HTML

biztonságos?

Semmi sem biztonságos. az Ember egy kis hópihe az őrjöngő tűzhányók kereszttüzében. A cikkek igazából kérdések, ha kinyilatkoztatok, azt is vegyétek kérdésnek..

Friss topikok

  • gunyoros: Legalább a végére írd oda, hogy paródia, mert kezdik egyre többen beszopni. :D (2014.03.02. 12:17) Rezsiadó
  • Világnézet Netes Napló: Érdemes megnézni a képet: Akasztány vallás jelképei erkolcstan.blog.hu/2013/10/08/akasztany_vall... (2013.10.08. 19:37) Az Akasztány Vallás
  • Budaphestie: @hakapeszimanó: így van, a szakzsargon Kiss Endre filozófustól származik. hu.wikipedia.org/wiki... (2012.12.30. 21:12) Szakdolgozat kvíz
  • bögöbö: Bocsánat, helyesebben csak "Tény", így, egyszerűen és szerényen. (2012.12.06. 09:08) Helyreigazítás 2014
  • Celtic: Ez igy van. Ez az un. "ne a zemberekkel fizettessek meg"-eljaras. Gyonyoru populista szarsag. En... (2012.10.11. 14:29) A hatósági ár esete az adóforintjainkkal - kis számtan költőknek

Linkblog

Nemszavazók, érvénytelenül szavazók

2010.04.07. 09:56 Budaphestie

Az utóbbi időben a legkülönbözőbb ismerőseimtől kell végighalgatnom ugyanazt a sületlenséget, miszerint "...nem megyek el szavazni, mert egyszerűen nincs kire, egyik párt sem tetszik..." vagy "...elmegyek szavazni de direkt érvénytelen cetlit dobok be, hogy lássák, hogy nem lustaságból nem ixeltem, hanem mert nincs kire..."

Techikailag mindkét okoskodást egy kalap alá vonhatjuk, hiszen drága szavazólapra nemiszervet vagy n-edik rublikát rajzoló polgártársam, az égvilágon senkit sem fog érdekelni, hogy miket rajzolgatsz, mint ahogyan az sem hogy elmentél szavazni. Mindösszesen egy kicsit megnehezíted az érvénytelen cetliket kiválogató munkás dolgát, de a szelvényed megy a szemétbe. A mondanivalód egy emberhez sem jut el, mert eszközt tévesztettél! Neked valójában az interneten kellett volna közzétenned a véleményedet, mert ott legalább van esélyed rá, hogy több ember is megnézi, elolvassa, kommenteli. A szavazólap erre nem alkalmas, azt senki sem fogja megnézni, rápillantanak és dobják a kukába.

Mert a válaztás nem véleménynyilvánítás!

 A választás olyasvalami, mint amikor a haverjaid odaszólnak, hogy "hé Béla, szerinted hová menjünk sörözni?". És akkor te két dolgot tehetsz. Vagy megmondod, hogy szerinted hova kéne menni, vagy elintézed egy vállrándítással, mondván "nekem mindegy fiúk, döntsetek nélkülem." Mindkét reakció teljesen korrekt és elfogadható. Az viszont már nem nagyon okés, hogyha erre a kérdésre elkezded kifejteni, hogy szerinted egy söröző sincs a városban ami a te igényeidnek megfelel, mert mindegyik hely drága és mindenhol szar a sör, meg egyébként is mindenhol túl sokan vannak, satöbbi, satöbbi...

Ezt a viselkedést ugyanis hisztizésnek hívják. És erre a haverok valószínűleg azt fogják kérdezni, hogy "Mi van Béla, megjött, vagy mi?".

A konkrét szitu egyszerű: feltesznek egy eldöntendő kérdést. Ha a válasz neked mindegy, ne is menj el szavazni, hanem töltsd hasznosabban az idődet! Ha viszont úgy érzed, hogy van különbség a felkínált alternatívák között és te például az egyikkel jobban járnál, mint a többivel, akkor jól teszed ha válaszolsz a kérdésre, mert az egész végeredmény is olyan hangyafsznyi szavazatokból fog összeállni mint a tied. Nagyon kicsit fog csak számítani a szavazatod, igen. De ha ez zavar, akkor te biztos valami nagy császárnak képzeled magad, aki nem hajlandó a pórnéppel együtt szavazni, mert kábé egyedül akarsz dönteni a "parasztok" feje felett. De vedd már észre, hogy egyrészt nem vagy nagyon nagy császár, másrészt a demokrácia nem erről szól, hanem arról, hogy sok kis válaszból áll össze a nagy válasz. Ha ez nem elfogadható számodra, azt sem úgy tudod legjobban kifejezni, hogy pöcsöt rajzolsz a szavazólapra (lásd 2. bekezdés).

A véleménynyilvánításnak megvannak a lehetséges csatornái,  de a szavazás semennyire sem az. Úgyhogy hiába vigyorogsz magadban a szavazófülkében pöcsrajzolás közben, mert abban a fülkében ott van a teljes közönséged is, ami elég szánalmas, ha jobban belegondolsz.

3 komment

Címkék: politika választás magyarország szavazás

A bejegyzés trackback címe:

https://biztonsagos.blog.hu/api/trackback/id/tr101900971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezo_O 2010.04.07. 16:59:21

ezek szerint ha nincs kedvem elmenni sorozni, mert az osszes sorozo szar, nem szeretem a dohanyfustot, es azt, hogy sokan vannak, es nem tudok beszelgetni, ugy velem, hogy nem nyujtja azt az elmenyt, amit elvarnek tole, akkor hisztis vagyok, es nem ugyanugy elmondom a velemenyem (nincs kedvem), mintha azt mondanam, hogy hova, vagy, hogy mindegy? ez nem csak suletlenseg, de tele van logikai buktatokkal.
ha elmegyek es leteszem a voksom valami olyanra, amivel nem ertek egyet, kicsit sem, az meg szanalmasabb, mint faszt rajzolni, hiszen onmagamnak hazudok, meg tizmillio masiknak.
a szitu tenyleg kurva egyszeru: ha bemegyek a boltba, es nincsen csak romlott tej, akkor inkabb nem iszom tejet, minthogy fossak, meg ha van negyfele is. van aki meg azt szereti, meg fosni.
ha Te ugy erzed van olyan valasztasod, ami a preferenciaidnak megfelel, vagy jobban megfelel, mint valamelyik masik, akkor menj el, es told oda az ikszet. es kozben vigyorogj, mert ugyanugy at fognak baszni, mint, ahogy Te is atbasztad magad.

Budaphestie 2010.04.07. 17:34:29

@rezo_O: nem, ha nem szavazol, akkor attól még nem vagy hisztis. Akkor vagy hisztis, ha egy eldöntendő kérdésre válasz helyett kifakadsz és még akkor is nyomod, amikor már nem hallgat senki, de tényleg senki.

Viszont szerintem tévedésben vagy, ha azt hiszed, hogy szavazni csak arra a pátra érdemes, ami kvázi ugyanazt ígéri, mint amit te gondolsz. Ilyen párt csak akkor lesz, ha te magad alapítasz egyet! (nem tilos)

Elárulom, hogy nekem sem fedi le semennyire egyik párt sem az elvárásaimat, de van olyan, amelyik legközelebb áll hozzá. Én arra szavazok, mert egy 180 fokos kanyarhoz is először 10 fokot kell elkanyarodni.

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2010.04.15. 00:20:15

Én is csodálkoztam,hogyan lett 45 000 érvénytelen szavazat. Meg azt sem értem, hogy miért nem mentek el az emberek. Ez a 60 valahány százalék nem valami sok, szerintem olyan 80-85 már elfogadható lenne. A régi korszak alatt az emberek sirtak, hogy nincs szavazás, vagy ha van, akkor csak az MSZMP-re lehetett szavazni. Nem értem miért nem tudnak 4 évente 30 percet áldozni az életükből egy esős vasárnap délután???
süti beállítások módosítása