszteni itt is, másrészt azért a pénzért amibe egy cégnek egy magyar minimálbéres kerül Indiában elfoglalkoztathatnak egy kisebb falut. És nem azzal a munkamorállal amit az itteni minimálbéres produkál.

midnight coder 2010.12.10. 17:48:34

@hunocska: Miből fizette vissza ? Mert hogy állam bácsi az elmúlt 8 évben mintha finoman szólva nem lett volna túlzottan nyereséges.

pokesz70 2010.12.10. 17:49:04

@Laciii:

Húha, de fel fog pörögni a magyar gazdaság, ha éves szinten a 300 milliárd kisebb részét fogyasztásra költik majd az emberek!

14ezer milliárd az ország éves büdzséje. A 300 milliárd kisebb része tehát kiszámítható, hogy mekkora GDP növekedést eredményez majd. Semekkorát.

Azt nem lehet, hogy ezt a 300 milliárdot inkább ne adjuk oda a gazdagoknak adócsökkentés formájában, hanem benne hagyjuk a mny-pénztárakban, hogy a gyerekeinkkel ne szúrjunk ki annyira?

Laciii 2010.12.10. 17:49:07

@hunocska:
Igen lerendezve, mert azóta qrvára nem úgy alakaultak a dolgok, hogy ezentúl hitel nélkül is működjön a rendszer.

Laciii 2010.12.10. 17:51:28

@pokesz70:
midnight coder kicsit feljebb kifejtette mivel szúrsz ki igazán a gyerekeinkkel.

midnight coder 2010.12.10. 17:55:26

@pokesz70: Ez így ebben a formájában nem igaz. Autópályák épültek, csak nagy részüket Megyóék adták át. Másrészt, bárki építhetett volna hitelből bármennyi autópályát, akár Antallék vagy Hornék is. Csak ők (ahogy Orbánék is) figyelembe vették az ország teherbíró képességét.

A nyugdíjkassza elszállásáról is leginkább Megyóék tehettek. Nem tudom emlékszel-e még a nyugdíjasoknak kiküldött csekkekre.

Azt figyelembe kell venni, hogy a nyugdíjasok komoly szavazóbázis. És ha OVI-ék a fenntarthatóság nevében csináltak volna mondjuk egy 10%-os nyugdíjcsökkentést akkor nem ekkora hőbörgés lett volna belőle hanem 50x ekkora hogy a tolvaj FIDESZ elvette a nyugdíjasok pénzét. Így olyan pénzt vettek el, ami valójában soha nem volt a polgároké. Akkor viszont tényleges jövedelmet kellett volna elvonni.

Id. Lencsés István 2010.12.10. 17:55:40

@midnight coder: Nem tudom, de most tudom, hogy lesz 3000 milliárd költésre.

pokesz70 2010.12.10. 17:57:37

2006 és 2010 között 12%-ról 4%-ra csökkent az államháztartási hiány. Ennek eredménye, hogy jelenleg a magyar gazdaság az egyik legjobban teljesítő egész Európában. Vagyis lehet a magyar gazdaságot erősíteni úgyis, ha összehúzzuk a nadrágszíjat, mint ahogy azt az elmúlt 4 évben tettük. Nyílván senkinek sem esik jól. Valószínűleg a legalacsonyabb jövedelműeknek esik a legrosszabbul a spórolás. De ennek miért lenne életképes alternatívája az, hogy a gazdagokhoz hozzávágunk még havi párszázezer forintot és feléljük a megtakarításokat?

Id. Lencsés István 2010.12.10. 18:00:58

@midnight coder: Tudod én vettem a családnak egy szekrénysort, erre kaptam hitelt, a szekrénysor jelentem ép és sértetlen, majd rákövetkező negyedik évben vettem rá egy új televiziót, mellé pedig egy music centert. Nos így "építkeztem". Nem adom el a szekrénysort, most hogy itt ez a helyzet.

Laciii 2010.12.10. 18:03:56

@pokesz70:
A "gazdagok" akik SZJA-t fizetnek azok nem a tőzsdések, hanem a mérnökök, orvosok, akiket valahogy az országban kellene tartani és hagyni nekik, hogy a saját gyerekeiket normálisan neveljék.

pokesz70 2010.12.10. 18:05:05

@midnight coder:

"Ez így ebben a formájában nem igaz. Autópályák épültek, csak nagy részüket Megyóék adták át. Másrészt, bárki építhetett volna hitelből bármennyi autópályát, akár Antallék vagy Hornék is. Csak ők (ahogy Orbánék is) figyelembe vették az ország teherbíró képességét."

Szerintem meg nem épültek, de most ne kezdjük el ezt is :)

A gazdasági életben egyáltalán nem szokatlan hitelből finanszírozni beruházásokat. Pláne, ha ezzel súlyos hiányosságokat szüntetünk meg, pl. az autópályák hiánya a teljes keleti országrészt kikapcsolták a gazdasági vérkeringésből. Vagyis felveszek hitelt, hogy lehetőséget teremtsek a termelésnek, ami simán visszatermeli a kölcsönt.

Hitelből életszínvonalat finanszírozni bűn. Ez 2000 és 2006 között volt így. És most is erre készül Orbán (a belső adósság is adósság!). Hiszen most elveszi tőlem a mnyp-i pénzemet, cserébe 75% helyett 100%-os állami nyugdíjat ígér. Ez egy olyan ígéret, amit majd 30 év múlva kell beváltani. Tudod, mint a Media Marktban: vidd haza most a plazmatévét (adócsökkentés), elég ha 30 év múlva fizetik ki a gyerekeid.

Laciii 2010.12.10. 18:08:22

@pokesz70:
"Hitelből életszínvonalat finanszírozni bűn."
És akkor miért helyes hitelből fizetni a nyugdíjakat a befizetések helyett?

pokesz70 2010.12.10. 18:10:12

@Laciii:

Ez demagógia. A gazdagok közt vannak orvosok, mérnökök, persze, de hidd el, hogy nagyobb arányban vannak bankárok, marketingesek, cégvezetők és igen, politikusok.

Az orvosok és mérnökök képzése több tízmillió forint koponyánként. Jelenleg ezt ma a magyar állam fizeti a hallgatók helyett. Ha ezek után friss diplomás orvosok, mérnökök elhagyják az országot, azzal lényegében lelépnek a pénzünkkel. Vagy lehet, hogy jobb lenne a tandíj?

bebe tv 2010.12.10. 18:10:35

@Laciii: Bocs. Nem neked akartam válaszolni, hanem a midnight coder-nek. Lehet, hogy túl pongyolán fogalmaztam meg. A vizitdíjat a taj kártya pénzen felül kapták meg, és ezért fájt nekik, hogy megszűnt a vizitdíj.

pokesz70 2010.12.10. 18:12:30

@Laciii:

"És akkor miért helyes hitelből fizetni a nyugdíjakat a befizetések helyett?"

Nem helyes. Soha egy szóval nem mondtam ilyet. Az lenne a helyes, ha hitelfelvétel helyett belátnánk, hogy nincs lehetőség adócsökkentésre. Mégegyszer mondom: a mnyp-ak felszámolását lehet úgyis nézni, mint a belső adósság felpörgetését, vagy úgyis, mint egy kiadós jövőbeli adóemelést. Spórolásként semmiképpen sem lehet nézni.

Laciii 2010.12.10. 18:16:48

@pokesz70:
A tandíjjal arra jó, hogy a tehetséges gyerekből bolti eladó legyen (piaci igény alapján persze kellene korlátozás, hogy milyen képzésen hány főt képeznek, lelépésnél visszafizetést is támogatom), ahhoz, hogy legyenek rendes fizetés kell. Ha nem fizeted meg lelép (még visszafizetni is megéri), ha nem képzed nem is lesz.

Laciii 2010.12.10. 18:20:02

@pokesz70:
Dehogynem spórolás. Nem veszel fel a NYUGDÍJRA hitelt.
Az adócsökkentés TELJESEN MÁS kérdés, nem a nyugdíjrendszerről szól, hanem egy másik rendbe teendő probléma.

barankai 2010.12.10. 18:24:03

@BPHead:
igen, a fejekben kell forradalom, nem a szavazófülkékben
DE arra pont most vigyáznak, hogy még csak szavazni se lehessen...
a nyugati demokráciák 2 alapköve a magántulajdon ÉS a választások
A ma(le)nyú-lással az is baj, hogy a részvények hozama évszázados nemzetközi átlagban 5.4% (CSFB 110 years returns), tehát 20 év se kell hogy duplázzam ua. a pénzen a nyugdíjam - míg SGnél még azt se fogjuk visszakapni amit befizettünk - sima lopás vagy rablás ahogy teccik, mint a legtöbb dolog az országban

bigthereal 2010.12.10. 18:25:09

idióta, milyen nettó bérről dumálsz???

a manyup pénzt a bruttóból vonták, mert az állam ÖNKÉNT odaadta.

eddig...

Budaphestie 2010.12.10. 18:28:00

@bigthereal: ez kinek szólt?
Ha nekem, akkor megnyugtatlak: senki nem állította az általad beírt dolgok ellenkezőjét!

Sicc 2010.12.10. 18:47:14

De azért tudjátok ti is, hogy Rogán is csak addig mond ilyen baromságokat, míg valaki be nem sétál az irdodájába, és a nyakkendőjénél fogva ki nem bassza az utcára.
Utána már nem fog ilyeneket mondani.

atlbilbaoo 2010.12.10. 18:47:44

@pioker1933:
A nap legjobb szövege!! :-))
Svéd nyugdíjas kebabsütő!
Nálad a pont!

Húsleves 2010.12.10. 19:02:05

1. Feltételek: az előírt hiánycélt teljesíteni kell. Felesleges példálózni japán meg brit hiánnyal, rájuk ez nem érvényes, mert ők hozzák a szabályokat.
2. Lehetőségek
2.1. IMF hitel. Nagyon egyszerűnek tűnik. Nem tudunk annyi pénzt kérni, amennyit a FED ki ne tudna nyomtatni. Ezt hívják piramisjátéknak. A játékpénzért viszont a piramis alján levők valódi javakról mondanak le. Ezt hívják megszorításoknak. Ez volt az MSZP (újabb 5 éves) terve.
2.2. Belső finanszírozás, vagyis.a magánnyugdíjpénztárakban levő pénz. Hamis érv azzal jönni, hogy ha ezt most elköltjük, akkor "a jövőt éljük fel". Ha ugyanis hitelt veszünk fel helyette, azt kamatostól kell visszafizetni, tehát kevesebb lesz az állam pénze, tehát kevesebb jut majd nyugdíjra (is).

Persze lehet jönni azzal, hogy de nem így van, mert a magánnyugdíjpénztárban a számládon gyűlt pénzt biztosan megkapod. Persze. De kitől is? Ha a bank becsődöl, mert offshore cégeken keresztül átjátszotta a pénzedet külföldre, majd talpraállítja a bankot az állam (megtoldva a menedzserek jól megérdemelt csúcsprémiumaival, nehogy már elmenjenek azok a jó szakemberek). Ezzel meg az a baj, hogy emlékeztek ugye, mit mondott az okos Gyurcsány? Az államnak nincs pénze, az emberektől vesz el, adók formájában. Tehát azt is mi fizetjük meg.

Atyllianus 2010.12.10. 19:09:40

Ennek az idiótának írnám, aki a cikket írta, hogy gyönyörű amit leírt, de ha nem a miénk az a pénz, akkor az nem azóta nem a miénk, hogy kormányváltás volt, szóval örülök, hogy megint kedved volt írogatni, legközelebb Micimackó legújabb kalandjait ajánlom.

sanya18 2010.12.10. 19:14:32

@Laciii: az ipari robotok. ha eddig nem tűnt fel ;-)

SzaGyu 2010.12.10. 19:30:30

Szerintem ezt a csontot már régen lerágtuk.
Akik annyira védik az Orbán és bandája törekvéseit, azok jó lenne ha gondolkodnának egy kicsit.

Kérdés:
Milyen "szöveg" volt a bevezető manőver?
És a következő?
És a következő?
És a következő?
És a többi?
És milyen "szöveg" van most?

Azoknak, akik úgy gondolják, hogy jogosan vette el Orbán a MNYP megtakarítást, már csak azon kellene elgondolkodnia, hogy esetleg holnap ezzel a módszerrel a bank betétek egy részét is elvehet.

Mondván azt, hogy nincs rá szükséged, mert ha szükséged lenne rá, nem bankban tartanád hanem felélnéd.
Az államnak pedig erre most nagy szüksége van.
Jaaa. Vagy ez törvénytelen lenne?

SzaGyu 2010.12.10. 19:39:03

@Húsleves: Ezt mindenki tudja!
De neked is tudnod kellene, hogy nem törvénytelenségek sorozatával kell a pézt összeszedni!
Márpedig ezt csinálják.
Ha nem lesz elég a MNYP pénze akkor jön a te dugig tömött padlásod leseprése.

A hiány ami keletkezett azt éveken keresztül te is okoztad az egyre magasabb bérköveteléseddel és a többivel... nem kell mindent a Gyurcsányra kenni, Ő sem volt rablóbb mint Orbán. Sőt.

sárkányfő 2010.12.10. 19:40:18

A poszt kurvajó.

A fidesz fizetett hazudozóit le kell tojni.

Amúgy meg ha ez nép hagyja, hogy a saját kormánya zsarolja, kirabolja, fenyegesse, hülyének nézze, akkor meg is érdemli.

Mike36 2010.12.10. 19:42:21

@József István: jól van
add csak be a közösbe a bankbetétedet is, ne hagyd hogy mocskos kapitalisták játszhassanak vele
hagy épüljön a szoocialzmus

sárkányfő 2010.12.10. 19:44:46

Fideszkurvák!
Én is jelentkeznék bérkommentelőnek! Bármilyen csalást, hazudozást, rablást, zsarolást én is szívesen védelmezek. Persze csak ha jól fizettek.

Várom az ajánlatokat "magántulajdon márpedig nincs" jeligére!

sárkányfő 2010.12.10. 19:54:55

Még valami....

Felháborítóan soknak tartom a leggazdagabbak 16%-os adóját! Botrány! Ezt le kell vinni 0,%-ra. A leggazdagabbakat nem foghatja vissza az állam, és ők olyan sokat és minőségit dolgoznak, hogy így is többszörösével járulnak hozzá a GDP-hez, mint egy vacak melós.

Mennyi pénz esne ki ezzel?

A 32%-ról 16%-ra levitt adó úgy 500 milliárd bevételkiesést okoz jövőre, ez az amit szépen betömnek most a nagyon helyesen államosított nyugdíjkasszával.

Ebből az következik, hogy ha 16%-ról leviszik 0%-ra, akkor további kb. 500 milliárd esik ki a költségvetésből.

Hogy lehetne ezt a lyukat is betömni? Nos, ahogy elnézem, nagyon sok remek minőségű autó futkározik a közutakon. Szennyezik a levegőt, elveszik a helyet a fáktól meg a kisgyerekektől, koptatják a közutakat, és ráadásul a "tulajdon" illúzióját keltik azokban, akik a nevükre vették azokat. Mind el kell venni! A vacakolást elkerülendő, aki ragaszkodik hozzá, az nyilatkozzon a tél közepén a fagyban hóban szélben ácsorogva személyesen az ország 3 kijelölt pontján.
Persze aki így is ragaszkodik az autójához, az kiiratkozik a közösségből, és többé nem jogosult semmilyen, a magyar állam tulajdonában lévő út használatára. Magára vessen aki így dönt.

Mike36 2010.12.10. 19:59:08

@ó jaj: persze terepjárót, és 5 literes motor felett nem szabad elvenni a kocsikat

Budaphestie 2010.12.10. 20:00:55

@Atyllianus: Látom hogy nagyon szíven ütött ez a cikk, ha ezért hajlandó voltál új nick-et regisztrálni. De még mielőtt harmadszor is leidiótáznál:

Igazad van! Nem a kormányváltás óta van így! Mindig is így volt. Ennek sem állítottam az ellenkezőjét! Egyetértek veled.

Csak azért éppen most írtam meg a posztot, és nem az előző kormány alatt, mert a Rogán féle bejelentésre akkora volt a felhördülés, hogy muszáj volt a zembereknek elmagyaráznom, hogy nincs igazuk, nem minden az övék, amiről úgy gondolják.

vomit 2010.12.10. 20:01:18

@mojszipupi: teljesen mas okbol, de tenyleg nem a tied. sot a meg rosszabb hir, hogy a "penz" ebben a rendszerben nem is letezik. amit penznek gondolsz, az banki adossag utjan keletkezik, es magahoz a letezesehez ujabb es ujabb eladosodas kell. raadasul addig er valamit, amig talalsz egy nagyobb hulyet, aki cserebe arut vagy szolgaltatast ad.
sokba kerult a rendszernek ugy nevelni teged, hogy a papirpenzt erteknek kepzeld. valami oka csak volt annak, hogy 145 eve kedves emberek egymasnak gratulalva ezt irtak:
"Közben a lakosság túlnyomó többsége,
amely szellemileg képtelen e pénzrendszer
működését felfogni, zokszó nélkül fogja
elviselni a terheit."
www.rense.com/general79/tril.htm
www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=27226

sárkányfő 2010.12.10. 20:04:48

@Mike36: igaz! köszi a korrekciót!
a gazdagok járművei természetesen kivételek... nekik a kocsi munkaeszköz... a többiek meg feszes vigyázzban énekeljék a nenyit a himnusz dallamára, miközben hering módjára utaznak a metrón!

mutoradep 2010.12.10. 20:09:10

Ó Te Drága!
Én ezt már rég óta tudom.Ugyanis:veszek egy házat v. lakást,az már csak használatban az enyém,mert ,ha elfelejtem befizetni az illetéket,már visz is a hivatal.
Az autó szintén csak jelképesen az enyém,mert az átíratás,áfa,súlyadó mind az államkasszában köt ki.A kfb pedig a biztosító zsebét tömi.
Az autót esetleg nem arra használom,amire a forgalmi feljogosít,már kobozzák is el.
Aztán ott van a fogyasztás.Mindent áfa,pofa terhel,ami szintén az államé.Ha van lekötött megtakarításom,azon már kamat adó van,amitől nekem kuss van.
A közszálgolati díjak szintén úgy vannak megállapítva,hogy nekünk állampolgároknak a legkevesebb esélyünk legyen megtakarítani.

pakesz (törölt) 2010.12.10. 20:13:19

@Laciii: nekem nem kell hitelbe felvenni semmit
es a nevemben se vegyek fel
ha rajtam mulna azonnal szufficites lenne az orszag 10% -al
igaz akkor nem lehetne osztogatni, mert most errol van szo, hogy ne legyen megszoritas
ezzel meg a leszarmazottainkat adositsuk el, ha neked ez okes, akkor te egy nemzetronto goreny vagy mint Orbanek

Kerek négyszög 2010.12.10. 20:16:20

Nagyon jó poszt!

A rablás akkor is rablás, ha megmagyarázzák. Tolvaj kormány.

"Megvédjük a nyugdíjpénztárakat!"

aliglajos 2010.12.10. 20:17:34

Amikor az állam úgy döntött, hogy kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszert vezet be, önkorlátozást gyakorolt. Arról döntött, hogy nem fog elkölteni minden pénzt, ami bejön, hanem hagy valamit későbbre is. Vagyis a nyugdíjba menők és az őket eltartók számára takarékoskodott. Most annyi történik, hogy az állam (mindenféle parasztvakító kamuszövegbe öltözve) úgy dönt, minden pénz elkölt, ami a keze ügyébe kerül, a jövő meg rohadjon meg.

Kerek négyszög 2010.12.10. 20:20:25

"Persze lehet jönni azzal, hogy de nem így van, mert a magánnyugdíjpénztárban a számládon gyűlt pénzt biztosan megkapod. Persze. De kitől is? Ha a bank becsődöl, mert offshore cégeken keresztül ..."

Persze. Ebben is van ráció, de a következő húsz év katasztrófális demográfiai helyzete sokkal valószínűbb veszélyeket hordoz.

Tehát maradok manyup tag, mert tudok racionálisan gondolkozni.

pakesz (törölt) 2010.12.10. 20:20:41

a Martonyi is ott kiosztotta a hulye libsibolsi picsat a bbc -n
ha kis hazankban lett volna ennyire pimasz valaki, akkor a fideszes lakajmedia leirta volna, hogy mar az apja is be akart lepni a kommunista partba, meg hogy ejjelente meg 3 evesen is bepisilt
igy csak volt egy eges, hogy martonyi mekkora nagy segg

pakesz (törölt) 2010.12.10. 20:22:59

@aliglajos: nekem is pont ez a velemenyem
amugy igazuk van az eltozsdezessel kapcsolatban, meg hogy egy kicsit sok a mukodesi ktg.
rendben akkor csinaljanak egy 1 szemlyes bt -t, ami interneten intezi az allamkotvenyy vetelet es kesz

ami most van az az ELKOLTESE a felrerakott penznek
ennek meg aki tapsol az csak idiota lehet

Kerek négyszög 2010.12.10. 20:23:25

@aliglajos: Az államnak nem kerül sokba az átállás. Állampapírban visszavándorol hozzá a mani.

Nem csak a 8%, hanem az évek alatt felhalmozott haszon nagy része is (nekem 100% -on van a hozam !!!!!!!!!).

Szerintem még keres is az állam a manyup rendszeren.

2010.12.10. 20:23:47

@ó jaj: te tényleg azt gondolod, hogy aki alkalmazott és fizetést kap, az gazdag, vagy ez csak retorikus húzás volt?

akdiana (törölt) 2010.12.10. 20:25:53

Akik a kevesebb fiatalt felhozták példának: ha lenne pl. egy millió fővel több fiatal, biztos, hogy lenne munkájuk? Vagy ennyivel is nagyobb lenne a munkanélküliség mértéke?
Szerintem egy dolog a generációs korösszetétel probléma, de ha több fiatal lenne, arra nem látok sok esélyt, hogy lenne állásuk és ezáltal több adófizető lenne...
A technika is fejlődik, egyre kevesebb humán munkaerőre van szükség, még irodai munkaörökben is.
Nem tudom mi a megoldás, csak úgy vélem, hogy a jelenlegi társadalmi berendezkedés, túl sokáig nem leltétlen lesz fenntartható.

Szingapúr 2010.12.10. 20:33:11

A nyugdíj elsősorban valóban szociális kérdés . Ezért nincs túl sok értelme a mostani átalakításnak, hiszen belátható időn belül (akár 5-10 év, gondoljunk csak a Ratkó-gyerekek nyugdíjba vonulására) kénytelen lesz újra, radikálisan átalakítani a nyugdíj rendszert az akkori kormány.

Hogy ezt miért is? Nos, ehhez nem kell közgazdasági nobel díjasnak lenni (bár én szívem szerint Selmeczi Gabriellát szívesen jelölném) mindenki beláthatja hogy fenntarthatatlan (lesz) a rendszer. Kevesebb aktív dolgozónak, több nyugdíjast kellene fizetni, mindezt úgy hogy abból a pénzből meg is tudjanak élni valahogy...

És miért is baj az hogy a mnyp-k nem csak államkötvényekbe hanem vállalati részvényekbe és kötvényekbe fektettnek? Hát a mostani helyzetben az időzítés nem volt túl szerencsés. Azaz, hogy pont akkor (2008 elején) alakították át úgy a kezelt vagyont, hogy abban sokkal nagyobb arányba estek részvények és kötvények. Ezen természetesen óriásit buktak 2009 márciusáig. Azóta viszont az elbukott vagyon nagy részét már (?!) visszanyerték.

Két érdekes dolgok ajánlanék még azok figyelmébe akik tényleg hisznek az állami pay-as-you-go rendszer minden hatóságában (illetve bedőltek ennek a legújabb kormányzati maszlagnak). Igaz ugyan, hogy ezek a példák világ más tájairól valóak, ahol teljesen más a gazadasági és társadalmi berendezkedés de érdemes lehet elgondolkodni rajtuk.
1) Itt van Szingapúr esete. Mind az ismert ebben kicsi, de közel Magyarországéval azonos lélekszámú városállamban mind a munkáltatók, mind az munkavállalók pénzügyi alapokba fizetik be a TB járulékaikat. Ezek ugyan államilag irányított alapok de az így összegyűjtött pénzt NEM KIZÁRÓLAG államkötvényekbe, hanem részvényekbe és vállalati kötvényekbe fektetik. Így nem túlzás azt állítani, hogy a műkődése hasonló a jelenlegi mgny pénztári működési elvhez. Érdekes módon - habár ne legyen kétségünk, hogy ott is volt búkás 2008-ban - ott még sem kezdenek bele az emberek nyugdíjának "biztonságba helyezésére". Nem is beszélve arról, hogy ebben a rdsz-ben a szingapúri nyugdíjas nem sanyarú életszínvonalon tengődik...

2) Warren Buffet. Aki nem tudná kiről van szó annak itt köv. link (www.forbes.com/lists/2008/10/billionaires08_Warren-Buffett_C0R3.html)
Ő köztudottan a világ egyik leggazdagabb embere. Miért is hozom őt fel példaként? Mert ő sem abból csinált óriási vagyont, hogy csak - a példa kedvéért - USA államkötvényekben tartotta megtakarított pénzét. Bizony ő - hangsúlyozom hosszú távra - vállalati részvényekbe és kötvényekbe fektetett be, hiszem hosszú távon (mondjuk egy 10 éves időtávon) a részvények és kötvények jóval az államkötvények feletti hozamot biztosítanak. Így van a hazai részvények és kötvények esetében is.
Habár azt mindenki belátja, hogy a nyugdíj az nem egy olyan dolog amit súlyos kockázatoknak kellene kitenni tőkepiacokon, ezért is volt jó a mostani rdsz. a kockázatok csökkentésére (75% állami, 25% mnyp, aminek nagy része kockázatmentes államkötvényekben van).
Na de térjük vissza az omahai bölcshöz. Mint azt ő is hangoztatja, a statisztikák szeint 4 évből 3-ban a részvény piacok emelkednek! (Dow Jones komponensek 1933-tól nyomom követett statisztikái alapján). Tehát elmondható, mint az statisztikailag alá is van támasztva, hogy a részvény és kötvénypiacok hosszú távon felül teljesítik az államkötvényeket! (Egy megjegyzés: Warren Buffet nem összekeverendő a rövid távon gondolkodó és elég nagy kockázatú befektetéseket végrehajtó Hedge Fund-kal!!!)

Akkor mi ezzel tulajdon képpen a baj? Ja, igen: a szerencsétlen véletlenek összejátszása, hogy PONT MOST milyen jól jön ez a nem csekély pénz az államkasszába. Érdekes nem?

aliglajos 2010.12.10. 20:36:57

A legszebb az, hogy Orbán Viktor majd békésen üldögél a szőlőjében, a budai vagy felcsúti ingatlanjában, míg a mostani fanok jelentős része piszlicsáré nyugdíjakból fog tengődni. Azt kell mondjam, igaza van, itt bármit meg lehet tenni.

MeeCee 2010.12.10. 20:50:05

@SzaGyu: előbb-utóbb el is fogja venni, arra mérget vehetsz.

Certificate_of_Words · http://certificateofwords.com/word/Certificate%20of%20Words/ 2010.12.10. 20:56:07

Nekem nem tetszik hogy az én pénzem a közösségé. Az az enyimé és kész.

Sajnos engem is rá lehet kényszeríteni mint a kulákokat.. Akarok átlépni az állami rendszerbe. És ha sokat mondom magamnak majd egyszer el is hiszem. :(

Húsleves 2010.12.10. 21:00:50

@SzaGyu:
"A hiány ami keletkezett azt éveken keresztül te is okoztad az egyre magasabb bérköveteléseddel és a többivel..."
Ja persze, én okoztam a bérköveteléssel. Függetlenül attól, hogy ez így szó szerint nem igaz, az "üzenetre" reagálok. Tudod az a helyzet, hogy a rendszerváltásnak hazudott rendszerátmentés idején azt mondták, hogy a kapitalizmus gazdaságosabb termelési mód mint a szocializmus, ergo: jobban fogunk élni. Tehát nem arról volt szó, hogy kegyes ajándék lesz, ha éppen nem szorítanak meg, hanem arról, hogy a gazdaságosabb termelés következtében magasabb lesz az életszínvonal, kilábalunk az adósságból, több pénzünk lesz, jobb lesz az egészségügy, stb. Ezzel szemben most azt hallgatjuk, hogy az a probléma, hogy jobban szeretnénk élni. Ismerős ez a szöveg valahonnan. Honnan is? Hát onnan, hogy ugyanezek a nagy demokraták, amikor még elvtársaknak hívták őket, azt kommunikálták, hogy a szocializmus tökéletesen ki van találva, csak az emberekkel van a baj. Ők tehát mindig, minden korban tökéletesek voltak, értettek ahhoz amit csináltak, jól végezték a dolgukat, az emberekben van a hiba. Csak így mellékesen kérdezem: ha egy szociológus sík hülye ahhoz, hogy értse az emberek viselkedését, akkor is az emberekben van a hiba? A közgazdaságtanhoz és a politikatudományhoz is ugyanúgy hozzátartozik az emberi, társadalmi szükségletek, jelenségek ismerete. Az emberek nem "elméleti" vezetőket szeretnének, hanem olyanokat, akik valóban képesek vezetni a gazdaságot. Úgyhogy a te magyarázatod elfogadhatatlan.

wahed ithnen 2010.12.10. 21:05:09

@Laciii:
Ezt írod:"Ha nincsenek fiatalok semmilyen rendszer nem fog működni, ha vannak akkor meg az állami is jó."

Te ténynleg nem érted, hogy fiatalok nem pénzér születnek ?
Soha senki nem azért szült gyereket, mert tudja: ha szül, akkor adókedvezményt kap a gyerekei számától függően, vagy közvetlen állami anyagi juttatást kap azért, hog gyereket szült és nevel. A két dolog egymástól tökéletesen független. Még a cigók esetében is így van, tévhitek ellenére is. Akkor a magyar ember ugyan miért tenné függővé állami adókedezménytől gyermekei számát ? Senki nem tesz ilyet.

Az állami támogatás nem járul hozzá a születésszám növekedéséhez a jövőben sem ! Az emberek nem így gondolkodnak, nem így döntenek, nem e szerint élnek.

A nyugdíj probléma is függetleníthető a születendő gyerekel számától, ha nem állami feladat lenne végre már a nyugdíj, hanem az Állam megértetné a Zemberekkel, hogy amit évtizedeken keresztül rendszeresen félretesznek maguknak, abból fognak tudni jól élni idős korukban.

Átvitel honvéd 2010.12.10. 21:05:23

@ó jaj: a piros bögre, meg a sapi, már smafu?...

Melee 2010.12.10. 21:14:39

@Húsleves: Írtad: "Az emberek nem "elméleti" vezetőket szeretnének, hanem olyanokat, akik valóban képesek vezetni a gazdaságot."

Egyetértek. Pont ezért kellene eltakarodjon ez a parasztvakító tolvaj bagázs a büdös francba, és hagyja a helyet olyasvalakinek akiről te is beszélsz.

Pajtás 2010.12.10. 21:25:26

Orbán egy nagyon jó üzletember, tessék: egyenlito.blog.hu/2010/12/10/hatvanmillios_lakasbiznisz_a_belvarosban így kell egy pecót 100X-os áron elpasszolni:D

Átvitel honvéd 2010.12.10. 21:32:05

@Mike36: én nem emlékszem, hogy állam bácsi a munkába állásom kezdetekor törvényi jelleggel arra kötelezett volna, hogy bankbetétet gyűjtsek.

Arra sem emlékszem, hogy a bankbetétem összege valamelyik kvázi közterhem be nem fizetett hányadának volna a kamattal növelt összege. ...Bármennyire fájó ez: a bankbetétem összege után minden közterhet megfizettem. Vagy én, vagy a munkáltatóm (illetve mindkettő). Mennyi is volt ez? Munkáltatói oldalról a bruttó fizetésem harminc-ötven százaléka? Munkavállalói oldalról, a bruttó fizetésem negyven-iksz százaléka? ...Te milyen közterhet fizettél meg a mnyp-i "pénzed" után? Aztán: én törvény szerint úgy rendelkezem ezzel a tehermentes vagyonnal -- tf.: bankszámlával --, ahogy úri kedvem tartja. Te milyen, szigorúan _most_ érvényes törvényadta jogokkal rendelkezel a "pénzeddel" kapcsolatban?

...Sőt, így utólag, becsülettel bevallom, arra sem emlékszem, hogy az állam a bankbetétem összegét hitelfelvétellel szponzorálná (a kamatterhet mindazokra szétterítve, akik ebben az országban élnek, függetlenül attól, hogy részt vesznek-e a játékomban, vagy nem). A mnyp-i számlákkal ez hogy van?...

Tényleg lényegtelen különbségek...

Boka1 2010.12.10. 21:50:31

"azt kommunikálták, hogy a szocializmus tökéletesen ki van találva, csak az emberekkel van a baj."

Sajnos vannak nemzetek, akiknek minden rendszer csőd. A szorgalmas nemzeteknek mindegy milyen rendszer, fejlődnek. A lusta népek meg a kapitalizmusban is nyüglődnek.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.10. 21:52:44

@Boka1: vagy A két Korea?:-))
akkor most a koreai nép lusta vagy sem?:-))

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.10. 21:55:26

A megoldás Magyarországon:
1doboz cigi 1000Ft.
'1liter benzin 400Ft
1 lter alkohol 5000Ft.
minden meg van oldva,ahogy a népünket ismerem:-))

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.10. 21:56:24

én megszüntetném a kötelező bankszámlát is!!!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.10. 21:58:33

Azért fizetek egy banknak hogy a fizetésem kivegyem egy gépből ha épp nem vásárolok?

akdiana (törölt) 2010.12.10. 22:03:23

@wahed ithnen:

maximálisan egyet értek azzal, hogy általában nem adókedvezményért születnek a gyerekek.

Hanem mert egy pár úgy dönt, hogy gyermeket _szeretne_.
Az meg más kérdés, hogy meglehet, többen szeretnének vállalni gyermekeket, mint ahányan tényleg vállalnak. A gyereknevelés nem 4 évre, nem kormányciklusra szól, a bizonytalanság, hogy bármikor utcára kerülhetnek emberek, megszűnhetnek munkahelyek...stb. nem tesznek jót a gyerekvállalásra nézve sem. A kismamákat is diszkriminálják a cégeknél..stb. (a cégek érdekéből érthető, másik oldalról elkeserítő). Alapvetően két keresős családmodell van, átlag családokban szükség van ma már a nő jövedelmére is.
Már nem a modern, kiszámítható életpályák korában, hanem posztmodern társadalomban élünk. Nagyon összetett problémák merülnek fel.

Ami még eszembe jutott, hiába a kormány erőlködése, ugyanis alapvető, szociológiai alapismeret tankönyvekbekben bárki láthatja, olvashatja, hogy a társadalom egésze központilag nem tervezhető, az embereknek egyéni érdekei vannak, amik bizony felüírják központi akaratot.

Ami még eszembe jut, hogy a despotizmus (közösség érdekében való önalávetés), pedig Kínára lehet jellemző, de magyarokra nem. A nyugati civilizációra nem ez a jellemző gondolkodás.

És ha ehhez még hozzáveszem, amit korábbi hozzászólásomban kifejtettem, hogy a technika is fejlődik, egyre kevesebb humán munkaerőre van szükség. E szempontból pedig hiába lenne több fiatal, ha munkahely számukra nem adódna.
Ha a generációs korösszetétel problémakör javulna, attól még honnan teremtődne az aktívok számára elegendő munkahely?
Nem mindegy, hogy adót fizetnének, vagy beállnának a sorba munkanélküli segélyért, ezáltal még több állami kiadást generálva.

Ha meg a cégekre magas adókat vetnek ki, nem feltétlen kedvez a beruházási kedvüknek, munkahelyteremtésnek, hiszen ahhoz a cégeknek jogosan profitvárakozásaik vannak. Egy multi cég nagyobb tőkeerőt képvisel mint az állam (anyacéget, összegészében nézve). Ha sokat keresztbe tesznek neki helyi szinten állambácsiék, akár be is inthet a nagy cég és odébbáll, oda fekteti be a pénzét, ahol jobban megéri neki. Ez viszont elbocsátási hullámokat generálhat (akkor is, ha nem megy ki az adott kis országból, valamiféle költséghatékonyságra törekedés esélyes, hiszen a saját pénzét elsődlegesen fialtatni akarja).

Mindent összevetve, elég pesszimista jövőképem van a társadalom szerkezetével, így a jövőbeni nyugdíjakkal kapcsolatosan is. Független attól, hogy környezetem alapvetően optimista emberenek tart.

Jelen állaotok között nem látom reális célnak, hogy a mai fiatalabb generáció, ha évtizedek múlva nyugdíjba menne, lehetséges lesz számukra bármiféle érdemi állami nyugdíjkifizetés.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.10. 22:40:53

vagy egyszerűen 35%ÁFa ,semmilyen más adó nem kell.

Rahsid 2010.12.10. 22:48:48

Ez egy ritka sötét írás, egy ritka nagy balfasztól.

johevi 2010.12.10. 22:54:27

Rogántóni meg azt hiszi, hogy ővé a kerülete. Pedig lófaszt, ő csak a polgármester.

AnnaKarenina 2010.12.10. 23:20:38

Ez egy nagyon jó írás egy szellemes embertől.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.12.10. 23:32:51

@schnee: A kérdésem az, hogy hol...? Persze az igaz, hogy valszeg sok potyázó van.

A poszt maga elég vicces.

Köszönöm blog.hu-nak, hogy mindennap lehetőséget ad az ország elborult elméibe való betekintéshez...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.12.10. 23:36:03

@Hungeralien: Az ilyen kapómszövegtől megyek a falnak, hogy "találjon munkát". Van ahol tényleg nincs semmiféle lehetőség. Pont. A világ már csak ilyen fos.

Hungeralien 2010.12.10. 23:56:01

@molnibalage:

Basszus, én is találtam...
Tudom, kilátástalannak tűnik, de mindenkivel előfordul (kivéve Orbán!!!!) hogy munkanélküli.

Pénzről jut eszembe Orbántól ez az aximoron:
" Nincs szükség a devizánk gyengítésére, és kamatemelésre sincs szükség ...mert friss pénzt kell a gazdaságba pumpálni"

Ma estére meg ezt küldöm mindenkinek:
www.youtube.com/watch?v=-U1F3O7_gMg&list=QL&playnext=1&feature=bfnav

Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország!

Pszt! 2010.12.11. 00:16:17

Ezek se fognak még egyszer választást nyerni, hacsak az összes határontúli rájuk nem szavaz!

Táskás Tóni 2010.12.11. 01:33:34

@Pszt!: Te kis naív , szerinted itt lesz még választás?

ne most 2010.12.11. 02:36:52

@Pszt!: Miért ne szavazna rájuk, ha kap tőlük nyugdijat?

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 04:30:20

Azt gondolom, hogy a kormány gaz.pol-ja KUDARCRA van tervezve. Olyan, mint a PUF-ban a MŰROM. Gy.k.: már romnak volt építve új korában is.
Ez az egész Matolcsy-féle ámokfutás már az elején megbukott, de egy ideig eltart míg összeomlik. A Titanic régen léket kapott, de csak egy óra múlva süllyedt el.
És akkor mehetünk az EU-hoz segélyért. A MNYP 3000 milliárd csak elhúzza az agóniát.

Ez a kormány AGONIZÁL és közben felemészti az állampolgárok megtakarításait. Nem érdemes folytatni. Előrehozott választás kellene.

Lehet, hogy kétszer ment el 8erver Terror miatt..

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 04:54:20

@Hari R. Seldon: Nem tudom a betegség nevét de Matolcsy nem tud a szemével FÓKUSZÁLNI. Szerintem nem képes a TUDATA se fókuszálni. Esetleg a két agyféleke nem "kommunikál" egymással rendesen. Szerintem komoly szellemi "hendikeppel" született a kormány gazdpolja. Hétköznapi nyelven : Bolond csinálja a kormány gazdaságpolitikáját. Az lenne a csoda, ha MŰKÖDNE.

BKV reszelő 2010.12.11. 05:07:05

@Laciii: "Ha valóban ön-gondoskodni akar valaki az csináljon gyereket és neveljen belőle rendes embert. "

Hát bakker, sajnálom a gyerekeidet. Mondtad már nekik, hogy azért csináltad őket, hogy pelenkázzanak majd téged és eltartsanak?

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 05:44:34

@BKV reszelő: A gyerek valahol (van ahol) tekinthető "befektetésnek".
De nem is itt húzódik a konfliktus. A háromgyerekes családapától is ugyanúgy elveszi az állam a mnyp megtakarításait. És ezt a gyerekeitől veszi el. Ráadásul meg is fenyegette az állam. Itt tartunk. Már régen nem családbarát az államosítás. Az adókedvezmények pedig csak átmeneti intézkedések. Ha elfogy a mnyp pénz vissza kell venni az adókedvezményeket is. 3 év adókedvezményért cserébe 10 év megtakarítás. Ez nem olyan jó üzlet, de nincs választásod, mert ez a kormány eltökélt abban, hogy ADD ODA NEKI A PÉNZT, mer' a Slukker nála van.

különvélemény 2010.12.11. 07:16:15

A kormány ugyanis megtehetné, hogy a jövedelmedet 100%-os ÁFÁVAL sújtja. Hogy nem teheti meg? Mondd, hol élsz te? Az MASZOP Kormány megteheti. Az tehát csak a kormány jóindulatán, sőt, BAJNAI személyes kedvességén múlik, hogy mégsem teszi, hogy mégis hagy neked valamennyi pénzt, amit magadra költhetsz. Valójában ez a pénz nem a tiéd, hanem a Kormányé, hiszen ő rendelkezik felette. A kormány döntött úgy, hogy CSAK 5%-KAL EMELI AZ ÁFÁT. Örülhetsz neki, mint majom a farkának HOGY NEM 50%-KAL, vagy ha nem, hát kussolhatsz.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 07:28:54

@különvélemény: 98%-os adó.
Ez az új kormány találmánya.
Ja és 5 évre visszamenőleg.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 07:31:14

@Hari R. Seldon: Vagyis azt is elveheti amit, 5 éve már megettél. A kormány lenyúl a torkodon és kéri visszamenőleg amit már megettél.

Id. Lencsés István 2010.12.11. 07:32:52

Ez egy hír! Nálunk is sok a csapadék. Orbán már fontolgatja a Lipótmezőn, vagy a Vérmezn szállásoljon el.

Hugo Chávez venezuelai államfő azt tervezi, hogy átmenetileg egy sátorból irányítja majd országát, az elnöki palotába pedig ideiglenesen a közelmúlt hatalmas esőzései miatt hajléktalanná vált további családokat költöztet.

A dél-amerikai országban egy évtizede nem voltak olyan hatalmas esőzések, mint az elmúlt hetekben, s a természeti katasztrófa harmincnál is több ember életét követelte, több mint százezren pedig kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat.

midnight coder 2010.12.11. 07:40:57

@pokesz70: Az életszínvonalat folyamatosan hitelből fedeztük, ebben kivétel csak a 98-2000-ig tartó ciklus volt. 2000-ben kezdte el az MSZP a több pénzt az embereknek kampányát, és erre válaszul csinálta meg a FIDESZ az első rossz lépését, a minimálbér emelést. Megyóék és Fletóék végig hitelből csináltak úgy mintha még élne a Pannon Puma. Nem véletlenül duplázódott meg 2002 óta az államadósság.

midnight coder 2010.12.11. 07:46:59

@Hari R. Seldon: Ezt a helyzetet az előző 8 év kúrmányzása hozta létre. Az hogy az hova vezetett láthatjuk. Szlovákia egy jobb évében nagyobb növekedést produkált mint mi a 8 év alatt. Megyó 2009-re ígért magyar eurót még 2003-ban is. Ehhez képest akkorra csak a szlovákoknak lett eurójuk - miközben egy csapat náci irányította az országot. Bezzeg a mi politikailag igen korrekt kurvára demokratikus komcsilibsi kúrmányujnk 8 év alatt megduplázta az államadósságot, és már a gazdasági válság előtt is 1% körüli GDP növekedést produkált. Szerte európában nem azzal foglalkoztak hogy a szlovákoknál egy csapat echte náci van hatalmon, és hogy olyan származási alapon diszkrimináló törvény van a mai napig is érvényben ami méltó párja a mi zsidótörvényeinknek hanem azzal hogy lám, nézzetek a magyarokra, ilyen az amikor valahol nagyon elkúrják. 8 év ilyen kormányzás után ha valaki valamit csinálni akar ami felfelé mozdítja az országot, bizony az áldozatokkal jár. És a nyugdíjpénztár privatizálása még mindig kevésbé fájdalmas lépés mint mondjuk egy 50%-os nyugdíjcsökkentés, ami szintén megoldaná a problémákat.

midnight coder 2010.12.11. 07:54:33

@akdiana: Nem tudom feltűnt-e, de ugyanezek a kicsi kínaiak győzik le meg épp az egész nyugati civilizációt. USA a padlón, az EU már régen nem tényező. És szinte bármit veszel az made in china. És egyre inkább a fejlesztés is ott fog folyni, az a szép elképzelés hogy a kínaiak az izom, a régi fejlett országok meg az agy gyermekien naiv.
IQ-ban az átlag kínai ha csak kicsivel is, de meghaladja az átlag európait, és ott nem az a legfőbb szempont hogy az utolsó hülyegyerek érezze leginkább jól magát az iskolában, hanem az hogy a társadalom számára értékes munkaerőt képezzenek.

De valójában ők is egy időzített bomba. És van még egy rakás másik is amiket már említettem pár hsz-szel előbb. Nem nagyon van ma olyan befektetés amibe bárki úgy tud pénzt tenni hogy abból 20 év múlva garantáltan pénzhez jut. 30 év múlva meg szvsz garantáltan nem fog pénzhez jutni.

Id. Lencsés István 2010.12.11. 08:00:04

Itt van egy másik hír! Kellert ezért akarják felelőségre vonni. Nem értem mi a probléma, ha megtudjuk, ki mikor vadászgatott. Miért szükséges konspiráltan vadászni? Hivatásszerűen fociznak a labdarugók, meg az amatörök, akár újságból is lehet tájékozódni mikor és hol, milyen eredménnyel. A vadászok egy titkos szervezet?

A főügyészség megállapította, hogy Keller László hivatali helyzetével visszaélve jogosulatlan adatgyűjtést folytatott, és az információkat politikai célokra használta fel. A volt közpénzügyi államtitkár vadásztatásról kért adatokat a hatóságoktól és gazdálkodó szervezetektől. Már az adatkéréskor több szervezet jelezte aggályait, az ÁPV Rt. és a Honvédelmi Minisztérium nem is adta ki az adatokat.

Péterfalvi Attila akkori adatvédelmi biztos vizsgálatot indított, hogy kiderítse, törvényt sértett-e Keller László, amikor magyar vadásztársaságoktól adatokat kért be arról: bizonyos közéleti szereplők, illetve politikusok kikkel vadásznak. Az ombudsman arra jutott, nem volt törvényi felhatalmazás arra, hogy ezeket az adatokat Keller László kezelhette volna.

Az ombudsman elrendelte a közpénzügyi államtitkár birtokába került vadászati naplók és trófeabírálati összesítők megsemmisítését. Keller László a Medgyessy-kormány 2002-es megalakulásától 2004 októberéig volt a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi politikai államtitkára.

NemzetköziKockázatközösség 2010.12.11. 08:03:12

@ősirománszokás: "a munkabérem alsó hangon 50%-a megy állam bácsinak, de inkább 70% ...
engem gondolkodásra neveltek."

Akkor ki tudod számolni, hogy a nyugdíjasok *mostani* eltartása mennyibe kerül. Inkább két nyugdíjas esik rád, mint egy, és minimum havi 40ezret muszáj kapnia éhenhalás és megfagyás ellen, az havi 80 nettó csak önmagában. És akkor nem számoltad, hogy az orvosát is te fizeted, meg a drága import műtéti anyagokat hozzá.

Ezt nem tudod megkerülni. Lehet mondani hangzatos ideológiákat, hogy zseniális és becsületes pénzügyeseink hogyan fialtatják majd a te magánbefektetéseidet, hogy neked majd 30 év múlva legyen szuper nyugdíjkiegészítésed belőle. (Aki ezt elhiszi, végtelenül naiv, kérdezz meg egy őszinte biztosításmatematikust, de most ez is mindegy.) Mert ennek semmi köze ahhoz, hogy *most* a nyugdíjasnak enni kell adni. Ez nem politikai kérdés, nem függ a kormányzó pártoktól, a fülkeforradalomtól, hanem egyszerű aritmetika.

Ha meg valami rossz, akkor megjavítani kell. Micsoda logika már az, hogy a rendőr az izzókészletemért csesztet, tehát nem adok adót a rendőr fizetésére. Kívánom, hogy mindig jó melód legyen, és sose szorulj más segítségére, öregen, betegen sem.

Nagyon halkan: ha a kisebbségeket nem eteted, téged rabolnak ki. Akkor nemcsak az árvízvédelmi trafót viszik el, hanem fényes nappal se mehetsz majd ki az utcára. Ezen semmi más nem segít, csak az, ha normálisan oktatod a gyerekeiket: a te pénzedből fizetve nekik *jó* tanárokat. Vagy te kisebbségi bébiszittereket alkalmazol? A gyáradban adsz munkát 8 általánost végzett szakképesítés nélkülieknek?

red shield rapresentative 2010.12.11. 08:07:30

@hunocska: Valószínűleg vörösbegyre, vörös rókára vadászhattak. Régen emlékszem nem volt titok, hogy Hofi kivel vadászgatott. Nem tudom én sem mi az a titok, amit politikai célra lehet felhasználni.

Esetleg, ha vadászati tilalom idején, részegen puffogtattak, az igen, de akkor tényleg nem azt kell felelőségre vonni, aki ezt megpróbálja felfedni.

Amikor minden rendben megy az általában a törvénynek megfelel, tehát lehet vizsgálódni. Mi van a kolontári pénzzel? Ezt kellenne tételesen közzétenni.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 08:10:16

@Hari R. Seldon: Ami úgy kezdődik, hogy az "előző 8 év... ", csak olcsó propagandaduma. A jelenlegi helyzetért a kormány a felelős. Ide navigálta be Matolcsy a kormányt fél év alatt.

Zsarolnak és pofátlanul hazudnak. Aki erre szavazott az hülye!

midnight coder 2010.12.11. 08:19:19

@Hari R. Seldon: Na ne viccelj elvtársam mert úgy maradsz. Nézd már meg az utóbbi 8 év makrogazdasági mutatóit (államadósság, GDP növekedés, stb). Vagy ha nem tudsz grafikonokat értelmezni, akkor gondold át miért is távozott Fletó, és miért kellett utána a libásnak visszavonnia Megyó és Fletó összes jóléti intézkedését ?

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 08:27:08

@midnight coder: Még szeptemberben is azt hazudta Matolcsy, hogy nincs szükség rendkívüli intézkedésre (a bankadó után). És akkor már fél éve kormányoztak.

Keresd meg a szeptemberi Matolcsy kormán nyilatkozatokat.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 08:29:15

@midnight coder: Október óta (önkori után) kezdett a kormány "gecizni" a munkavállalók mnyp befizetéseivel.

sztrugackij 2010.12.11. 08:33:40

@Pszt!: Székelyföldön sorban állnak az irodákban a magyar állampolgárság megszerzéséért.Fogalmuk sincs mihez kezdjenek vele de KELL! 4 év múlva viktor elrikkantja magát,hogy"édes Erdély" és a székelyek könnyezve rohannak a magyarországi szavazófülkékbe.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 08:37:33

Szeptemberben még úgy számoltam, hogy jól járok. Adócsökkentéssel kábé havi 20 ezret nyerek az adókedvezményen.
De van 2,7 milliós mnyp-i befizetésem.

240 ezerrel lenne több az éves nettóm, de 2700 ezret veszítek. 10 év alatt se kapnám vissza.

Az adókedvezmények pedig kábé 3 évig fedezhetőek a mnyp-i befizetésekből.

sztrugackij 2010.12.11. 08:41:49

@midnight coder: És te láttad a Manyup hozamokat? Tudsz grafikonokat értelmezni?
Annak idején a téeszesítést is meg tudták indokolni ,a tieidhez hasonló érvekkel.
A "magántulajdon"összetett szó melyik részét nem tudod értelmezni?

sztrugackij 2010.12.11. 08:46:03

@Hari R. Seldon: Á,ezek csak konkrét számpéldák és tények.Ilyenekkel nem tudod
midnight codert sarokba szorítani.

sztrugackij 2010.12.11. 08:50:39

A nicknevembe belekötni pedig nem ér!
Meglehetősen szánalmasnak hatna egy művelt jobboldali blogger részéről.Tessék utánaolvasni!

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 08:53:49

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/88/Stamps_of_Germany_%28DDR%29_1976%2C_MiNr_Kleinbogen_2187-2192.jpg

Megígérték, hogy a szalmát arannyá változtatják, de azt nem mondták, hogy az elsőszülöttet veszik el érte.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 08:55:48

@sztrugackij: Ez a saját életem. Szeptemberben még örültem, novemberben meg már anyáztam. Népiesen ; ÁTBASZAK!

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.12.11. 08:59:45

@midnight coder: Jajistenkém, Te még mindig ezt fújod? Mond csak, pénzt kapsz ezért? Azt a bankos-hitel átvivős betanult demagóg szöveged becopyztad már ide is? Nincs kedvem most visszakeresni...

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 09:01:58

@newtehen: Én meg tudom érteni. Ő lehet, hogy erre szavazott. ÉN NEM erre szavaztam.

midnight coder 2010.12.11. 09:03:31

@Hari R. Seldon: Ez nem is rendkívüli intézkedés. Ez egy teljesen logikus lépés. 98-ban kellett volna meglépni.

midnight coder 2010.12.11. 09:06:29

@sztrugackij: Tulajdon az amit szabadon fel tudsz használni. A manyug pénztár nem volt ilyen, egyszerűen állam bácsi áttolta a befizetett összeget a felosztó-kirovóba. De ettől még nem lett a tied, csak egy ígéret hogy ebből _majd_ ki fogják egészíteni a nyugdíjadat. De benne volt a garancia is: ha netán bedőlnek akkor állam bácsitól ugyanúgy megkapod a nyugdíjadat.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 09:07:19

@Hari R. Seldon: Sőt, ha valaki márciusban azzal "Riogat", hogy a mnyp államosítását tervezi a fidesz, akkor elküldtem volna a fenébe és ócska választási propaganda hazugságnak gondolom.

És most 9 hónap múlva MEGVALÓSULNI LÁTOM.

Nem tehetek róla, de úgy érzem átbasztak. És ezen semmilyen "grafikon" vagy "előző 8 év" kezdetű duma nem segít. SŐT! Csak egyre jobban feltüzel.

sztrugackij 2010.12.11. 09:08:34

Engem a mostani intézkedések nem nagyon érintenek.Az adókedvezményt nem tudom kihasználni,nem vagyok kötelező manyup tag.
Viszont éppen most szerettem volna önkéntes kiegészítő pénztártagságot nyitni;
ezek után kissé elbizonytalanodtam.

Powerklein 2010.12.11. 09:08:52

Pár dolgot azért nem árt tisztázni:
- Az államnak most .urvára nincs pénze, úgy vették át a kasszát hogy tele van csekkel!! és nincs benne egy kanyi buznyák sem! Valahonnan lovét kell szerezni... Vagy azt mondja hogy megint hitelt veszek fel a világbanktól azt majd jól eladósodunk 25 évre, (ahogy a szoci-komcsik, meg az szdsz szokta volt) vagy adót emel!! még tovább emelve annak a szerencsétlen pár °% embernek az életét aki be van jelentve és fizet, vagy megoldja belső pénzből, elvonásból stb. Nos Én örülök annak hogy nem vettünk fel újabb hitelt, annak is hogy adót csökkentenek és igen kurvára megérdemelm végre hogy vmit haza is vigyek, mert igen jobban keresek az átlagnál. Az hogy a mny pénzemet elveszik annak kurvára nem örülök, de megjegyzem hogy a pénztáram veszteséget termel!!!! szóval ők is bekaphassák...
(ha itt ennyi okos ember van, urak hajrá mondjátok meg miből csináljon az állam pénzt!! gyerünk mindenki ért hozzá mondjátok be!)
Segítek mindenkinek be kéne fizetni az adót!!!!!!! Kibaszott sok egyéni vállalkozó, meg Bt, meg, Kft minimálbéres emberei, miattatok nem halad ez az ország, meg a szlovák rendszámos okoskodásaitok miatt. Aztán meg sírtok hogy milyen szarul megy a sorotok, meg hogy mennyi járulékot kell fizetni. Bazeg fizesd be az adót ahogy Én is! Fullra! Addig amíg ezt nem teszed meg, kussolj, nem veszed ki a részed a munkából, de az ebédnél 3 fogást, és tele tányért akarsz??!!

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 09:11:58

@newtehen: Ezt nem lehet elfogadni. Nem tudok mit kezdeni egy olyan szavazóval, aki az államosításra szavazott. Feloldhatatlan az ellentmondás, mivel Ő arra szavazott, hogy TŐLEM vegyenek el 2,7 milliót.
Én nem erre szavaztam, az biztos. Soha nem leszünk egy szavazótáborban.

midnight coder 2010.12.11. 09:12:29

@newtehen: Ezt a szöveget szerintem először én nyomtam az indexen. Amúgy nem tudom mi ebben a demagóg ? Az állam bácsinak járó pénz egy részét Bokros elvtársék átirányították magáncégek számlájára, a hiányzó pénzt pedig állam bácsi felvette mint hitelt a polgár nevében. Ezért a polgár (jó esetben) kb. ugyanazt a nyugdíjat kapja majd mint ha ez az egész folyamat nem zajlik le - viszont a nyakába vett cserébe egy szép nagy adag hitelt. Ezek után a ballib-manyup maffia el akarja hitetni a polgárral hogy de milyen jó is lett volna ez neki, és micsoda lopás a FIDESZ-től hogy ezt a pénzt "elveszi" tőle.

Miközben ez az egész kis művelet kb. 10%-kal dobta meg az államadósságot amit persze majd a polgárnak illetve a gyerekeinek kell megfizetnie.

Na akkor, ki is a demagóg ?

Mike36 2010.12.11. 09:12:47

@József István: kicsit se zavarjon, mert ha kell gond nélkül elveszik, el si magyarázzák: merazanyócév, gyurcsány, te pedig boldogan fogod odaadni Viktorkádnak
de meg is érdemled

ZX 2010.12.11. 09:13:15

@Powerklein: Válts pénztárat és lépj be egy normális nagyba! Ennyi.

"ha itt ennyi okos ember van, urak hajrá mondjátok meg miből csináljon az állam pénzt!! gyerünk mindenki ért hozzá mondjátok be!"

Erre már 100x leírtuk a megoldást. Korrupció felszámolása, rokik felülvizsgálata, nyugdíjak felülvizsgálata, segélyek kifizetésének felülvizsgálata.
Ezzel lazán össze lehetne hozni azt 2-3000 milliárdot, ráadásul nem rövid, hanem hosszú távon.
De lopni mindig egyszerűbb mint dolgozni.

Mike36 2010.12.11. 09:13:38

@midnight coder: te még hiszel a jézuskában?

midnight coder 2010.12.11. 09:14:16

@Hari R. Seldon: Nem. Ezt a 2.7 milliót az MSZP vette el tőled. Pont ennyit vett fel ugyanis államadósságként a nevedben. És ne hidd hogy ezt a 2.7 milliót majd a Bokros vagy a Gyurcsány, esetleg a Megyó fogja visszafizetni. Te fogod.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 09:15:29

@ZX: Miből csináljon pénzt? Hát adócsökkentésből!!!! Ez a matolcsy féle koncepció. Elve hülyeség.

TGabi 2010.12.11. 09:15:45

Elég félelmetes, hogy Orbán és Rákosi lassan csak annyiban különbözik, hogy pár évtizeddel később élnek - és Viktor nem kopasz és kövér.

Igaz, utóbbi is van. László személyében. Riasztó a Rákosi-feeling így a 21. században.

Mike36 2010.12.11. 09:15:49

@midnight coder: bizony hogy te
mert csak azt veszed figyelembe, ami az érveidet alátámasztja
arról nem beszélve, aki mindent az államtól vár, és számára csak az állam létezik, az bizony komcsi édesapám, akárhogy is nézzük

pakesz (törölt) 2010.12.11. 09:17:24

@Powerklein: "miattatok nem halad ez az ország, meg a szlovák rendszámos okoskodásaitok miatt. "

kezd ezt a diszmagyar himvesszo bayer zsolton
vagy nem ismeros a duma, hogy mekkora nagy magyar aki kimegy adozni szlovakiaba?

ZX 2010.12.11. 09:17:24

@midnight coder: Kicsit se foglalkoztason az a tény, hogy már most több pénzt fizetünk a nyugdíjasoknak, mint amennyi befolyik erre a célra. (még ha 32%-kal számolok is). Az se foglallkoztasson, hogy 30 év múlva 5 inaktív jut majd 1 aktívra, vagyis egyszerűen nem lesz miből fizetni nyugdíjat.
Te csak hangoztasd továbbra a baromságaidat.

ZX 2010.12.11. 09:18:12

@Hari R. Seldon: Jaja. Az adócsökkentés ráért volna, ha már túl vagyunk a szerkezeti átalakításokon.

pakesz (törölt) 2010.12.11. 09:19:08

@midnight coder: te tenyleg sikhulye vagy kisfiam
vagy csak annak is orulnel ha Orban egy mufasszal s3ggbe rakna

sztrugackij 2010.12.11. 09:19:37

@midnight coder: Az önkéntes kiegészítő pénztári befizetéseket sem lehet idő előtt felhasználni,akkor az sem az enyém?Ahova ráadásul extra befizetéseket lehet eszközölni az OTTHONRÓL hozott pénzből? A következő lenyúlás (persze nemzetgazdasági érdekből,tudod mint Rákosi idején) erre irányul majd?
Minden fideszes pénztártag barátod ilyen könnyedén veszi a kötelező anyagi hozzájárulást a remekül működő felosztó-kirovó rendszerbe?

midnight coder 2010.12.11. 09:20:38

@ZX: Lófaszt lehetne. Tudsz melót adni a rokiknak ? Nem tudsz. Aki ezt választja az általában nem igazán esélyes a munkaerőpiacon, többnyire 8 elemis cigány valahol Szabolcsban, vagy olyan alulképzett nyugdíj-közeli amúgy is beteg ember akit szintén képtelenség foglalkoztatni.

Akkor vagy vállalod hogy éhen döglenek, vagy segílykét adsz nekik. Ami szintén nem lesz kevesebb mint amit rokiként kapnak.

Korrupció felszámolása :-D :-D :-D. Mondj egy országot ahol ez sikerült. Még kínában sem, pedig ott kivégzik a nagyon korrupt hivatalnokokat. A legnagyobb korrupció pedig az elmúlt 8 évben volt.

Nyugdíjak felülvizsgálata: Akkor ugyanazok a bögrebajnokok akik most a manyup államosítasa miatt sírnak 3x-os erővel sírnának a szegény nyugdíjasok miatt. Ráadásul a nyugdíjasok komoly szavazóbázis, nem véletlenül nyalta fényesre a seggüket az MSZP amíg volt miből.

pakesz (törölt) 2010.12.11. 09:21:16

@ZX: "Erre már 100x leírtuk a megoldást. Korrupció felszámolása, rokik felülvizsgálata, nyugdíjak felülvizsgálata, segélyek kifizetésének felülvizsgálata."

talan az elmult 4 evet fideszeknek nem kellett volna elbaszni
talan ha a fidesz mint DEMOKRATIKUS part mukodott volna diktator nelkul, akkor rajottek volna, hogy pl. kell az ingatlanado vagy a vizitdij
el lett ez komolyan kefelve az utobbi negy evben, a fidesz mindenre csak nemet mondott mint egy taliga apromajom

midnight coder 2010.12.11. 09:23:25

@sztrugackij: A felosztó-kirovó rendszer egyenlőre tényleg remekül működik. Ezzel szemben a globális pénzügyi rendszer amire a manyupok támaszkodtak épp most omlott kis híján össze. És ha az államok nem nyúl a hónuk alá, akkor ez le is zajlik. És semmi garancia nincs rá, hogy fél éven belül nem lesz újabb összeomlás amikor már az államok sem fognak tudni segíteni a dolgon.
Ez a rendszer hosszabb távon (20-30 év) halálra van ítélve. Velük együtt a manyugok is.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.12.11. 09:23:43

@midnight coder: Te. Mivel ez a folyamat nem így zajlik.
Induljunk ki abból, mondjuk, hogy az általam megkeresett pénz az ENYÉM. Hm?
Akkor ebből én a saját jövőbeli megélhetésemre FÉLRETESZEK. Megbízok vele egy MNYP-t, hogy kezelje. Eddig semmilyen hitel sincs. A hitel ott lép be, hogy az állam a 300.000+ -os nyugdíjú ex kommunisták, és a 800.000 db kamu leszázalékolt nyugdíját nem akarja bántani, ezért ezek fedezetére HITELT vesz fel a nevedben.
Ez így zajlik a valóságban.
(zárójelben megjegyzem, hogy a 24%-ot mindig is az állam kapta, hogy abból fizesse a mostani nyugdíjakat, ez esetemben speciel pont 2 db átlagnyugdíjat tesz ki. Csak az a pénz is ellopódott...)
Na akkor ki a rossz gazda?

Mike36 2010.12.11. 09:23:46

30 év múlva Viktorkátok a föld alatt lesz, komolyan azt hiszitek, ha most bedobjátok a a személyre szóló megtakarításotokat a közösbe, majd kaptok is érte valamit? ugyanolyan biankó csekk ez, mint a választások idején
lényeg a hit
aztán már csak meg kell ideologizálni magatoknak
de ha kell majd nekik még, mert ez már elfogyott, akkor mi lesz? megmondom, odaadjátok azt is
észre sem veszitek, de szépen masírozunk vissza a szocializmusba, nem csak a manyup miatt, hanem úgy általában
persze lehet, hogy alapvetően mindig is rühelltétek a piacgazdaságot és a kapitalizmust a demokráciáról, szólásszabadságról nem is beszélve, és sokkal faszább pl. a tervgazdálkodás

pakesz (törölt) 2010.12.11. 09:24:29

@midnight coder: "Akkor vagy vállalod hogy éhen döglenek"

inkabb ezt vallalom, minthogy a leszarmazottainkat adossagcsapdaba verni
de neked ok fontosabbak, miert is? ja mert egyseges savazobazis, eljuk fel a jovot, vegyuk fel a hitelt, mit szamit az?
majd jon Viktor es elveszi a bankszamlainkat elvegre jobb helyen van az a penz a szavazogepeknel

ZX 2010.12.11. 09:28:39

@midnight coder: A korrupciót nem is lehet felszámolni, amíg a mindenkori kormánynak nem érdeke. Nem kivégzés kell, hanem megfelelő törvényi szabályozás ami kizárja a lehetőséget. Amúgy jó, hogy nem Afganisztánhoz hasonlítod az országot, hogy nahát ott mekkora korrupció van és ehhez képest nálunk csak 2000 milliárdot visz el.

Persze, vagy rokinyugdíj vagy segély. egyéb lehetőség fel sem merül ugye? Legalább a 3/4-ét vissza lehetne vezetni a munkaerőpiacra megfelelő politikával. de hát ez sem érdeke senkinek.

"ugyanazok a bögrebajnokok akik most a manyup államosítasa miatt sírnak 3x-os erővel sírnának a szegény nyugdíjasok miatt."
erre inkább ne vegyél mérget.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.12.11. 09:29:41

@Laciii: "A "gazdagok" akik SZJA-t fizetnek azok nem a tőzsdések, hanem a mérnökök, orvosok, akiket valahogy az országban kellene tartani és hagyni nekik, hogy a saját gyerekeiket normálisan neveljék."
Jaja, de valahogy most mégis őket szopatják. Nem úgy kell itt tartani embereket az országban, hogy zsaroljuk őket, kiszámíthatatlan helyzetet teremtünk (jogilag, gazdaságilag), és közben értelmetlen faszságokra szórjuk a pénzt, de azzal nem törődünk, hogy ég a fejünk felett a ház. És közben már évek óta bicskanyitogató módon nyilatkozgatnak a drága vezetőink, és hiába lettek elzavarva a szocik, semmi nem változott ezen a téren. Ha én meg akarok valakit tartani, akkor tisztességesen viselkedek vele és kedvesen bánok vele. Nem zsarolom, hogy adjál pénzt vazzeg, miközben én két kézzel szórom a pénzt. Dzsentriország ez, ahogy már máshol is írtam. Én ebből mérnökként nem kérek, azt szeretném, hogy a gyerekeim olyan helyen nőjenek fel, ahol az állam és intézményei felnőttként, partnerként kezeli őket, nem alattvalóként, és ők sem úgy néznek az államra, mint a bajok és problémák legfőbb forrására. Szóval bármennyire is szeretem ezt az országot, amint lehetőségem adódik, megyek, megyünk (és aktívan keresem a lehetőséget). Ja, és a 16%-os szja szerintem üveggyöngy. Nekem nem ettől lesz jobb itt maradnom; én perspektívát szeretnék látni ebben az országban, jövőt, ésszerűséget, fejlődést. De még csak kísérletet sem látok rá... és szerintem ugyanezért lép majd le sok hozzám hasonló "gazdag" is, azzal ne mfogják itt tartani, hogy hozzávágnak havi 30-50-80E Ft-ot (persze csak amíg futja az MNYP pénzekből, ugye...).

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 09:30:47

@midnight coder: Magadnak esetleg megmagyarázhatod (ez is érdekes, hogy magadnak hogyan adod be a "keserű pirulát"). De ne is haragudj, esélyét se látom, hogy meggyőzz. Sőt, inkább felmérgesít. Sajnos miattad tart itt a kormány. Én NEM erre szavaztam. TE IGEN. Te ezt akartad. Én nem ezt. Engem ÁTBASZTAK!!! téged?

ZX 2010.12.11. 09:31:20

@pakesz: Pontoisan ezért is fordultam el tőlük sok évvel ezelőtt, mert rájöttem milyenek is valójában.

midnight coder 2010.12.11. 09:34:03

@newtehen: Ne indulj ki ebből. Az eredeti felállás az volt, hogy a 8%-od ment a felosztó-kirovóba. Persze, ki lehetne indulni abból hogy az a pénz amit megkeresel az a tiéd - csakhogy állam bácsi úgy 70%-át az általad megkeresett pénzek újraosztja. Mire a bérköltségből ténylegesen elköltött forint lesz, kb. ennyi megy el. És ez a 70% mind a tiéd lenne - ha állam bácsi el nem venné. Ugyanez igaz erre a 8%-ra is.

ZX 2010.12.11. 09:34:14

@midnight coder:
"A felosztó-kirovó rendszer egyenlőre tényleg remekül működik." Te ezt hol álmodtad?

midnight coder 2010.12.11. 09:35:02

@pakesz: inkabb ezt vallalom, minthogy a leszarmazottainkat adossagcsapdaba verni.

Én is, csakhogy Európa közepén vagyunk, EU tagországként. Nem tehetünk ilyesmit.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.12.11. 09:35:31

@midnight coder: "A felosztó-kirovó rendszer egyenlőre tényleg remekül működik"
Így van, kit érdekel a holnap, úgyis meghalunk mind, költsük el mindenünket ami van, most. Jól élünk, ez a lényeg, na. Dzsentriország, ismétcsak :-(

ZX 2010.12.11. 09:35:52

@midnight coder: Tehát inkább örüljek, hogy állambácsi nem 100%-os adóra sújt?
Nagy kommunista vagy b+.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 09:38:33

Egyelőre nem tudja a kormány egyeNlőre (1-N-LŐRE). De ez csak freudi nyelvészkedés...
Az elvétések KOMPLEXUSOKRA utalnak. Elég sokat kell "KOMPENZÁLNIA" szegénynek.

midnight coder 2010.12.11. 09:39:22

@ZX: "Persze, vagy rokinyugdíj vagy segély. egyéb lehetőség fel sem merül ugye? Legalább a 3/4-ét vissza lehetne vezetni a munkaerőpiacra megfelelő politikával."

Ugyan már. Hol tudsz te egy 8 elemis leharcolt lumpenprolinak munkát adni ? A magyar minimálbér bérköltségéből Indiában elfoglalkoztatsz egy fél falut, aminek a lakói pont ugyananyira képzettek mint a fenti lumpenproli, csak a munkamoráljuk "kissé" más. Innentől kezdve akár hazai akár multi cég akarja őket foglalkoztatni, hacsak nem olyasmit termel amit csak helyben lehet eladni (Pl. építőipar) nem igazán versenyképes ha itt foglalkoztatja őket. Ahhoz hogy labdába rúghassanak "kicsit" más bérköltségre lenne szükség. Csakhogy az indiai bérből itt éhen halsz.

midnight coder 2010.12.11. 09:41:17

@ZX: Nem. Én is annak örülnék, ha állam bácsi újraelosztása minél kisebb lenne. Csakhogy vannak fix költségek. Pl. az elmúlt 8 évben megduplázódott államhitelek kamatai. Aztán az sem realitás hogy nagyarányú nyugdíjcsökkentést csináljanak. Az sem hogy felszámolják a segílykét, a korrupciót meg max. visszaszorítani lehet, de az sem 4 év munkája - ezt a folyamatot ennyi idő alatt max. elkezdeni lehet.

midnight coder 2010.12.11. 09:42:03

@Hari R. Seldon: Ha te nem voltál tisztában a helyzettel az a te bajod. Én ennél rosszabbra számítottam.

sztrugackij 2010.12.11. 09:43:23

uraim,rájöttem valamire!
A fideszfanokkal egyszerűen nincs mit kezdeni.viktor nem tud akkora baromsággal előállni amit ők nem tudnának némi komcsizással és előzőnyolcévezéssel megindokolni.
A sztálini koncepciós perek idején egy elítélt kommunista vezető még a tarkónlövése előtt is a Pártot dicsőítette.Tudom ,hogy kissé szélsőséges analógiát használtam,de midnight coderről jutott eszembe.
Az agyából valószínűleg hiányzik a tényeken alapuló racionális gondolkodást irányító szoftver,hiába ez a Fidesz féle operációs rendszer legfőbb sajátossága.
Ezért nagyon nehéz dolgozni vele.

midnight coder 2010.12.11. 09:43:54

@xcrow: Te sem veszel fel hitelt arra hogy aztán betedd egy másik bankba azért hogy majd 20 év múlva milyen jól fogsz élni. Állam bácsi pont ezt tette.

Másrészt, állam bácsi 20 év múlva is lesz. Ez a a pénzügyi rendszer aminek ma a manyugok is a részei nem valószínű hogy akkorra is létezni fog.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.12.11. 09:44:51

És hogy ontopic is legyek: imádom ezt a logikát, persze hogy nem az enyém ,mert nem rendelkezek felette szabadon. Gondolom akkor a kiegészítő nyugdíjpénztárban meg a NYESZ-ben lévő pénzem sem az enyém , sőt, a lakáskasszában lévő sem, mert nem használhatom fel bármikor, bármire. Idióták. Én nem rettegek, hogy azt is államosítani fogják, de a retorikájukat, "logikájukat" figyelve semmi nem zárja ki, hogy megtegyék. Mondom, nem hiszem hogy bármikor is megtennék.
Én azt az egyet nem értem csak, hogy mi a faszért kell ez a hisztériakeltés, meg bazári mutatvány, miért kell ennyi szarakodás, miért kell a hülyeséget beszélni folyamatosan. Tisztább ügy lenne, ha kiállnának, és azt mondanák: emberek, szarban a haza, tudjuk, hogy nem jó, tudjuk, hogy kibaszunk veletek, de kell a nyugdíjpénz, erre és erre fogjuk használni, és közben így és így tesszük rendbe a dolgokat. De VALAMIÉRT még eddig senki nem próbált meg észérvekkel kiállni, csak a maszatolás meg a homályos szövegek mennek.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 09:45:33

@midnight coder: Szeptemberben még Matolcsy se volt tisztában.
Persze te (senki) te már márciusban tudtad és erre szavaztál. MEG IS KAPTAD.
ÉN NEM ERRE SZAVAZTAM.

midnight coder 2010.12.11. 09:45:50

@sztrugackij: Igazából ez a dolog a ballibek agyából hiányzik. Nem tudnak folyamatokban gondolkodni. Nem látják, hogy itt különféle szarabbnál szarabb lehetőségek azok amik közül választani lehet.

Mindenesetre további jó vitát mindenkinek, nekem lassan nem ártana átvonulni a munka frontjára...

akdiana (törölt) 2010.12.11. 09:46:57

@midnight coder:

Egy szóval nem említettem, hogy kicsi kínaiak. De akkor egyértelműbben kifejtem gondolataim. A despotizmust az ottani emberek gondolkodásmódjára jellemző, míg a nyugati emberére nem. Ezért ott a "vezér" a saját elképzeléseit ezt kihasználva jobban érvényesíteni tudja, el tudja fogadtatni az emberekkel, míg a nyugati civilizációkban az emberek gondolkodásmódjára a despotizmus nem jellemző, nagyon is fontos az egyén boldogulása, ne származzon egyéni hátránya, abból, ha a közösség érdeke a "vezér" szerint valamit megkíván.

Kína felemelte a fejét, -míg ezt megelőzően már a "kistigrisek" is. Egy pillanatig sem vitatom, hogy nem képvisel erőt Kína. Dehogyisnem, nagyon is. Gazdaságilag egyre jobban feltörekszik a világban. (Katonailag nem, mert katonailag egyértelműen USA a vezető).
Ha Kína felemelte a fejét, nyilván érdemes valami együttműködést keresni vele, de Magyarország egyértelműen az európai civilizáció része és a világpolitika és világgazdaság palettáján hazánk nem oszt, nem szoroz. Az már más kérdés, hogy sajátosan beékelődve van országunk a nyugat és a balkán közé, és egyre többször hallani olyan véleményeket, hogy a Balkán felé tartunk. Akárhány kínai befektető jönne ide, hazánk akkor is az európai és nem a kínai civilizációt képezi. Véleményem szerint, ha Kínából jönnének befektetők egyre többen, nem hazánk jelentősége miatt, hanem ugródeszkának tekinthetnek minket a további gazdasági terjeszkedéshez.

A bevándorlás is fel szokott merülni. Hazánk nem célország, max. a rendszerváltás után még vonzó volt, pl. Romániából érkeztek főleg. De ma már nem vagyunk vonzó alternatíva másoknak. Már a környező országok elhúznak mellettünk.
Hazánk Európához való tartozásának megerősítése sem abban nyilvánul meg valójában, hogy pl. keresztény gyökerekre való hivatkozás dívik a politikában, hanem pl. ha Nyugat Európához akarnánk hasonlítani, akkor gondolkodásmód, szemléletváltásra van szükség. Már évekkel ezelőtt lehetett olvasni, hogy hazánkban olyan retográd tendenciák vannak kialakulóban, hogy fenn áll a veszélye, hogy kulturális visszarendeződés zajlik, kialakul itt egy keresztény fundamentalista állam. Két éve ezen még alaposan összehúztam a szemöldököm, na ne, de már realizálódni látom. Ezzel az a gond, hogy a félperifériás helyzetből, jelenleg hazánk perifériára szorulni látszik. Remélem ilyen irányú visszarendeződés veszélyét meglátják és még időben irányváltás lesz.
A másik iránti tolerancia hiánya, agresszió mértéke ami hazánkban van...stb., pedig sajnos a balkáni gondolkodásmódra jellemző.

A világgazdaság már egy ideje átalakult, államok közöttiből, államok fölöttibe (internacionálisból transznacionálisba). Aki történelem iránt érdeklődik, az eddig is láthatta, hogy a globalizáció, új munkamegosztás, technológiai fejlődés után, a nyugat európai államok a folyamat vesztesei lettek. A multik, nagy cégek, hatalmas tőkeerőt képviselnek, oda tették a termelést, ahol megérik neki (pl. mikor sorba Ázsiába nyíltak az összeszerelő, ilyen-olyan üzemek). Ez Nyugat Európában generált munkanélküliséget, és csökkenő állami bevételeket. Friedman közgazdaságtana korábban az adócsökkentést és privatizációt javasolta annak érdekében, hogy az államok a hatalmas tőkeerőt képviselő cégekkel szemben meg tudják őrizni versenyképességüket. (R. Reagan USA-ban és M. Thatcher N. Brittaniában értek is el eredményeket adócsökkentés terén, de kiadáscsökkentésben nem).
Gazdasági értelemben az államok szerepe egyre csökken jó ideje, a nagy cégeken múlik.

A jelenlegi magyar helyzetre azt látom, hogy nagyon nem jó. Hatalmas államadósság, a környező, volt szocialista országokhoz képest is elég rosszul állunk. Megtakarítani nem nagyon tudnak az állampolgárok, mert jelentős részük egyik hóról másikra él, még nagyobb adóterheléssel már tényleg a 3 millió koldus országa lennénk, -vannak már ilyen nézetek is. A nagy, tőkeerős külföldi cégeket pedig ha sokáig sanyargatják, fogja magát és arrébb áll, vagy máshol fog bővíteni, ugyanis a magyar állam próbálhat dirigálni nekik, de a tőkeerőt nem a magyar állam, hanem a cégek sajátja. Kivárhatnak a cégek egy darabig mi lesz, csak nehogy olyan politikai intézkedések legyen nekem, aminek végeredményben rosszabb lesz mint most.

Nagyon kíváncsian várom, milyen reformokra készül a kormány...
Én mindenesetre az öngondoskodás szükségességét vallom, nem bízom abban jelenlegi állapotok miatt, hogy lenne állami nyugdíjam.
Azt nem tudom mi lenne a jó megoldás, de a mostani folyamatokat nem látom jónak. A tervezett reformokat meg eddig titkolják...

Attól, hogy Kína gazdaságilag egyre nagyobbat nyom, attól még Magyarország nem a kínai, hanem az európai civilizáció része, de együttműködni lehet, de az emberek gondolkodásmódja nem kínai hazánkban, nem despotizmust képvisel.

Megjegyzem a végére, hogy vannak olyan elméletek is, hogy mostani világunkat nem az államok közötti harcok, hanem a civilizációk közötti ellentétek határozzák meg (nyugati, arab, iszlám, kínai).
Persze a multipoláris világ szemlélet is van, ami viszont csak gazdasági értelemben igaz, mert azt látni kell, hogy katonailag még az USA az egyértelmű hatalom.

midnight coder 2010.12.11. 09:47:28

@Hari R. Seldon: Szeptemberben még megpróbáltak más utat keresni. Az nem jött be, ezért lépték ezt. Azt hogy konkrétan épp ezt fogják lépni nem tudtam. De valamit lépniük kellett, mert ha tovább mennek a Fletói úton az a csődhöz vezet.

sztrugackij 2010.12.11. 09:48:37

@midnight coder: a kommentem első részére mit is válaszoltál?

ZX 2010.12.11. 09:50:07

@midnight coder: Teljesen mindegy milyen munkát adsz nekik, ha a terméket belső piacra szánod. Nő a fizetőképes kerelet is, hosszú távon csak így lehet felszámolni a munkanélküliséget. bármilyen hihetetlen, magától nem fog megoldódnia probléma.

pokesz70 2010.12.11. 09:52:04

@midnight coder:

"Az életszínvonalat folyamatosan hitelből fedeztük, ebben kivétel csak a 98-2000-ig tartó ciklus volt. 2000-ben kezdte el az MSZP a több pénzt az embereknek kampányát, és erre válaszul csinálta meg a FIDESZ az első rossz lépését, a minimálbér emelést. Megyóék és Fletóék végig hitelből csináltak úgy mintha még élne a Pannon Puma. Nem véletlenül duplázódott meg 2002 óta az államadósság."

Ez abszolút így van, ahogy írod, annyi kiegészítéssel, hogy 2006-ban ezt váltotta a megszorítások gazdaságpolitikája. Ez a húzd meg-ereszd meg rendszer (osztogatás után megszorítás) a lehető legrosszabb. Éppen ezért kéne most osztogatás helyett végre stabil, fentartható szintre helyezni a költségvetést, mert most nagyon úgy néz ki, hogy Orbán megismétli azt, amit 98-ban csinált: eltapsolja a megszorítások eredményeit adócsökkentés formájában. Azzal a különbséggel, hogy ő nem hitelből, hanem a megtakarítások elkobzásából és feléléséből finanszírozza mindezt.

Nagyon röviden, az én véleményem a következő: a mny-pénztárak vagyonát békén kéne hagyni, a szabályozását viszont bőven lehetne jobbá tenni. Így az állam továbbra is kb 300 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhatna, ezért ezt a pénzt az adócsökkentés terhére kéne pótolni a költségvetésben. Jövőre komoly reformokat kell elindítani a nagy újraelosztó rendszerekben, hogy hatékonyabban, kevésbé pazarlóan működjenek. Így néhány év múlva jelentős kiadáscsökkenést lehetne elérni, aminek köszönhetően (és megfelelő versenyképesség-növelő programokkal kiegészítve) el lehetne érni, hogy meglegyen a kellő mozgástér a jelentősebb adócsökkentéshez.

Ezt nem az IMF vagy az EU vagy a Moody's kedvéért kéne így csinálni, hanem a felelős gazdaságpolitika, a jövő generációk érdekében.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 09:52:43

@midnight coder: Mintha a kormányt hallanám. Ez azt jelenti, hogy 2 hónapra se terveznek előre. Ad hoc kapkodás az egész önmagának is ellentmondó kormányzás. Ennek nem lesz jó vége. És a vége már most is látható. Minél előbb állítjuk meg, annál kevesebb kárt okoz. (kártevő-kormány).

midnight coder 2010.12.11. 09:53:39

@akdiana: Jó dolgokat írsz. De ettől ha bemész egy bevásárlóközpontba, behunyod a szemed és elindulsz, 100-ból 99-szer kínai termékbe ütközöl. Ahol nem az leginkább az élelmiszerek. És kb. ugyanez van máshol is, hála a globális piacnak. De ez a termelői - és egyre inkább fejlesztői kapacitás egy diktatorikus kommunista állam területén van. Hiába van az USA-nak hadereje: ha teszem azt 10 év múlva a kínaiak úgy döntenek hogy nem szállítanak tovább az USA-nak, kiürülnek odaát a boltok. És ugyanez igaz ránk is.
És egyre inkább oda fog áttolódni a fejlesztés is. Mi pedig kb. hasonló helyzetben leszünk, mint anno a cuculizmusban ahol a használható termékek a vasfüggöny túloldalán voltak.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.12.11. 09:54:43

@midnight coder: de képzeld, volt már, hogy azért vettem fel hitelt (kértem kölcsön, kamattal!) mert egy jövőbeni célt akartam elérni. Akkor, pillanatnyilag rosszul jártam vele, de egy későbbi nagyobb bajt, nagyobb kiadást csökkentettem vele. Ezt hívják előre gondolkozásnak.

"Másrészt, állam bácsi 20 év múlva is lesz"
Ezt az "állam mindig lesz és ellátja a feladatait" gondolkozást nem értem. Szomáliában is van állam, csak kérdés, hogy milyen. Ha összeomlik a pénzügyi rendszer, visszafordíthatatlanul, szerinted lesz még olyan, hogy magyar állam? Szerintem nagyon nem törvényszerű, az állam sem öröktől fogva való és örökké létező valami. Vagy ha lesz is: milyen? Miből tartja fent magát, milyen feladatokat fog ellátni, pénz nélkül? Ami fix, hogy nyugdíjat nem fog fizetni :-) :-(

pokesz70 2010.12.11. 09:55:00

@midnight coder:

"Az életszínvonalat folyamatosan hitelből fedeztük, ebben kivétel csak a 98-2000-ig tartó ciklus volt."

Mert ezekben az években a Bokros-csomag feléléséből fedezte Orbán a pazarló gazdaságpolitikát.

sztrugackij 2010.12.11. 09:55:26

@midnight coder: Bemutatom az ismert univerzum legnagyobb folyamatgondolkodóját!
A lenyúlt 2700 milliárd hány évre is elég a kormányodnak? A pénztárak mekkora időintervallumokban számolnak?

pakesz (törölt) 2010.12.11. 09:55:49

@midnight coder: "Én is, csakhogy Európa közepén vagyunk, EU tagországként. Nem tehetünk ilyesmit. "

erdekes ezt miert nem mondjak amikor lopasrol van szo?

midnight coder 2010.12.11. 09:57:07

@Hari R. Seldon: A nemzetközi helyzet fokozódik elvtársak. És még fog is. És nem csak nálunk ha jól körbenézel. Egyre több ország kerül a csőd szélére (utoljára az emindens diáknak tartott írek), a befektetők egyre idegesebbek. Szűkül a mozgástere annak aki most akar kimenni a szarból.
Persze ha Fletóéknak mondjuk 2006-ban lett volna ilyen külgazdasági helyzet, akkor hamarabb jön el az igazság pillanata. Részben egyébként már eljött, a libásnak pont azért kellett megtennie azt amit - és Fletónak távoznia mert nem tudta volna felvállalni ezeket.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.12.11. 09:57:23

@Hungeralien: Az egy elemes minta statisztikailag értelmezhetetlen. Ennyi erővel mondhatá Amstrong, hogy mi a faszért nem megy mindenki a Holdra. Neki siekrült...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.12.11. 09:58:31

@midnight coder: "ha teszem azt 10 év múlva a kínaiak úgy döntenek hogy nem szállítanak tovább az USA-nak, kiürülnek odaát a boltok."
Vagy elkezdenek odahaza gyártatni, és rájönnek, hogy Jé! Nem csak megoldódott a munkanélküliség, fellendült a gazdaság, és csődbe ment a vetélytársunk is a piaca megszűnésével, hanem mivel kivontuk a know-how -t, vissza is fejlődnek!

midnight coder 2010.12.11. 09:58:47

@sztrugackij: Attól függ mire fordítják. Mondjuk ha a legegyszerűbbet teszik akkor az államadósságot csökkenthetik vele. De szerintem ennél léphetnek jobbat is.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 10:00:42

@midnight coder: A tanúból idézel? Ez mindent elárul arról, milyennek látod a kormányt. Te vagy Virág úr/elvtárs!!!!!

pokesz70 2010.12.11. 10:01:16

@midnight coder:

"De valamit lépniük kellett, mert ha tovább mennek a Fletói úton az a csődhöz vezet."

A 2006 óta tartó, megszorításokkal fémjelzett gazdaságpolitika nem vezet csődhöz, csak a zemberek türelmetlenek és elhitték Orbánnak, hogy lehet máshogy is. Szerintem jelenleg 3 út lehetséges:

1. megszorítások (2006 óta ez megy, mostanra már lehetne egy kicsit lazítani a gyeplőn, Bajnaiék is már adócsökkentéssel számoltak 2011-ben)

2. hitelfelvétel (ezt maximum a reformokra szabadna felvenni)

3. a megtakarítások felélése (ez történik most)

Nekem nagyon nem tetszik, hogy Orbán ez utóbbit választotta.

midnight coder 2010.12.11. 10:01:37

@Hari R. Seldon: Aha. És kik fogják megoldani a kérdést ? A szocik akik elkúrták, nem kicsit de nagyon és minden bajunk okozói, vagy a neonáci minden civilizált helyen szalonképtelen Jobbik minimális támogatottsággal a háta mögött, vagy a bölcsészgyülekezet LMP ?

midnight coder 2010.12.11. 10:03:38

@newtehen: Ez nem megy úgy hogy csapsz egyet a varázspálcáddal és ott a gyártósor. Ha menne akkor minden szutyok afrikai ország ipari hatalom lehetne.

midnight coder 2010.12.11. 10:05:14

@pokesz70: Bajnaiék bármivel könnyen számolhattak, mivel pontosan tudták hogy a következő ciklusra esélyük sincs. Amit viszont ténylegesen csináltak, az azoknak a baromságoknak a megszüntetése amik ide vezettek. Csakhogy ez 8 év elkúrásának megszüntetésére nem elég.

sztrugackij 2010.12.11. 10:06:14

@midnight coder: A befektetők főleg az idióta és felelőtlen nyilatkozatoktól,valamint a csak rövid távú megoldásokat hozó átgondolatlan lépésektől lesznek idegesek.Igaz ezt csak a Financial Times írta és nem a Magyar Hírlap ,azt meg te nem olvasol.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.12.11. 10:07:06

@midnight coder: "vagy a neonáci minden civilizált helyen szalonképtelen Jobbik "
Azt ugye vágod, hogy a fidesz - saját program híján - a civilizált helyeken szalonképtelen jobbik programjából ollózza ki a tennivalókat? (ráadásul mind az LMP mind a Jobbik nagyobb háttérrel rendelkezik, mint a kormányban lévő KDNP)

pakesz (törölt) 2010.12.11. 10:07:22

@midnight coder: zavarjak el a Nemzet Gorenyet Orbant es a fidesz normalis part lehetne
egy kozepes part aki kompromiszumkesz
es nem tomegpart

ZX 2010.12.11. 10:08:40

@midnight coder: Tudod mi a merkantilizmus? Nézz utána. Svájcban remekül működik.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.12.11. 10:09:35

@midnight coder: Ezt mond már a mercedesznek, aki csapott egyet a varázspálcával, aztán itt lett a gyártósor... Vagy a suzuki, vagy az audi...
Azt ugye tudod, hogy kínában nem a kínaiak gyártatnak, hanem a német/amerikai multicégek? Semmibe sem kerül Nekik áthelyezni a gyártósort, mint ahogy azt pld a Sony is megmutatta Gödöllőn. Sok reményed ne legyen efelől.

akdiana (törölt) 2010.12.11. 10:10:37

@midnight coder:

Sajnos hazánkat jelenleg mindneképpen a perifériába felé látom gördülni, -remélem visszafordulunk...

Kínánál pedig nem szabad megfeledkezni arról, hogy ott olyan átalakulás volt, hogy a 20-ik század végére vegyes szerkezetű gazdasága lett, azaz az állami szektor mellett egyre nagyobb szerepet kaptak a külföldi vállakozások. Kína becsalogatta a külföldi tőkét, ez segítette meglendíteni. A lendülete a külföldi tőke és technológia kínába való csábításával történt, ez által emelte hozzájárulását a világtermeléshez. Azaz, nem önerős tőkéből!

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gazdasági növekedése mellett, Kína még 2000-ben is kifejezetten elmaradott és szegény országnak számítot. A lakosság életszínvonala nem valami hű de jó. Az ezredfordulókor a lakosság közel 80 % -a mezőgazdaságból, vagy ahhoz kapcsolódó ágazatból élt, a felnőtt lakosság közel 25 %-a, pedig írástudatlan volt ekkor. (Ennek forrása: Romsics Ignác könyv).

A magam részéről Kínával kapcsolatosan még némi óvatosságra, intek, kivárásra. Mert a népesség jóléte ott nem történt meg, rengetegen nem élnek ott olyan életszínvonalon se mint nálunk, akkor meg hiába dübörög a gazdaság, -és az is a külföldiek kínai beruházásainak köszönhetően. Kína gazdasági növekedését pont a nyugati államok tőkebevitele hozta létre. (Ebben viszont nagyon okosak voltak, nem elűzni, hanem csábítani akarták a külföldi tőkét).

pakesz (törölt) 2010.12.11. 10:11:29

@pokesz70: hozzatennem hogy a megszoritas mehetne hogy azokat szorongassak meg akiket eddig nem annyira
pl. rokinyugerek vagy tininyuggerek

serteperte55 (törölt) 2010.12.11. 10:13:43

A pénz a tied mert elköltheted.

Mike36 2010.12.11. 10:15:53

@midnight coder: a lényeg

vagyontárgyaidat amit most is csak az államtól kaptál kölcsön mikor fogod leadni Viktornál?

midnight coder 2010.12.11. 10:16:00

@sztrugackij: A befektetők szarnak ránk. Térségben és helyzetben gondolkodnak. Ha az íreknél, görögöknél, portugáloknál, spanyoloknál szar az itt is megjelenik.

midnight coder 2010.12.11. 10:18:48

@ZX: Ja. Csak ez itt nem Svájc hanem egy nagyon nyitott gazdaság.

midnight coder 2010.12.11. 10:19:42

@pakesz: Nem válaszoltál a kérdésre. Ha a FIDESZ nem tömegpárt akkor nyilván kormányozni sem fog. De akkor ki ?

Átvitel honvéd 2010.12.11. 10:22:06

@Mike36: kultúremberek, én úgy tudom, észérv-alapon vitáznak.

"te pedig boldogan fogod odaadni Viktorkádnak", "
de meg is érdemled" -- ezek nem észérvek. Messziről sem.

ZX 2010.12.11. 10:22:21

@midnight coder: Nem Svájc, de adottságaink alapján lehetnénk. Csak nem ilyen balfasz kormányokkal mint az elmúlt 20 évben.
De a merkantilizmussal arra céloztam, hogy ha működővé tudnánk tenni, akkor a rokiktól meg a cigányoktól el lehetne vennia segélyt.

midnight coder 2010.12.11. 10:23:52

@newtehen: Ezt addig tehetik meg, míg a mindenkori kormány hozzájárul. Ha a kínai komcsi kormány úgy dönt hogy nem... De még csak ez sem kell. A pénz is egyre inkább kínában lesz. Ha a kínai cipőt olcsón is veszed meg, de megveszed. Viszont a kínaiaknak te sokkal kevésbé tudsz árut eladni. Ott az export többlet. Ma még persze vannak akik igen (Pl. németek) de a kínaiak egyre kevésbé szorulnak rájuk. Egyre több ott a pénz, és egyre több lesz a saját fejlesztés. Lásd japánok akik kicsiben eljátszották már anno ugyanezt.
És az ő hazai piacuk van akkora, hogy nem nagyon lesznek bajban akkor sem, ha Pl. európába már nem szállítanak.

akdiana (törölt) 2010.12.11. 10:24:22

@akdiana:
korrigálom magam:

ezt írtam:
"Kína gazdasági növekedését pont a nyugati államok tőkebevitele hozta létre."

nem államok, hanem a külföldi, nyugati...stb. hatalmas cégek tőkebevitelére gondoltam elsődlegesen Kínába.

(Korábban utaltam rám, hogy államok fölötti, transznacionális gazdaság alakult ki, az ezt megelőző államok közöttiből. Hát, Kína erre pont jó példa. Azaz, nem az egyes államok, hanem a hatalmas, tőkeerős cégek beruházása dönti el, hogy hol fogja befektetni a tőkét, -és ezáltal melyik ország gazdasága is pörög fel következményként.
Nem véletlen az sem, hogy számos országban, ha egy nagy külföldi cég beruházást tervez, a cégvezetőt közvetlen miniszterek, politikai nagykutyák fogadják egyeztetésre. Az erőt viszont főleg kis oszágok esetében nem az állam politikusai, hanem a cégek vezetői testesítik meg. Ezt is látni kell.
(Ezek miatt óvatosan kell lehúzni a bőrt plusz sarcot formájában a nagy cégekről, mert ha kivonulnának, ők még mehetnek továbbra is akár Ázsiába...stb.).

Budaphestie 2010.12.11. 10:25:43

@midnight coder, @sztrugackij, @pakesz és a többiek:

Általában aki azzal érvel, hogy egy problémára csak egyetlen lehetséges megoldás létezik, aki azt mondja, hogy csak egy út van, az hazudik.

Mert attól még, hogy nem tudunk kitalálni, vagy elképzelni más megoldást, attól még léteznek más megoldások, csak mi magunk vagyunk tudatlanok.

Persze ebben a konkrét esetben nem nekünk kell megoldani a problémát, ezért nem szégyen bevallanunk, hogy hát én csak azt az egy megoldást ismerem, amit valaki (a Matolcsy bácsi) megmutatott nekem. Ha nem mutatják meg, akkor még ezt a megoldást sem ismerném.... na persze én nem is vagyok pénzügyminiszter...

különvélemény 2010.12.11. 10:26:59

@Hari R. Seldon:
Nincs is azzal baj, ha a végkielégítésekre gondolsz, csak az a lényeg, hogy differenciálják szolgálati idő alapján.
Tehát a fél éve kinevezett xy állami cég gazdasági igazgatója ne kapjon egy büdös lófaxot se, a 40 éve dolgozó tanárnő meg kapja meg szépen ami jár neki.

sztrugackij 2010.12.11. 10:38:00

@BPHead: midnigt coder állítja,hogy ez az egyetlen jó megoldás.Olvasd el a kommentjeit.

pfekete101 2010.12.11. 10:39:00

Kedves Rogan Ur!
Ha nem az enyem a MNYP-i penzem (tehat nem magamnak takaritok meg), akkor miert is van/lett bevezetve anno a MNYP?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.12.11. 10:43:16

@midnight coder: "És az ő hazai piacuk van akkora, hogy nem nagyon lesznek bajban akkor sem, ha Pl. európába már nem szállítanak. "
Nem érted mit írok. Ha kivonják onnan a KNOW-HOW-t, akkor nem lesz mit európába szállítani. Nem azért gyártanak kínában, mert csak ott tudják legyártani ezeket a vackokat, hanem azért, mert ott találnak olyan embert, aki egy tál rizyért nyomkodja a gombokat. Nehogy azt hidd, hogy kína mondjuk processzort tud gyártani, ha kicuccol onnan az intel. Talán a legutolsó modellt, gagyi minőségben, ha einstandolják a gyártósort, akkor az megy, amíg el nem romlik. Aztán marad a rizslámpa, mint exportcikk.

sztrugackij 2010.12.11. 10:44:44

@BPHead: Az "ez az egyetlen járható út" nem emlékeztet téged a diktatúrák ideológiájára?
"Csak az a magyar aki ránk szavaz","A haza nem lehet ellenzékben"(ti.mi vagyunk egyedül a haza).Gondolkodjatok már el ezen egy kicsit!
Nem állítom,hogy diktatúra van csak éppen annak tűnik.

pfekete101 2010.12.11. 10:47:46

En mindenfajta NYP-t torolnek. Az allamit meg 20-40 ev alatt megszuntetnem (ok, lenne egy 1 %-os szocialis ny. levonas azoknak, akik nem tudnak felretenni betegseg es egyeb oko miatt).
Szoval mindenki ugy es annyit tesz felre oregkorara ahogy es amennyit akarna.

Budaphestie 2010.12.11. 10:49:51

@sztrugackij: tudom, csak volt egy vita, amiben többen vettetek részt... és nem tudtam konkrétan egy hozzászóláshoz kapcsolni. Bocs.

sztrugackij 2010.12.11. 10:55:00

@pfekete101: Az Egyesült Államok nyugdíjrendszere ilyen.Ezt szeretnéd Magyarországon bevezetni? Talán egy következő földtörténeti kor hajnalán.

pfekete101 2010.12.11. 10:57:48

@sztrugackij: Igen, en ezt vezetnem be. :-) De ez nem rajtam/rajtunk mulik. :-(

ZX 2010.12.11. 10:57:53

@pfekete101: Ez hülyeség, főleg egy olyan országban, ahol pénzügyi kultúra tudjuk, hogy 0.

pfekete101 2010.12.11. 10:58:52

@ZX: Miert hulyeseg? Mi az a penzugyi kultua?

sztrugackij 2010.12.11. 11:00:38

@pfekete101: Nos,egy támogatót már szereztél.

ZX 2010.12.11. 11:03:56

@pfekete101: mi az a pénzügyi kultúra?
Az emberek többsége máról holnapra él. fogalma sincs hogy kell takaréskodni, és ha van összegyűjtött pénze azt hogyan kell befektetni. Sőt, egáltalán, hogy érdemes befektetnie.
Azt sem tudták mi történik egy hitelfelvételkor. Meg is látszik. És te ilyen embereket akarnál rávenni bármiféle oktatás és képzettség nélkül, hogy takarékoskodjanak öregkorukra? Haha.

pfekete101 2010.12.11. 11:19:37

@ZX: nos, miert az allamnak kene az emberek penzevel takarekoskodnia? Marcsak az kene, hogy az emberek penzere is legyen allami garancia, szal ha veletlenul valaki a penzet elkaszinozza, beledobja a Dunaba, elegeti ... akkor az allam majd megteritse. Ne bolondits! ;-)
Ha valaki nem tud takarekoskodni (sztem ez tok alap dolog), akkor az az ember...:
- hogyan jutott munkahoz?
- hogyan tud bevasarolni?
- hogyan tud adozni (= kitolteni az adobevallast)?
- hogyan tud munkaba jarni?
- hogyan....

pfekete101 2010.12.11. 11:22:16

Ha valaki kap netto havi szazezret azt vesz 99.990 Ft-ert egy LCD TV-t es sir, hogy nem tud megelni, akkor erre mit mondjak?
Nem a TV a lenyeg, hanem az, hogy az embernek tudnia kell meddig er a a bizonyos takaro. Aki ezt nem hajlando figyelembe venni (nem tesz felre nyugdijaskorara), az megerdemli.

ZX 2010.12.11. 11:22:52

@pfekete101: Alapdolognak kellene lennie, ebben igazad van, de sajnos nem alap dolog. És ebben szerepe van az elmúlt 60 évnek, ami arra tanított, hogy nem kell takarékoskodnod, élj csak ahogy akarsz, majd az állam gondoskodik rólad.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 11:23:46

@pfekete101: Sehogy. Papíron rokkantnyugdías, feketén dolgozik. Az államtól nyugdíjat kap, adót nem fizet.

ZX 2010.12.11. 11:24:09

@pfekete101: A gyerekedet is megtanítod dolgokra. az embereket is így kel megtanítani, hogy már nem a kommunizmusban élünk, hogy más majd gondoskodik rólad. Ehhez még nem nőtt fel a társadalom.

pfekete101 2010.12.11. 11:24:36

@ZX: nos ezzel az "uj" rendszerrel az emberek szepen megtanulnak meddig er az a bizonyos takaro.
+ NYP-akat azert szuntetnem meg, mert szerintem csak egy lenyulo bagazs az egesz.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.11. 11:25:08

Sehogy!

Rokkant nyugdíjat kap, mellette feketén (zsebre) dolgozik. Adót nem fizet, nyugdíjat kap.

pfekete101 2010.12.11. 11:28:45

@ZX: igen. :-)
Fel kene mar noni!
Azert sajnalatos dolog az, hogy aki meg nem nott fel bizonyos dolgokhoz (nem tud banni a penzzel, ...), az hogy tud egyaltalan gyereket "felnevelni".
Nekem van 2, tudom mirol beszelek. ;-)

akdiana (törölt) 2010.12.11. 11:29:13

@ZX:

A probléma gyökere a pénzügyi kultúra hiányában, szerintem egészen a rendszerváltásig visszavezethető. Ugyanis akkor robbant be az országba a kapitalista bankrendszer, de az emberek jó része ennek működésével nem volt tisztában, sokan eladósodtak. Viszont ha emlékeim nem csalnak, kormányzati, politikai oldalról pont fogyasztás ösztönzés történt, a t. politikai elit sem világosította fel a korábbi szocialista rendszerben nevelkedett lakosságot az új pénzügyi rendszer működésére.

Azért európa nyugati felében már régóta szilárd volt akkorra a pénzügyi kultúra.

A fő problémának viszont azt tartom, hogy hatalmas tömegek hazánkban, ha akarnának se tudnak megtakarítani, sokan önhibájukon kívül futnak ki nullára hó végére, és akkor még örülnek is, ha nem minuszba.

Sokakra nem az a jellemző, hogy egy alapvetően jó, elfogadható helyzetből indulnak az életnek és megtakarítanak, hanem nem igazán kielégítő szintről kezdenek.

Az már csak hab a tortán, hogy létezik a felelőtlen réteg is, de úgy vélem sokan lehetnek, de nem ők a többség.

Felelőtlennek tartom pl., aki önerőből nem tudna karácsonyi ajándékot venni, de vesz áruhitelből, akinek önerőből nem menne "lapos TV" vásárlás, de neki csak azért is kell. Nincs elegendő rendelkezésre álló öszege mindenből a legújabbra, de amúgy megélne, de mégis a szükségleteinél többet költekezik.
Ám úgy vélem, ez utóbbi a sztereotípia, ami nem nélkülöz valóságalapot, de sajnos sokan nem az LCD TV vételtől nem tudnak megtakarítani, hanem mert hó végére nem tudja melyik csekket fizesse később, mert enni kell. Sok családban, ha kilyukad a gyerek cipője, anyagi katasztrófa újabbat venni...stb. Ezt tartom fő problémának, amíg ez a réteg nagy tömeget képvisel, amíg az ő életszínvonaluk nem nő, addig hiába is vannak tisztában a pénzügyi rendszerrel...stb., ha nincs miből megtakarítaniuk.

ZX 2010.12.11. 11:30:12

@pfekete101: Ez lopás továbbra is a régi rendszert tartja életben, hogy az állam majd eltart.
A lenyúló bagázs meg elég szép reálhozamot termelt nekem.

pfekete101 2010.12.11. 11:33:50

@ZX: mi a lopas? Az, hogy magadnak teszel felre (nem az allam neked)?
"A lenyúló bagázs meg elég szép reálhozamot termelt nekem."
Jo az a hozam, ha viszontlatom azt a penzt valamikor.
Barmikot kivehetem? - NEM!

ZX 2010.12.11. 11:34:57

@akdiana: Sok mindenben igazad van, de nem mindenben. Ma már szinte alapkövetelmény az autó, ami ugye igen drága. Minket megszóltak már 10 éve is, mikor busszal mentünk sátrazni, hogy te úristen, hogy lehet ilyet csinálni. Persze autó hitelre kell és azt fenn is kell tartani. Lapostévé is kell, meg iPhone meg minden kütyü. A magyar adósságállomány több ezer millió euró. Akármilyen kicsi összeget is takarít meg valaki, az is takarékoskodás. Régemn volt ugye iskolabélyeg. Ma már nem divat. Miért?

pfekete101 2010.12.11. 11:35:03

Tenyleg miert van az, hogy az NYP-bol nem vehetem ki barmikor a penzemet? Miert nem lekotes alapon mukodik (en megmondom elore, hogy 1 evig nem veszem ki)?

ZX 2010.12.11. 11:38:12

@pfekete101: A lopás a manyup pénzek einstandolása.

"Jo az a hozam, ha viszontlatom azt a penzt valamikor."

Viszontlátod. de ha ennyire nem bízol a pénzintézetekben bankba se vidd a pénzed, mert eltőzsdézik meg hitelt adnak olyanoknak akik nem fizetik azt vissza.

Ez a nem vehetem ki bármikor szöveg meg fárasztó. Ha veszel egy lakást és jelzálogra veszel fel rá hitelt akkor is csak megkötéssel adhatod el. Attól még a tied ugye?

ZX 2010.12.11. 11:39:16

@pfekete101: mert akkor sokan elkótyavetyélnék. Lekötés. 65 évers korodig nem veszed ki.

pfekete101 2010.12.11. 11:41:54

@ZX: "A lopás a manyup pénzek einstandolása."
Agreed. Az allami vagy a magan kozul persze hogy a magan a "jobb".
"Viszontlátod. de ha ennyire nem bízol a pénzintézetekben bankba se vidd a pénzed, mert eltőzsdézik meg hitelt adnak olyanoknak akik nem fizetik azt vissza."
Most mar nincs allami garancia a MNYP-ra, szoval mindegy hogy MNYP vagy bank.
De akkor mi ertelme a MNYP-nak?
"Ez a nem vehetem ki bármikor szöveg meg fárasztó."
Ennyivel nem uszod meg! :-)
Lehet hogy Neked faraszto, de sajnos nagyon is igaz. Azert azt belathatod, hogyha a penzedhez majdnem barmikor hozzaferhetsz, akkor az sokkal jobb, mintha azt mondanek, hogy csak akkor kaphatod meg, ha nyugdijas leszel, egyebkent meg ilyen-olyan levonas lesz.

pfekete101 2010.12.11. 11:43:09

@ZX: "mert akkor sokan elkótyavetyélnék. Lekötés. 65 évers korodig nem veszed ki."
Uhum..... na ja.
Es en miert nem valszthatom azt, hogy en nem kotyavetelem el a penzemet,m hanem adjak ide es nem kerek semmit ha nyugdijas leszek.

pfekete101 2010.12.11. 11:43:55

Ez most jutott meg eszembe:
"Álmom az állam tulajdona."

ZX 2010.12.11. 11:47:15

@pfekete101: "Most mar nincs allami garancia a MNYP-ra, szoval mindegy hogy MNYP vagy bank.
De akkor mi ertelme a MNYP-nak?"

én speciel olyan manyupban vagyok ami egyben bank is. De az államosítás miatt úgyis fel fogják vásárolni ezek az intézetek a kisebb manyupokat.

"akkor az sokkal jobb, mintha azt mondanek, hogy csak akkor kaphatod meg, ha nyugdijas leszel, egyebkent meg ilyen-olyan levonas lesz...Es en miert nem valszthatom azt, hogy en nem kotyavetelem el a penzemet,m hanem adjak ide es nem kerek semmit ha nyugdijas leszek."

Vagy mindenki, vagy senki. A többség sajnos pénzügyileg éretlen emiatt hátrányba kerülnek azok is, akik értenek hozzá. Sajnos ez van. Amíg a többség nem képes gondoskodni magáról, addig mi is szívunk.

ZX 2010.12.11. 11:49:22

@pfekete101: Csak nehogy a 101-es szobában kössünk ki. :D

akdiana (törölt) 2010.12.11. 12:12:53

@ZX:

Abban egészen biztos vagyok, hogy nincs mindenben igazam :)

Egyet értek, hogy a kicsi megtakarítás is több mint a semmi. Csak sajnos sokakban fel sem merülhet, hogy lapos TV-t vegyen (se önerőből, se áruhitelből), mert azon gondolkodik, hogy az áram, vagy a víz számláját fizesse be időben, örül a régi TV-jének. így értettem. Ennek a rétegnek nincs mit megtakarítania, nullára kifut, de valahogy tisztességesen megélt -eddig még. De ha ez a réteg még lejjebb csúszik, akkor nagy gond lenne...

Alapkövetelmény az autó? Miért lenne az? Ez már inkább pszichológióa, szociálszpichológia területe, hogy vannak külső és belső kontrollos emberek. A reklámok a külső kontrollos emberekre építenek, akiknek az kell ami a szomszédnak is van, vagy mit szólnak mások, ha neki nincs. A belső kontrollos embereket ez meg hidegen hagyja. A fogyasztói társadalom kívülről irányított, külső kontrollos embereket kíván, így a megtermelt áruk elkelnek, akkor is, ha szükség sincs rájuk...stb. A gond az, ha túl sokan az alig valamire elég jövedelmükkel a külső kontrollosok táborába tartoznak.

Az intenzív tömegfogyasztás a 90-es évek elején jelent meg. Mire egy fiatal azóta felnő, ebbe nő bele, számára ez a világ. Az új generációnak már kiemelten az a fontos, hogy mennyire divatos, menő...stb.

Belső kontrollos ember, meg lehet ezeken csak magában jót mosolyog.

Ha szerényebb anyagi jövedelemmel bír valaki, és mégis kell neki autó, aminek fenntartása nehézségeket okoz számára, akkor azok szerencsétlen külső kontrollos emberek.

Ideális esetben nem azért vesznek autót az emberek, mert státuszszimbóélum, hanem mert alapból megteheti és nem vágja földhöz a törlesztés és megtakarításra is futja mellette.

pfekete101 2010.12.11. 12:25:29

@ZX: :D
Na, megebedeltem es bucsuzom. :-)
Mindenkinek minden jot. Sziasztok!
Koszi a hozzaszolasokat.

ősirománszokás 2010.12.11. 14:06:44

@NemzetköziKockázatközösség: A probléma az hogy a régióban miénk a legbőkezűbb állami nyugdijrendszer az átlagbérhez visonyitva. Persze az eloszlása igazságtalan és rossz, hiszen van aki alig kap, van aki 150-200 ezret ami iszonyúan irreális. Az állami "szolgáltatások" kapcsán meg ezek bizony szolgáltatások. Miért van az hogy az Egyesült Királyságban a rendőrség kiküld egy kérdőivet évente, hogy mennyire vagy elégedett a munkájukkal? Az összes állami szolgáltatás szinvonala gyatra itthon. Nem tudsz egyet sem mondani ami jól szervezett és nem forráshiányos lenne. El kéne rajta gondolkodni. A befektetések kapcsán, nem értesz hozzá, attól hogy te még nem láttál éves 15%-nál nagyobb hozamot attól még létezik, sőt ennél jóval nagyobb is.

vomit 2010.12.12. 22:35:08

@ZX: a penz NEM szorgos munkaval, sporolassal, adoztatassal vagy nyuggerek ehen halasztasaval teremtodik. bar biztosan azt hiszed, nem is az allam bocsatja ki, es onnan mar ingyen van forgalomban.

helyette magankezbol keletkezik banki eladosodas utjan, es a letezeset tovabbi eladosodassal kell valakinek fizetni, kulonben csendben eltunik a rendszerbol (=aki teheti, torlesztgeti a hitelet).
erre koss csomot.
www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=27226
süti beállítások módosítása